Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Американська реконкіста: Трамп розпочинає системний наступ на глобальні інтернет-монополії (+відео)

Спецтема:

Дональд Трамп оголосив про подачу колективного позову проти технічних гігантів Twitter, Facebook та компанії Google (яка є материнською компанією Youtube) через цензуру проти нього та інших консерваторів.

У січні цього року ці інтернет-монополісти закрили акаунти Президента Трампа. Twitter закрив акаунт Трампа назавжди, а Facebook оголосив, що нібито тільки на 2 роки.

Трамп оголосив про подання позову в середу, 7 липня під час своєї зустрічі з журналістами у Бедмінстері, штат Нью-Джерсі.

«Ми вимагаємо припинити анонімну заборону (так званий «бан»), зупинити «замовчування», зупинити включення до чорного списку, вилучення [з мережі] та скасування [акаунтів], про що ви так добре знаєте».

«Ми доведемо, що ця цензура є незаконною, неконституційною та абсолютно неамериканською».

Позови вимагають:

  • штрафні санкції та виплату компенсації позивачеві, розмір компенсації має бути визначений судом;
  • негайного відновлення акаунтів позивача та заборону на їх блокування;
  • зняти «попереджувальні мітки» на повідомленнях і утриматися від їх вживання;
  • визнати параграф 230 неконституційним.

Нагадаю про параграф 230, навколо якого вирують пристрасті.

У 1996 році в США був ухвалений «Акт про пристойність в інтернеті» (Communications Decency Act), задача якого була огородити дітей від навали порнографії через мережу. При тому параграф 230 захищає сайти від відповідальності за діяльність «чужаків». Тобто, сайт, який дотримується закону, не несе відповідальності за коментарі, які написав хтось із відвідувачів. Закон розглядає постачальників інтернет-послуг (інтернет-провайдери, власники сайтів-форумів, сайтів, де є можливість коментування) не як видавців ЗМІ. Адже ЗМІ несуть відповідальність за те, що видають. А постачальники інтернет-послуг відповідальності не несуть, тому що вони не редагують і не цензурують те, що пишуть сторонні люди. При тому постачальники інтернет-послуг отримали право робити деяке цензурування, якщо раптом виявляється, що коментатори чи форумчани починають поширювати порнографію.

Як ви бачите, Закон з’явився задовго до того, як народилися Twitter, Facebook та Youtube. Але вони потрапляють під захист цього закону.

Процитую тут сам себе, як я пояснював минулого року суть претензій Трампа до цих інтернет-монополістів:

  • Уявіть собі, що ви є власником газети, або іншого визнаного ЗМІ. Ви самі вирішуєте, що можна, а що не можна друкувати у вашій газеті, які ідеї відстоювати. Ви маєте право висловлювати власні переконання і, як власник ЗМІ, саме ви несете відповідальність за неправдиву інформацію, яка у вас може з’явитись. А от тепер уявіть, що ви власник паркану, на якому будь-хто може вивісити своє дацзибао. Ви не несете відповідальності за те, що хтось може написати у своєму дацзибао, відповідальність нестиме той, хто написав неправду. Але якщо ви почнете на власний розсуд одні дацзибао зривати, а інші підсвічувати (спеціальними рамочками, кольоровими маркерами, ліхтариками у темний час тощо) – то ви вже де факто не власник паркану, а власник ЗМІ (у вигляді великої стінгазети), який регулює контент, і, відповідно, вже маєте нести відповідальність за те, що ваше ЗМІ публікує. Саме це й відбулось з інтернет-монополістами. За американськими законами ЗМІ несуть відповідальність за те, що вони публікують, якщо інформація буде неправдивою. Соціальні мережі під це не підпадають. Вони не несуть відповідальності за те, що хтось у себе на сторінці щось напише – відповідальність має нести тільки автор. Але при тому вони не можуть обмежувати/регулювати контент. Проте у законі є виключення, яке дозволяє інтернет-монополістам обмежувати інформацію для захисту неповнолітніх від порнографії та в деяких інших випадках. І ось саме цим виключенням інтернет-монополісти стали зловживати. Вони почали не просто оберігати неповнолітніх від порно, а реально протидіяти свободі слова. На власний розсуд «банять» одні матеріали, вводять цензуру на догоду тоталітарним країнам, «накручують» та «скручують» лічильники тощо. А відтак – вони вже перетворилися на власників ЗМІ, тож мають нести відповідальність за контент.

Тобто бачимо, що користуючись своїм правом цензурувати відверто порнографічні та людиноненависницькі матеріали, інтернет-монополісти почали цим зловживати, і почали цензурувати все, що їм не подобається – насамперед консервативних політиків,  матеріали про неоднозначність ковід-істерії, матеріали, які ставлять під сумнів результати президентських виборів 2020 та інші теми.

Використовуючи колективний позов, Трамп подає заяву від імені широкої групи людей, які заявляють, що вони зазнали цензури саме через політичну упередженість. За словами Трампа до позову готові приєднатися ще тисячі людей.

Чому Трамп не подавав цей позов раніше? Вичікував вдалий час. Кілька днів тому його прихильники запустили нову соціальну мережу GETTR, і тепер саме через цю мережу піде інформація про перебіг судових процесів, при тому BigTech не зможуть її забанити, як вони це роблять на власних платформах.

Хоча вони не здаються. Буквально наступного дня після запуску нової мережі була масована хакерська атака на неї. Напади були успішно відбито, потенційні слабкі місця зміцнені. Єдине, що вдалося зловмисникам – це змінити кілька імен користувачів. Щоправда, є ще неофіційна інформація, що хакерам також вдалося узнати електронні адреси та дати народження кількох тисяч американських користувачів. В цілому ж мережа атаку витримала.

Twitter і Facebook пояснюють, що «забанили» Трампа з міркувань безпеки після подій 6 січня у Капітолії. Але це є відверта маніпуляція, адже протягом 2020 року, коли відбувалися справжні погроми BLM з десятками смертей – інтернет-монополісти цензуру не вводили.

Крім того, напевно кожен із вас, хто користується фейсбуком, хоч раз потрапляв у ситуацію, коли раптом приходить попередження про «порушення правил спільноти», але неясно: коли і які саме «правила спільноти» ви порушили.

Саме тому нещодавно у Флориді  був ухвалений законопроект SB 7072, який передбачає покарання інтернет-монополістів за те, що вони «банять» окремих політиків. Також законопроект має цікаве положення: він вимагає від соціальних мереж оприлюднити повністю «стандарти, порушення яких викликає бан».

А тим часом 36 штатів подали колективний позов проти Google за порушення антимонопольного законодавства в роботі магазину додатків для пристроїв з операційною системою Android.

Протистояння громадського суспільства і BigTech виходить на новий рівень.


Виступ Трампа 7 липня в Бедмінстері, штат Нью-Джерсі, де він оголошує про подання позову проти інтернет-монополістів.

 

 

 

 

 

 

Наші інтереси: 

Інтернет-монополісти стали реальною загрозою свободі слова та свободі бізнесу. Вони поступово штовхають світ у бік "цифрового концтабору" китайського зразка. Цей рух необхідно зупинити.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи