Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Блокада Донбасу виявляє паразитичні схеми і сприяє надходженням у державний бюджет

Спецтема:

Журналісти розкрили кілька корупційних схем в ОРДЛО, які дозволяли відмивати мільярди гривень. Доки прем'єр-міністр Гройсман говорить про 3,5 мільярдів доларів збитків через блокаду, журналісти виявили як мінімум кілька схем, які справді "викачували" з бюджету великі гроші.

Не встиг президент України ввести в дію рішення про зупинку транспортного сполучення з окупованими територіями на сході України, як відразу почав рахувати потенційні збитки від цього кроку. І навіть пообіцяв виставити рахунки усім, хто організував торгівельну блокаду.

Гарант Конституції заявив, що бюджет недоотримає мільярди гривень податків, які платили підприємства, що фізично знаходяться на непідконтрольній території. А Гройсман, ще до рішення РНБОУ навіть називав цю суму – це 3,5 мільярди доларів.

Якими розрахунками керувався прем'єр – достеменно невідомо. Та серйозні аналітичні видання відразу поставили під сумнів цю цифру.

Тож потенційні збитки від розриву зв'язків з Донбасом в рази менші, ніж малюють урядовці. Та коли вони розповідають про втрати для бюджету від блокади, чомусь не дають оцінок збитків, завданих окремими ділками або від контрабанди товарів в ОРДЛО.

Одна лише ця схема, розповів Денис Казанський, завдала мільярдних збитків бюджету. Мова йде про поставки брухту кольорових металів в ОРДЛО протягом 2015-2016 років.

Перша схема

Схема проста: з контрольованої території в ОРДЛО їхали потяги з металобрухтом. Далі, прибуваючи на окуповану територію, брухт через неконтрольовані ділянки кордону йшов у Росію. Там його продавали за готівку. Оскільки лінія розмежування – це не державний кордон, то експортне мито (а це 15% з кожної тонни) ніхто не платив.

Різницю клали в кишеню, частково підкидаючи гроші бойовикам, аби ті не чіпали. Схожими оборудками займалися маленькі фірми. Та на цьому махінації з "чорною дірою ДНР/ЛНР" не закінчувалися.

Друга схема

Інша схема діяла цілком навпаки: через, тепер вже контрольований, український кордон з Росією ці фірми везли харчові продукти, які по документах фігурували як експортний товар в "умовну" Грузію чи Росію.

Фіктивний експорт, за підрахунками блогера, дав можливість "спритним ділкам" вимити з бюджету близько 260 мільйонів гривень. Що ж до контрабанди брухту, то тут збитки ще більші. Заступник голови комітету економічної політики в парламенті, Юрій Соловей, один з небагатьох, хто звертав увагу Генпрокуратури на подібні махінації ще у 2015 році. Та перші рухи по цих справах і фірмах пішли тільки наприкінці 2016 року.

Понад 1 мільярда гривень – і це тільки на контрабанді брухту та фіктивному експорті продуктів. Сума абсолютно співставна до 2 мільярдів потенційних втрат податків від підприємств з окупованих територій.

Понад тиждень тому журналісти 24 Каналу звернулися до прес-служби Наталії Королевської з одним питанням: чи може вона спростувати факти транспортування її фірмами брухту на неконтрольовані території? Відповіді не отримали досі.

 

 

Наші інтереси: 

Викриття схем може стати головним джерелом збільшення ВВП.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Валерій Швець.
0
Ще не підтримано

Все, що не можна перевірити, не слід брати за основу міркувань. Це я про збитки від блокади і про їх оцінку урядом.
Крім того, чому уряд не оцінює моральні збитки для всієї країни від торгівлі на крові?

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

А хто торгує металобрухтом кольорових металів в зоні АТО: латунними гільзами ?

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Валерій Швець.
0
Ще не підтримано

Все, що не можна перевірити, не слід брати за основу міркувань. Це я про збитки від блокади і про їх оцінку урядом.
Крім того, чому уряд не оцінює моральні збитки для всієї країни від торгівлі на крові?

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Україна несе збитки, а олігархи подвоюють свої статки!
За рахунок чого?

Цитата:
Донецький бізнесмен Рінат Ахметов піднявся з 771 місця, яке він займав в минулому році на 359 - його статки збільшилися вдвічі - з 2,3 мільярда доларів до 4,6 мільярда доларів.

Дніпропетровські бізнес-партнери Геннадій Боголюбов і Ігор Коломойський опинилися на 1468 та 1795 місцях зі статками у 1,4 млрд і 1,1 млрд доларів. У торішньому рейтингу вони розділили 1367 місце зі статком по 1,3 мільярда доларів.

Аграрій Юрій Косюк знаходиться на 1678 місці зі статками у 1,2 млрд. доларів. Минулого року він займав 1694 місце зі статком 1 мільярд доларів. 1678 рядок з Косюком ділить полтавський бізнесмен Костянтин Жеваго, його статки також оцінюються в 1,2 млрд. доларів.

Віктор Пінчук знаходиться на 1795 місці зі статками в 1,1 мільярда доларів. Рік тому він займав 1476-е місце зі статком 1,2 мільярда доларів.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!