Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 5
  • Переглядів: 5

Сфера ключових результатів, або За що я отримую гроші. Час визначатись!

"Якщо ви не маєте чіткого уявлення, за що вам платять і яких результатів від вас очікують, то вам нелегко виконувати свою роботу якнайкраще, отримувати більшу платню й швидше підвищення", – Брайан Трейсі.

«За що я отримую заробітну плату?» Це одне з основних питань, яке ви можете ставити собі й відповідати на нього знову й знову протягом своєї кар’єри.
Буває так, що люди не зовсім певні, чому саме і за що вони отримують заробітну платню. 

Коли на єдиній меті зосереджено весь фізичний та розумовий ресурс, сила людини розв’язати проблему зростає в рази.
Норман Вінсент Піл

Пояснюючи простими словами, вас прийняли на роботу для досягнення певних результатів. Заробітна платня — це винагорода за певну якість чи кількість роботи, що може бути поєднана з працею інших людей і за яку клієнти згодні платити гроші.

Вашу роботу можна розбити приблизно на п’ять-сім сфер ключових результатів, зрідка більше.

Усі вони є такими, яких вам обов’язково потрібно досягти, щоб виконати свої обов’язки та здійснити максимальний внесок у роботу організації.

Сфера ключового результату — це те, за що ви повністю несете відповідальність. Якщо ви цього не робите, то воно не робиться взагалі. Сфера ключового результату перебуває під вашим цілковитим контролем. Створюється результат, який стає внеском або частиною роботи інших людей.

Сфери ключових результатів дуже подібні до життєво важливих функцій тіла, як-от кров’яний тиск, серцебиття, дихання, мозкова діяльність. Усім відомо, що відсутність будь-якої з цих функцій призводить до смерті організму. За цією ж аналогією ваша неспроможність працювати в зоні критичних результатів призводить до кінця вашої роботи.

ЧІТКІСТЬ ДУЖЕ ВАЖЛИВА

Початковим пунктом високої продуктивності є визначення сфер ключових результатів. Обговоріть їх зі своїм начальником. Складіть перелік основних обов’язків, а також переконайтеся, що ваше керівництво, колеги вашого рівня та підлеглі згодні з цим.

Наприклад, для людини, яка займається продажами, сферою ключового результату є досягнення домовленості. Це визначає весь процес продажів.
Здійснення продажу є основним процесом. Коли робиться покупка, то вона активізує діяльність багатьох людей для виробництва чи доставлення товару або послуги.

Для власника компанії або директора сферою ключового результату можуть бути перемовини щодо банківської позики. Прийняття на роботу правильних людей та ефективний розподіл повноважень також належать до сфери ключових результатів.

Для адміністратора чи секретаря сферою ключових результатів буде листування, відповіді на телефонні дзвінки та переадресування їх швидко й ефективно.

Загалом, здатність людини швидко й ефективно виконувати ці завдання багато в чому визначає її заробітну плату й просування по службі.

ОЦІНІТЬ СЕБЕ

Щойно ви визначили сферу своїх ключових результатів, наступним кроком буде оцінка свого місця за десятибальною шкалою (одиниця — найнижчий бал, десятка — найвищий) у кожній із цих сфер.

У чому ваша сила, у чому слабкість? Де ви маєте відмінні результати, а над чим працювати просто не можете?

Правило: ваша найслабша сфера ключових результатів ставить висоту, на якій ви можете використовувати всі свої вміння та навички.

Правило стверджує: навіть якщо ви чудово володієте шістьма з семи сфер ключових результатів, погане володіння сьомою затримуватиме вас і визначатиме, чого саме ви досягнете з іншими вміннями. Ця слабкість може стати своєрідним тягарем і джерелом постійного стресу та розчарування.

Розподіл обов’язків є сферою ключових результатів для менеджера. Це вміння — основний засіб досягти результату, що дозволяє менеджерові керувати, отримувати результати через інших. Менеджер, що не здатний уміло розподіляти обов’язки, втрачає здатність використовувати інші свої навички на найвищому рівні. Невмілого розподілу обов’язків досить для того, щоб призвести до невдачі в роботі.

ПОГАНА РОБОТА СПРИЧИНЯЄ ПРОКРАСТИНАЦІЮ

Однією з основних причин прокрастинації на робочому місці є те, що люди уникають праці й діяльності саме в тих сферах, у яких в минулому робота в них ішла погано.

Замість того щоб поставити собі мету й розробити план, як удосконалити свої вміння в певній сфері, більшість людей просто уникають будь-якої роботи в цій сфері, що тільки погіршує ситуацію.

І навпаки: що кращими стануть ваші навички, то більш мотивованими ви будете для виконання цієї функції, менше будете зволікати і спрямуєте всі сили на завершення роботи.

Правда й те, що кожен має переваги і вади. Припиніть раціоналізувати, оцінювати й захищати свої слабкості, натомість чітко їх окресліть.

Поставте собі мету і побудуйте план, щоб стати насправді добрим фахівцем у кожній із цих сфер. Подумайте лишень: від найкращого виконання своєї роботи вас, можливо, відділяє лише одне ключове вміння!

ВАЖЛИВЕ ПИТАННЯ

Ось одне з найбільших питань, яке доведеться поставити собі й відповісти на нього: «Яка одна навичка, якщо її розвинути й активно використовувати, матиме найбільший позитивний вплив на мою кар’єру?»

Ви повинні керуватися цим питанням протягом усього свого життя. Відповідь шукайте в собі; імовірно, ви її вже знаєте.

Запитайте свого начальника. Запитайте колег, друзів та родину. Якою б не була відповідь, знайдіть її, а тоді працюйте над покращенням роботи в цій сфері.

Є хороша новина — усіх бізнес-навичок можна навчитись. Якщо хтось має відмінні навички в конкретній сфері ключових результатів, це означає, що ви також можете стати успішним, варто вам лише захотіти.

Один із найшвидших і найкращих способів припинити прокрастинацію та навчитися скоріше виконувати роботу — стати абсолютним експертом у своїх ключових сферах. Це не менш важливо, ніж усе інше у вашому житті та кар’єрі.

Домашнє завдання:

1. Визначте сфери ключових результатів вашої роботи. Які вони? Запишіть, яких результатів вам слід досягти, щоб виконувати свою роботу на відмінно. Оцініть свої можливості за десятибальною шкалою. А тепер знайдіть одне ключове вміння, зразкове володіння яким найбільше допоможе вам у роботі.

2. Покажіть складений перелік своєму начальникові та обговоріть його з ним чи з нею. Попросіть начальника щиро висловити свою думку. Ви можете стати кращими лише тоді, коли відкриті до конструктивної думки інших. Результати обговоріть із іншими працівниками, своїми колегами. Поділіться також із чоловіком чи дружиною.

Виробіть у себе звичку регулярно виконувати подібний аналіз протягом усієї кар’єри. Ніколи не зупиняйтесь на досягнутому. Повірте: одне тільки це рішення вже здатне змінити ваше життя.

 

Викладено за мотивами книги Брайана Трейсі "Зроби це зараз. 21 спосіб зробити більше за менший час".

Попередня стаття: Метод АБВГД – перший закон успіху

Продовження читайте: "Закон трьох" – лише три завдання становлять більшу частину цінності для бізнесу чи організації

Наші інтереси: 

Знати свої сильні та слабкі сторони.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Ми вже знаємо, як "обговорити справу зі своїм начальником". Також знаємо, що його треба любити всім серцем, всієї душею, всією силою і всією думкою.

Начальник арія - його внутрішній бог, господь.
Заповідь людині любити бога – це релігійна вимога ставати боголюдиною

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Ми вже знаємо, як "обговорити справу зі своїм начальником". Також знаємо, що його треба любити всім серцем, всієї душею, всією силою і всією думкою.

Начальник арія - його внутрішній бог, господь.
Заповідь людині любити бога – це релігійна вимога ставати боголюдиною

Все, що робиться з власної волі, – добро!