Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 3

Критичне мислення, гібридна війна і цивілізаційний перехід

Наявність у демосі хоча б однієї розумної людини захищає всю спільноту. Московська інформаційна агресія сприяє не лише розвитку творчого мислення, а й прискореному формуванню постіндустріальної соціальної структури.

171112-myslennya.jpg

Раціональне мислення - властивість духовно розвиненої людини
Раціональне мислення - властивість духовно розвиненої людини

Необхідність критичного мислення

Московська гібридна війна таки прискорює перетворення України. Останнім часом нарешті заговорили про те, що українцям треба розвивати критичне мислення. Хоча б тому, що маси людей успішно використовуються ворогом в ролі «корисних ідіотів». Не усвідомлюючи, що відбувається, вони мимоволі стають учасниками московських підривних операцій.

Загроза дуже серйозна. Одним з результатів довгострокової, а тому мало помітної підривної стратегії Москви стало погіршення українсько-польських стосунків. На думку експертів, ситуація лише загострюватиметься. Для її виправлення обом народам доведеться усвідомити справжні причини цього «дивного» конфлікту. Це не просто.

Засоби захисту від інформаційної атаки

Для розпізнавання загрози і вироблення правильних рішень людина має вроджені інстинкти і набутий інтелект, тобто систему правил і стереотипів. Проблема в тому, що спецоперації інформаційної війни якраз і використовують ці правила і стереотипи.

Скажімо, правило інформаційної культури передбачає перевірку інформації з різних незалежних джерел за допомогою пошукових систем. Так от, отримавши ретельно зліплену дезінформацію, людина заходить у Гугл і знаходить там «підтвердження» з таких самих фейкових «незалежних джерел».

З цієї причини протидія кожній інформаційній атаці є проблемою, яка потребує творчого вирішення. Відтак критичне мислення обов’язково має бути творчим мисленням.

Звідки береться творче мислення

Творчість людини – це властивість втіленого людського духу. Якщо інтелект можна порівняти з софтом комп’ютера, спроможним вирішувати деякі стандартні завдання, то дух – це оператор-творець, який керує цим комп’ютером.

У філософії Платона мислення духовної сутності – розум – позначається терміном «ноус» (гелленською νόος), що відповідає латинському «раціо» (ratio).    

Якщо інтелект – це властивість душі (психіки), в тому числі й тваринної, то розум – це властивість духу, відсутнього у тварин. Раціональне мислення – це творче мислення. Воно притаманне лише людині.

Синонімами слову «інтелект» є «розсудок» і «глузд».

Як розвивати раціональне мислення

Якщо творче мислення є властивістю духу, то для розвитку такого мислення треба розвивати духовну свідомість. Для цього треба формувати спеціальний орган – духовне серце.

Духовне серце є керівним центром людини (від  «серд це», тобто «це середина», центр). Це орган, за допомогою якого духовна сутність керує організмом. Термін «духовне серце» застосовується тому, що серце з давніх-давен є символом людського духу.

Зародок духовного серця – керівного центру людини – живе від  самого її народження. Але для того, щоб його розвинути і сформувати як повноцінний орган, треба докласти цілеспрямованих зусиль.

Хто це може зробити? Людина є втіленою духовною сутністю, відтак вона має дух, психіку (душу) і плоть. Плоть формується автоматично, психіка – за допомогою соціуму. Духовне серце твориться зусиллями самої людини.

Дія духовного серця проявляється в тому, що людина починає дивитися на себе зі сторони, спостерігати за собою як за об’єктом. Цю спроможність позначають терміном «рефлексія». Рефлексія – це здатність володіти самим собою як предметом; здатність вже не просто пізнавати, але пізнавати самого себе; не просто знати, а знати, що знаєш.

У сучасній соціології за фактом відсутності або наявності рефлексії люди розділяються на homo simplex (людина проста) і homo duplex (людина подвійна). Духовне серце і є тим органом рефлексії, який робить людину «подвійною» – перетворює «сімплекс» на «дуплекс».

Що розвиненіше духовне серце має людина, то якісніше і повніше вона керує собою, живе власним розумом, має власне життя. Відповідно, розумна людина спроможна протистояти інформаційним атакам.

Гібридний прискорювач

Сьогодні як ніколи раніше необхідно розвивати раціональне мислення, отже – піднімати народ на вищий духовний рівень. Це означає, що гібридна війна вимагає прискорювати еволюцію від людини до реалізованої людини – див. Гомо сімплекс, гомо люденс, надлюдина, боголюдина – 4 сходинки людської еволюції.

Не важко побачити, що це відповідає завданням постіндустріального суспільства, яке зацікавлене у формуванні творчої раси – див. Раса-дуплекс, або Як сформувати духовне серце цивілізації Міжмор’я. У цьому випадку ключовим прискорювачем є розвиток роботизації і штучного інтелекту.

Демоси – інформаційні мембрани

Очевидно, що зростання частки реалізованих, самостійно мислячих людей – це тривалий процес, а протидіяти інформаційній агресії треба вже сьогодні. Ця проблема вирішується формуванням соціальної структури, стійкої до інформаційної агресії, – див. Динамічні ієрархії демосів – мережева основа постіндустріальної цивілізації.

Демоси – це самокеровані спільноти з високим рівнем внутрішньої довіри. Сам цей факт різко підвищує їхню спроможність до відсіювання зовнішньої деструктивної інформації. Наявність у демосі хоча б однієї людини, спроможної до раціонального мислення, захищає всю спільноту від ворожих маніпуляцій. Спільноти, організовані в демос, вибудовують мембрани, які пропускають усередину все корисне і зупиняють усе шкідливе.   

З цього випливає, що нинішня московська гібридна агресія сприяє не лише масовому розвитку раціонального мислення, а й прискореному формуванню постіндустріальної соціальної структури.

Важливо, щоб українці це розуміли і активно використовували для свого розвитку.        

Наші інтереси: 

Відновлюємо істинні значення слів, мислимо і діємо раціонально. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Ще кажуть "на ус намотав", тобто зрозумів, засвоїв.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Нині під раціональним мислення розуміють логічне мислення. Насправді раціональне мислення - це мислення, кероване духом, який, окрім духовних знань, використовує інтелект - як логічний, так і емоційний.
Інтелект - це спроможність психіки виробляти рішення.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Важливою умовою раціонального мислення є цілісне сприйняття реальності.

Достатньо цілісне сприйняття з’являється на рівні реалізованої людини, тобто людини з ясною духовною свідомістю.

Повна цілісність сприйняття виникає тільки при досягненні людиною боголюдського рівня.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Можливо, гелленське слово "ноус" (розум) походить від українського "наука" (те, що веде до "ука", тобто розуму).

Нагадаю, що українське "укий" означає "розумний".
Коренем цього слова є "оу" - цілісність, зерно, насіння, яйце.
Звідси "Оу-країна".

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Ще кажуть "на ус намотав", тобто зрозумів, засвоїв.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

А ще кажуть "неук", тобто "невчений", "нерозумний".

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Цитата:
гібридна війна вимагає прискорювати еволюцію від людини до реалізованої людини

Називається: "Не було щастя, та нещастя допомогло".

Si vis pacem, para bellum

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Синонімами слову «інтелект» є «розсудок» і «глузд».

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Ігор Каганець каже:
Синонімами слову «інтелект» є «розсудок» і «глузд».

"Розсудок" напевно від: здатність судити, в контексті - думати. Тоді "глузд", де -зд може бути: здоров'я, здоровий; а глу- чи гли-: глибина, глУбокий!? А як тоді "глузування і глузувати"?

Si vis pacem, para bellum