Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Музей Івана Мазепи може з'явитись на території Києво-Печерської Лаври

Світ:

20 березня 2017 року у день народження видатного українця Івана Мазепи у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику було презентовано проект відновлення Мазепинської вежі та створення у ній музею, присвяченого життю, політичній, громадській та культурній діяльності Гетьмана.

mazepa.png

Іван Мазепа - одна з найвидатніших постатей історії України

Ініціаторами заходу виступили Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник на чолі з Генеральним директором Любомиром Михайлиною та Фонд Миколи Томенка «Рідна країна» на чолі із засновником, пише Музейний простір

Микола Томенко наголосив на важливості повернення в Києво-Печерську лавру українського духу разом з українськими енергією, силою та правдою:

«Спочатку ми повернули в Лавру Тараса Шевченка. У 2014 році на місці створення у 1846 році сепії із зображенням Церкви Всіх Святих було встановлено іменний памʼятний знак.Тепер ми хочемо повернути до Києво-Печерської лаври Івана Мазепу, чиїм коштом свого часу було збудовано та відреставровано архітектурні пам’ятки Лаври».

Учасники та журналісти відвідали основні «мазепинські» архітектурні пам’ятки, зокрема, Церкву Всіх Святих, та побували в середині Мазепинської вежі, яка була зведена коштом Гетьмана у 1689 році.

Архітектурна пам’ятка розташована в південно-східній частині фортечних мурів Києво-Печерської лаври. У плані вона має форму рівнобічного хреста зі зрізаними кутами. Вежа мала стати невеликою церквою з однією банею, проте будівля трансформувалась у палату, де певний час жив Іван Мазепа.

Ідея проекту реставрації архітектурної пам’ятки з’явилася ще у 2005 році. Знадобилося більше десяти років, аби реалізація ініціативи відновилася. До участі у відновленні Мазепинської вежі натхненники проекту Микола Томенко та Любомир Михайлина заохочують меценатів, громадських та політичних діячів, а також розраховують на підтримку держави. 

«Створення музею Івана Мазепи дозволить суспільству дізнатися не лише про його постать як військового, політичного і державного діяча, а й про його родину, нащадків, про його добрі справи», – зауважив Микола Томенко.

Любомир Михайлина висловив сподівання, що до формування експозиції музею Івана Мазепи долучиться вся українська музейна спільнота. «Зараз експонати розпорошені, і ми готуємо їх попередній перелік. Заповідник може надати речі, пов’язані з Іваном Мазепою, та оригінали документів. Плануємо звертатись до архівних установ України, до музеїв».  

Наші інтереси: 

Дивовижно, що тільки на 26-му році так званої незалежності України в Україні буде створений музей Івана Мазепи! На догоду Росії його ім'я замовчувалося, а церкви МП проклинали. Нарешті пересічні українці та інші туисти, які відвідують Києво-Печерську Лавру, зможуть дізнатися про українського гетмана Івана Мазепу.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Церкви мусять офіційно зняти анатему з Мазепи. На МП можна не зважати, як на сатанинську пародію церкви. А нам - українцям, зняття анатеми, як езотеричний момент, допоможе у будівництві Третього Гетьманату. Добре було б зробити це в один день у всіх українських церквах світу.

Si vis pacem, para bellum

Коментарі

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Церкви мусять офіційно зняти анатему з Мазепи. На МП можна не зважати, як на сатанинську пародію церкви. А нам - українцям, зняття анатеми, як езотеричний момент, допоможе у будівництві Третього Гетьманату. Добре було б зробити це в один день у всіх українських церквах світу.

Si vis pacem, para bellum