Зображення користувача Чарльз Бейл.
Чарльз Бейл
  • Відвідувань: 136
  • Переглядів: 139

Про що треба знати перед вибором нарізної зброї

Рано чи пізно питання про купівлю нарізної зброї постає перед багатьма мисливцями. Карабін або гвинтівка виводять можливості стрілка на новий рівень, дозволяють переключитися на раніше недоступні цілі та випробувати себе у нових видах полювання.

Вибрати зброю непросто, і для того, щоб зробити вдалу покупку, спершу слід відповісти собі на низку питань. Це значно наблизить до розуміння, яка модель буде оптимальною саме у вашому випадку.

На які цілі вестиметься полювання?

Відповідь на це питання допоможе визначитися із калібром карабіна або гвинтівки. Можна виділити кілька основних груп тварин та традиційні калібри набоїв для їх добування:

  • Гризуни, дрібні хутрові звірі, зайці, лисиці – оптимальним вважається калібр .22 WMR, меншою мірою підійде .22 LR.
  • Козуля, дика коза, кабан-підсвинок, вовк, глухар – у цьому випадку кращий калібр 5,6 мм: .22 Hornet, .243 Win, 223 Rem.
  • Дичина вагою від 50 до 150 кг. Ідеальний калібр для її добування – 7,62 мм: 308 Win, 30-06, 7,62x39, 7,62x54.
  • Для дичини вагою понад двісті кілограмів потрібен калібр від 8 мм., і як правило, набої Magnum (наприклад, .338 WinMag). Також для цього завдання підійдуть калібри 9,3x62, .375 H.

Який передбачуваний вид полювання?

Від того, яке планується полювання, залежить маса нюансів щодо вибору нарізної зброї, зокрема:

Довжина ствола

За інших рівних умов, модель з довшим стволом здатна вражати цілі на більших дистанціях порівняно з компактними карабінами. Тому довгоствольні гвинтівки добре підходять для стрільби із засідки на дистанції аж до 300 м. У той же час вони незручні для ходового полювання, коли більш габаритна зброя тільки заважає пробиратися крізь лісові зарості. При цьому перевага у вигляді більшої дальності ефективної стрільби стає марною, бо відстань до дичини в таких умовах може становити близько 50 м., а на ній чудово може показати себе компактний, легший і зручний карабін.

Прицільні пристрої

Якщо передбачається загінне полювання або дистанція стрільби не буде обчислюватися сотнями метрів, наявність відкритих прицільних пристроїв має важливе значення. Їхня головна перевага в тому, що вони залишають широкий огляд стрілку. Хорошою альтернативою в цьому випадку буде коліматорний приціл.

Оптичні приціли незамінні при стрільбі на далекі дистанції. Однак вони сильно обмежують зону видимості і у випадку, якщо звір знаходиться досить близько або стрімко рухається впоперек лінії прицілювання – влучити в нього, цілячись через оптичний приціл, вкрай важко.

Виходячи з вищевказаних моментів, вам заздалегідь слід уявляти, з якими прицільними пристроями ви працюватимете і якщо передбачається використання оптичних або коліматорних прицілів, вибирати зброю з відповідним типом кріплень. Найпопулярніші планки кріплень на сьогоднішній день:

  • "Ластівчин хвіст";
  • Picatinny;
  • Weaver.

Конструкція ложі

Якщо ви плануєте полювати з оптичним прицілом, для вас буде важливою наявність високого гребеня приклада. Інакше доведеться тягнути шию під час прицілювання.

У тому випадку, коли передбачається динамічна стрільба навскидку, приклад повинен зручно лягати в плече.

Також майте на увазі, що існує ряд моделей з широкою цівкою, які ідеально пристосовані для стрільби з сошок або упору. Стріляти "з рук" з такої гвинтівки не дуже зручно.

Спосіб перезаряджання

Коли мова йде про загінне полювання, ідеальне рішення – напівавтоматичні карабіни. Дані зразки через наявність газового механізму перезаряджання часто мають більшу вагу, складніші в обслуговуванні і не такі надійні і точні, як болтові карабіни. Однак вони мають важливу перевагу – високу скорострільність. Напівавтомат дозволяє зробити кілька швидких пострілів, коли ціль знаходиться в полі зору мисливця лічені секунди. З напівавтоматом простіше добрати підранка. Карабіни даного типу певною мірою дозволяють нівелювати прогалини в стрілецькій підготовці мисливця.

При стрільбі із засідки на далекі дистанції добре підійде болтовий карабін. Через те що перезаряджання проводиться вручну, швидкість його невисока. У той же час, конструкція карабінів з болтовим затвором, зокрема відсутність газового механізму перезаряджання, дозволяє вести максимально точний вогонь.

Якщо планується полювання на велику хижу тварину на відносно коротких дистанціях – 50-80 м., то штуцер – оптимальний варіант. Він має переломну конструкцію. Зразки, що часто зустрічаються, – двоствольні штуцери з двома нарізними стволами, проте бувають комбіновані (гладкий ствол + нарізний) та інші моделі. Ключова особливість штуцера – надійність. Він дозволяє зробити 2 швидкі постріли, проте на відміну від напівавтомата, ймовірність затримки при стрільбі вкрай незначна. Це важливо, тому що подібні полювання – досить небезпечний захід, коли обеззброєний мисливець легко може стати здобиччю.

На закінчення

Вибір нарізної зброї слід робити лише з чітким розумінням завдань, які перед нею стоятимуть. Тому мисливцям з невеликим досвідом варто скористатися порадами бувалих товаришів. Збагатитися знаннями, виходячи з чужої практики, можна і на спеціалізованих збройових порталах. Зважте всі “за” та “проти” і вирушайте до мисливського магазину з гарною репутацією.

Наші інтереси: 

.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи