Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

ЄС позбавляється впливу РФ і шукає нових експортерів газу

Категорія:

Європейський Союз у 2022 році планує значно скоротити імпорт газу з РФ, збільшивши постачання блакитного палива з Африки. В африканських країнах, зокрема, в Нігерії, Сенегалі та Анголі, є серйозний потенціал для експорту зрідженого природного газу (LNG). Про це повідомив Bloomberg, посилаючись на проект зовнішньої енергетичної стратегії ЄС.

 

 

"Проект енергетичної стратегії також має на меті підготувати регіон до імпорту 10 млн тонн відновлюваного водню до 2030 року, щоб допомогти замінити газ з Росії згідно з Зеленою угодою ЄС про відмову від викопного палива та досягнення кліматичної нейтральності до середини століття", – цитує Bloomberg "Сьогодні".

У Європі існує думка, що в африканських країнах, зокрема, в Нігерії, Сенегалі та Анголі, є серйозний потенціал для експорту зрідженого природного газу (LNG).

У проекті ЄС також передбачається збільшення постачання трубопровідного газу не з Росії на 10 млрд кубометрів. Для цього необхідно налагодити співпрацю з традиційними постачальниками на новій основі та розширити торговельні відносини з новими експортерами.

Катар може стати новим експортером нафти

Експорт енергоносіїв Катару у 2022 році мав досягти 100 мільярдів доларів уперше з 2014 року, виходячи з тенденцій першого кварталу.

Токсична нафта знецінюється

3-го травня впав попит на нафту в Китаї, який пояснює це загостренням COVID-19. Як повідомляє Reuters, подешевшала як нафта Brent, так і американська West Texas Intermediate (WTI). Російські барелі коштують найдешевше й сильно втрачають позиції, пише Сьогодні.

3-го травня Європейська комісія має завершити роботу над черговим пакетом санкцій проти РФ. Обмеження мають включати й заборону на купівлю чорного золота, що зробить російські барелі ще менш доступними.

Для ухвалення історичного рішення щодо нафтового ембарго усі країни Євросоюзу мають бути одностайними. У Європі тривають дискусії на тему, чи варто відмовлятися від енергоносіїв з РФ, і не всі підтримують таку ідею.

Головним противником відмови від російської нафти стала Угорщина на чолі з прем’єром Віктором Орбаном. Угорська влада давно підтримує політику Путіна, зокрема, і в питанні оплати в рублях. Коли більшість країн Європи відмовилися грати на руку Кремлю й не захотіли платити за газ рублями, Угорщина радо погодилася. Навіть консервативна Німеччина вирішила поступово зіскочити з енергетичного гачка РФ.

"Газпром" швидко помстився тим, хто пішов проти кремлівського рішення. Польщу та Болгарію раптово відключили від постачання блакитного палива – у той же день, що й надіслали їм про це повідомлення.

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин наголосив, що у такий спосіб "Газпром" порушив контрактні умови. Якщо поляки подадуть до суду, то обов’язково переможуть і російська сторона в будь-якому разі буде в програші.

Наші інтереси: 

Розбираємося в ситуації з нафтовим ембарго російських енергоносіїв, дивимося, як Європа через 2 місяці гарячої війни РФ в Україні нарешті прозріває.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи