Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 4
  • Переглядів: 4

У мозку виявлено "центр старіння"

Вчені виявили частину мозку, яка відповідає за старіння

Якщо блокувати роботу невеличкої частини мозку - гіпоталамуса - життя можна продовжити на 20%, а старіння уповільнити. Це, щоправда, наразі - на мишах, довели біологи з медичного коледжу Альберта Ейнштейна в Нью-Йорку (США).

Вони кажуть, що подібну терапію можна успішно застосовувати і щодо людей.

-- Гіпоталамус -- це одна з найважливіших частин мозку, адже він регулює дуже багато функцій організму, -- каже Володимир Майський, нейрофізіолог. -- Зокрема, саме гіпоталамус відповідає за сталість процесів внутрішнього середовища організму -- його ще називають вищим вегетативним центром, який аналізує показники всіх систем організму та, ніби диригент, пристосовує їх одна до одної.

Гіпоталамус контролює обмін речовин, терморегуляцію, діяльність травної, серцево-судинної, видільної, дихальної та ендокринної систем. Він же стежить за діяльністю щитоподібної залози, статевих залоз, наднирників, підшлункової залози тощо.

 У гіпоталамусі містяться центри голоду та спраги, центр розмноження та статевої поведінки, центр, що керує ритмом "сон- неспання", навіть центр задоволення. А не так давно було досліджено, що гіпоталамус має стосунок до системи сприймання людиною винагороди та покарання, до формування захисної поведінки. Якщо у тварин зруйнувати певну частину гіпоталамуса, вони стають абсолютно ручними і  не виявляють агресії, а якщо подразнювати цю ділянку, то, навпаки, стають дуже агресивними.

Проте ця невеличка ділянка мозку ще залишається для вчених загадкою, адже невідомо, як вона може регулювати таку величезну кількість життєвих процесів i поведінкових реакцій.

Американці звернули увагу, що саме у гіпоталамусі найбільша концентрація сигнального білка NF-kB, який вказує на наявність запалення. Тож, за цією версією, причина старості -- запальні процеси, які змушують гіпоталамус блокувати синтез  певних гормонів, що призводить до старіння тканин тіла.

-- Загалом, є кілька теорій старіння, деякі з яких відводять визначну роль саме запальним процесам, -- додає Олег Кульчицький, професор, заступник директора з наукової роботи Інституту геронтології ім. Д.Ф. Чеботарьова. -- Скажімо, старіння пояснюють незворотними патологічними процесами в організмі, які призводять до біологічної старості та смерті. А передчасну старість провокують різноманітні хвороби.

Існує і так звана теорія біологічного годинника, згідно з якою, старість -- це генетично запрограмований процес, зумовлений фізичними та психологічними змінами в організмі. Своєрідний таймер, який встановлює час, коли має настати смерть, локалізується у певних ділянках головного мозку.

Хай там як, а дослідження американців досить цікавi. Якщо справді знайдено "центр старіння", подальші дослідження можуть подарувати людству спосіб продовжити життя.

Наші інтереси: 

+

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи