Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Якщо не провести реформи під час війни, то після нашої перемоги їх точно не буде

Категорія:

Тому що всі корупціонери від влади заявлятимуть, що це завдяки їм здобуто перемогу. А якщо все було просто супер, то навіщо щось міняти? Стежте за руками, ставте запитання. Наприклад, чому в Україні нема "армії дронів".

"Фонд допомоги Україні United24 зібрав приблизно 200 мільйонів доларів (!) зі всього світу станом на 5 жовтня 2022 року. З них українським розробникам дронів (пам'ятаєте пафосний анонс проєкту "Армія дронів" від МЦТ?) планує виділити аж 57 тисяч доларів. Тобто 0,028% від зібраних коштів. І це тільки планується, Карл! Зовсім не факт, що дадуть хоча б ці нещасні копійки".

Про це пише експерт з кібербезпеки Костянтин Корсун, допис якого опублікував "Фокус". Він наводить пояснення і розрахунки Тараса Трояка, голови Всеукраїнської федерації власників безпілотників.

Те, що з фонду United24 будуть нещадно юсейдити гроші, я не сумнівався ні секунди. Це ж закон чиновницької природи: "Нема контролю = нема грошей".

"Яка ще війна? Нічого не знаємо, моєму племіннику на Майбах не вистачає"

А чому гроші з United24 крастимуть обов'язково, я пояснював ще в середині липня. Тому в цьому питанні я абсолютно не здивований. Але я сильно та неприємно здивований тим, що в Україні досі активно працює державний (!) "фонд стартапів". Це не вкладалося у мене в голові ще до великої війни. А зараз це абсолютно аморально, на межі злочину. Поясню чому.

Якщо дуже коротко, то інвестувати в стартапи – це розкіш, яку може дозволити собі багатий приватний бізнес. Тому що приблизно 95% стартапів прогорають. Відповідно, вилітають у космос інвестовані в них гроші. Тобто ризики втрати інвестовані гроші – колосальні.

Коли ти сам заробив купу грошей і вже не знаєш, куди їх дівати, ти шукаєш нові ідеї, куди ці гроші вигідно пристроїти. Тому для тебе не проблема, якщо ти ризикуєш власними вільними коштами,  адже ти віриш, що оті 5% колись окуплять тобі все. Іноді так і буває, тому венчурне інвестування досі популярне у світі.

Але чи може собі дозволити купувати подібні лотерейні квитки бідна, корумпована та дуже бюджетно-дефіцитна країна, яка перебуває в стані найбільшої за останні 70 років війни в Європі?

Адже "фонд стартапів" – це повністю легальний механізм офіційно вкрасти гроші й абсолютно чесно потім сказати: "Та це ж стартапи, почитайте статистику по них, 95% із них прогорають. Ось і ці прогоріли, ну шо поробиш. Спробуємо ще, може, далі повезе...".

Ідеальний схематоз для державного чиновника. А те, як їм чхати на війну, нам часто нагадують НАБУ та САП.

І наостанок – шокуючий камінг-аут. Якщо не робити реформ зараз,  їх не буде і після нашої перемоги. Не треба обманювати себе. Не працюватиме формула "Давайте спочатку розберемося з навалою, а потім будемо займатися внутрішніми справами". З трьох причин.

По-перше, якщо не придушити найбільшого внутрішнього ворога – корупцію – то важче і довше буде перемагати ру*ню.

По-друге: помилковою є розповсюджена думка, буцімто "ось хлопці повернуться з фронту – і займуться корупціонерами та реформами". Хлопці першим ділом запитають: "А ви тут усі чим займалися, доки ми воювали? Шо, знову ми?"

І по-третє: скажімо, реформ так і не відбулося, але ми все ж таки перемогли у війні. Принаймні відкинули орду за кордон України 1991 року. І в такому випадку реформ уже точно не буде. Тому що всі корупціонери влади заявлятимуть, що це завдяки їм стала можливою перемога. Завдяки їхнім мудрим рішенням, продуманому керівництву, правильним тактикам та стратегіям, розумному розподілу коштів. Тобто все було просто супер, навіщо щось міняти? Апробація такої тактики доступна вже зараз на прикладі національної кібербезпеки та новомодного гасла "Ми вистояли!"

А тих, хто зараз говоритиме про нагальну потребу в реформах, корупціонери називатимуть "агентами Кремля", намагатимуться дискредитувати та будуть цькувати всіма доступними їм способами. І це –  ще один аргумент, чому реформи необхідно проводити просто зараз.

Наші інтереси: 

Ми розуміємо, що паразити при владі завжди паразитують і крадуть гроші, навіть під час війни. Ми завжди писали й виступали за повне переформування державного апарату та істеблішменту, про раціоналізацію держави! Нарешті все більше і більше розумних експертів та фахівців про це відверто говорять. Як казав один з економічних експертів на початку цієї війни, Воєнний час надзвичайно сприятливий для радикальних реформ.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи