Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Корупціонерам досі тиснуть руку, підвищують по службі, у них беруть інтерв’ю та запрошують на заходи

Керівник головного підрозділу детективів НАБУ Андрій Калужинський каже, що велика біда не вилікувала Україну від корупції. Топ-чиновники совість "не відростили", а система загалом, на жаль, не змінюється.

22122501.jpg

Андрій Калужинський. Фото: Прес-офіс НАБУ

Про це він сказав у своєму інтерв'ю ZN.UA.

Після початку повномасштабної війни Володимир Зеленський сказав, що в Україні тепер "не буде жодної корупції", хоча б, тому що "багато корупціонерів виїхали разом зі своїми грошима".

"Тенденції, на жаль, не сильно змінилися. Є бюджетні кошти, які завжди хтось намагається привласнити, покласти незаконно до кишені. Є люди, які беруть хабарі. Як то кажуть, нічого нового. Але зараз все це виглядає надзвичайно цинічно… Коли одні крадуть гроші, а інші жертвують своїм життям", – каже детектив.

Якщо подивитися на місцевий рівень, то всі наші регіони та обласні центри це такі собі феодальні вотчини. Десь більше, десь менше, але Кауфман і Грановський в Одесі зовсім береги попутали. Як довго ці пани бізнесмени були в розробці?

"Інформацію про незаконний вплив певних осіб на всю міську та обласну владу детективи отримали приблизно півтора року тому. Цей вплив використовувався з метою особистого збагачення цих осіб у злочинний спосіб. Детективи почали розробку і здобули докази, які, на нашу думку, доводять, що ці особи фактично впливали на ухвалення всіх рішень місцевої влади й активно цим впливом користувались. Я, мабуть, із вами погоджуся, що в кожному з регіонів є свої більш чи менш впливові гравці, але інформації про те, що хтось настільки, як в Одесі, «монополізував» місцеву владу, у нас нема" – сказав Калужинський.

Кауфман і Грановський використовували бункер для унеможливлення прослуховування, мали 100 людей в особистій службі безпеки… Це cosa nostra якась.

"Дійсно, підозрювані намагалися максимально конспіруватись, у них були спеціальні приміщення, обладнані захистом від прослуховування тощо. Там вони проводили найважливіші наради та зустрічі. Це свідчить про те, що вживалися заходи для того, щоб не бути задокументованими правоохоронними органами", – підтвердив Калужинський.

Загалом, у детективів НАБУ зараз багато проваджень по Одесі, які стосуються різних схем. Детективи також постійно моніторять, чи застосовуються аналогічні схеми в інших регіонах.

Калужинський відзначає винахідливість українських корупціонерів у місцевій владі та говорить про наявність цілого ряду схем, найбільш поширені серед яких стосуються нерухомості та комунальної власності:

  • Викуповується нерухоме майно невеликої площі, наприклад, і під це нерухоме майно виводяться з комунальної власності величезні земельні масиви. Компаніям надається право забудови ліквідних ділянок комунальної власності за безцінь, але злочинна організація за такі послуги може отримувати мільйони доларів. Тобто, забудовники загалом платять за право забудови ринкову ціну, але не органам місцевого самоврядування.
  • Комерційні підприємства підписують різні договори з деякими комунальними підприємствами та фактично отримують усі доходи від їхнього майна. А територіальна громада залишається ні з чим. І це у кращому випадку. Найчастіше – зі збитками та боргами. Надалі таке майно, теж часто-густо за заниженою вартістю, відчужується на користь тих чи інших людей.
  • Приватизація нерухомого майна чи майнових комплексів підприємств із заниженою вартістю.
  • Постачання державі товарів чи послуг за завищеними цінами через різні компанії-«прокладки».
  • Кейси з медобладнанням.
  • Завищення обсягів виконаних робіт. Іноді взагалі відбувається закупівля на папері неіснуючих речей, які не постачаються державі.

Одна з основних проблем, з якою стикаються детективи НАБУ у своїй роботі, за словами Андрія Калужинського, – це побудова системи в цілому і рівень толерантності до корупції, який у суспільства, еліт і влади все ще досить високий.

"Люди, яких в Україні звинувачують у корупції, залишаються цілком рукостислими. Їх підвищують по службі, у них беруть інтерв'ю ЗМІ, їх запрошують на публічні заходи. Для мене було показово, коли при отриманні хабаря ми затримали керівника слідчого управління на той момент одного з районних управлінь Державної фіскальної служби у місті Києві, його підозрювали в отриманні 36 тисяч доларів хабаря. Але за той час, поки ця справа розслідувалася та слухалася в суді, він спочатку пішов на підвищення – у статусі виконувача обов'язків почав керувати слідством ДФС усього міста Києва, а потім, наскільки мені відомо, працював навіть у головному слідчому управлінні. Такі речі, як на мене, не мають узагалі відбуватися", – розповів Калужинський.

Детектив вважає, що лише каральними методами викорінити корупцію у владі неможливо, має бути ще політична воля і невідворотність покарання:

"Ми точково можемо викривати корупцію в тій чи іншій сфері, але за цим маємо слідувати адміністративні, організаційні та політичні рішення. Повинна перебудовуватися система, оскільки сам по собі процес виловлювання хабарників, на жаль, не призведе до повного викорінення хабарництва".

Крім того, за його словами, є проблеми з кадрами. Наприклад, зараз на всю країну працює лише 220 детективів НАБУ, які одночасно є і слідчими, і оперативниками.

Наші інтереси: 

Викорінення корупції на 100%, як відомо, неможливо. Але потрібно ставити чиновників та інших посадовців на місце і пильно спостерігати за державним бюджетом та бюджетами міст, областей тощо.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи