Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

У Чернігові відкрили перший пам’ятник гетьману України Івану Мазепі

У колишньому історичному центрі міста – на Валу – відбулося відкриття пам’ятника українському гетьману Івану Мазепі. Гетьмана ще й досі не оцінили. Одна з причин цього – нав’язувані протягом століть стереотипи щодо так званої «зради Мазепи». Це таврування відбилося у підсвідомості пересічних громадян.
21 серпня у Чернігові відбулися урочисті збори з нагоди Дня Державного Прапора та Дня Незалежності України. Після завершення зборів та концерту його учасники вирушили на старовинний Чернігівський Вал.

Чин освячення пам’ятника здійснив єпископ Чернігівський і Ніжинський Іларіон Української Православної Церкви Київського патріархату, повідомляє «Чернігів стародавній».

Відкриваючи перший в Україні пам’ятник Івану Мазепі, голова обласної держадміністрації Володимир Хоменко, відзначив, що Іван Мазепа – це велична і водночас трагічна постать нашої історії. Він нагадав, що цього року Україна відзначала 370-річчя від дня його народження. Але, на жаль, нащадки Гетьмана ще й досі не оцінили його велич. Одна з причин цього – нав’язувані протягом століть стереотипи щодо так званої «зради Мазепи». Це таврування відбилося у підсвідомості пересічних громадян.

Гетьман увійшов в історію як істинний подвижник християнства. Його коштом було збудовано, реставровано та оздоблено понад 40 українських храмів, у тому числі близько 20 – у межах сучасної Чернігівської області. Зокрема, будівля Чернігівського колегіуму, біля якого і відкрито пам’ятник Гетьману Мазепі.

Голова обласної держадміністрації назвав символічним те, що, наслідуючи приклад благодійництва Івана Мазепи, українські меценати спрямували власні кошти на створення пам’ятника.

Скульптор пам’ятника – Геннадій Єршов, член Національної спілки письменників України. Архітектор – Володимир Павленко, заслужений архітектор України, начальник управління містобудування та архітектури Чернігівської обласної держадміністрації.

Бронзове погруддя гетьмана виготовлено з бронзи, постамент – з білого мармуру. Іван Мазепа. Погруддя Гетьмана створено Геннадієм Єршовим ще у 1998 році, але лише нині вдалося представити його чернігівцям. Пам’ятник виготовлений і встановлений на благодійницькі кошти.

Незважаючи на різноманітні погрози й супротив опонентів пам’ятника Мазепі, він встановлений і освячений. Іван Мазепа любив і піклувався про Чернігів, завдяки його фінансової підтримки споруджено унікальні пам’ятки архітектури – Колегіум, Троїцький собор. На його замовлення виготовлено срібні царські ворота для Борисоглібського собору, які й нині прикрашають храм-музей. Опікувався гетьман і П’ятницьким монастирем та друкарнею Троїцького монастиря.

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи