Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Чому вартість життя різко знизиться в найближчі 20 років

Завдяки експонентному розвитку технологій вартість житла, транспорту, їжі, охорони здоров'я, розваг, одягу, освіти тощо продовжить знижуватися.

diamandis.jpg

Пітер Діамандіс, засновник і CEO X PRIZE Foundation, автор книги "Достаток"

Люди стурбовані тим, що штучний інтелект і роботи знищать робочі місця, порушать звичний уклад життя і колись розвалять всю економіку. В очікуванні подібного розвитку подій кілька країн, включаючи Канаду, Індію і Фінляндію, експериментують з ідеєю "загального базового доходу" - безумовної грошової допомоги від уряду для підтримки рівні життя незалежно від того, маєте ви дохід чи ні. 

Але мою увагу привернула швидка демонетизація вартості життя. Іншими словами, з плином часу стає все дешевше і дешевше забезпечувати наші базові потреби. Завдяки експонентному розвитку технологій вартість житла, транспорту, їжі, охорони здоров'я, розваг, одягу, освіти тощо продовжить знижуватися, прямуючи до нуля. У цій статті я хочу вивчити, як люди витрачають свої гроші зараз, і як "технологічний соціалізм" може демонетизувати наше життя.

Як ми витрачаємо сьогодні

Споживчі звички по всьому світу досить однорідні. Де б ми не жили, ми зазвичай витрачаємо гроші на одні й ті ж базові продукти і послуги. Давайте поглянемо, як споживачі витрачають свої гроші в трьох великих країнах - Сполучених Штатах, Китаї та Індії.

У 2011 році 33% середнього доходу американської сім'ї було витрачено на житло, ще 16% на транспорт, 12% на їжу, 6% на охорону здоров'я, і ​​5% на розваги. Тобто в сукупності більше 75% витрат припадає саме на ці статті.

У Китаї, згідно з результатами недавнього дослідження, загальна тенденція аналогічна: харчування, житло, транспорт і хороше самопочуття - це основні напрямки витрат. При цьому майже половина витрат припадає на одяг і харчування, а розвагам приділяється менше уваги.

В Індії переважають витрати на харчування, транспорт, а також різні товари і послуги. А ось витрати на оренду або купівлю житла і охорону здоров'я - це лише невелика частина в структурі витрат.

Ці відмінності відображають економічні, інфраструктурні та культурні особливості в кожній з трьох країн, але в будь-якому випадку ми бачимо, що велика частина витрат відноситься до семи основних категорй: транспорт, харчування, охорона здоров'я, житло, енергія, освіта та розваги.

А тепер уявіть собі, що могло б статися, якби вартість цих речей різко знизилася. І така перспектива - не з області фантастики.

Різка демонетизація: що це таке

В даному випадку під демонетизацією ми будемо розуміти здатність технологічного прогресу взяти продукт або послугу, які раніше були дорогими, і зробити їх значно дешевшими, або потенційно безкоштовними. Гроші перестають бути частиною рівняння.

Згадайте фотографію. За часів Kodak це було дороге задоволення. Потрібно було заплатити за фотоапарат, за плівку, за проявлення і так далі. Сьогодні все змінилося до невпізнання: камера стала безкоштовним доповненням до вашого телефону. Не потрібно ні плівки, ні проявлення - повна демонетизація.

Або візьмемо таку сферу, як дослідження. У минулому збір даних був важким і витратним процесом - витратним за часом, якщо ви займалися цим самі, або витратним по грошах, якщо ви наймали дослідників. Сьогодні, в епоху Google, інформацію можна збирати безкоштовно, а її якість стала в тисячу разів краще. Доступ до інформації та інструментів для досліджень повністю демонетизовано.

Комунікаційні додатки, як Skype або Google Hangouts, демонетизували ринок відеоконференцій і міжнародного телефонного зв'язку. Amazon демонетизувало книжкову роздрібну торгівлю, Craigslist - ринок приватних оголошень, iTunes - індустрію звукозапису, Airbnb - готелі. Список можна продовжувати.

Демонетизація на мільйон

В кінці моєї книги "Достаток" (Abundance) є таблиця, в якій показано, як за допомогою смартфона демонетизовано продуктів і послуг на $ 900 тис. (Ціни на продукти, які були виведені на ринок в період з 1969 по 1989 рік, перераховані з урахуванням інфляції на 2011 рік).

Двадцять років тому найбільш заможні американські громадяни могли дозволити собі мати фотоапарат, відеокамеру, CD-плеєр, стереосистему, ігрову консоль, стільниковий телефон, наручний годинник, кілька комплектів енциклопедій, атлас світу і т.п. Сьогодні всі ці речі безкоштовні у вашому смартфоні.

Дивно, що ми не усвідомлюємо цінність цих речей, коли вони стають безкоштовними. Ми просто розраховуємо на них.

Тепер давайте поглянемо на згадані вище сім головних статей витрат і спрогнозуємо, як вони можуть бути демонетизовані за одне-два наступні десятиліття.

1. ТРАНСПОРТ

Автомобільний ринок (ємність - $ 1 трлн.) вже демонетизується такими стартапами, як Uber. Але це лише початок. Коли Uber представить свої повністю автономні сервіси, вартість перевезень впаде. Подумайте про те, які складові, що впливають на ціну перевезень, зникнуть. Коли всі машини стануть самокерованими, на дорогах не буде аварій, а значить, не потрібно буде витрачатися на страховку. Витрати на ремонт скоротяться. Доставивши вас в пункт призначення, автономний автомобіль відразу відправиться обслуговувати іншого пасажира, так що парковка йому не потрібна. А оскільки автомобілі стануть електричними, ми заощадимо на паливі. В результаті вартість поїздок на авто буде в 5-10 разів нижче у порівнянні з сьогоднішніми витратами автовласника. Така майбутня модель "автомобіль як послуга".

2. ЇЖА

Як я писав у книзі "Достаток", вартість продуктів харчування впала в 13 разів за минулі століття. Тренд на зниження збережеться. У США за останні 50 років витрати на харчування вдома знизилися більш ніж на 50%. Коли ми навчимося ефективно виробляти продукти локально, за допомогою вертикального фермерства, це стане додатковим фактором зниження вартості. Зараз 70% в структурі кінцевої роздрібної ціни продуктів харчування припадає на транспортування, зберігання і супутні витрати. Крім того, з розвитком науки ми навчимося отримувати більше їжі з кожного квадратного метра.

3. ОХОРОНА ЗДОРОВ'Я

Галузь охорони здоров'я можна грубо розбити на чотири основні категорії: діагностика, втручання або хірургія, догляд за хронічними хворими, медикаменти.

Діагностика. Штучний інтелект вже продемонстрував здатність діагностувати рак краще найзнаменитіших лікарів. Патології виявляються на основі вивчення зображень, аналізу даних геному і гігабайтів фенотипологічних даних. Причому собівартість такої діагностики буде наближатися до вартості витраченої електроенергії.

Хірургія. Кращими хірургами в світі будуть роботи. Вони зможуть рухатися з високою точністю і отримувати картинку ділянки операції з високим збільшенням. Кожен робот-хірург буде мати доступ до даних мільйонів попередніх операцій, проведених роботами, отримуючи перевагу перед найбільш досвідченими хірургами-людьми. Собівартість операції наближатиметься до нуля.

Догляд за хронічними хворими та людьми похилого віку. Тут роботи теж зможуть створити найбільш економну альтернативу існуючим сьогодні послугам.

Медикаменти. Розробка і виробництво ліків стануть більш ефективними за допомогою штучного інтелекту. Ймовірно, вже в недалекому майбутньому спеціальний 3D-принтер зможе "надрукувати" для вас ідеальну таблетку, склад якої буде підібраний з урахуванням ваших потреб і аналізів крові на поточний момент. Також варто відзначити, що вартість геномного секвенування різко знижується. Судячи з цього графіка, швидкість знецінення в п'ять разів швидше, ніж здешевлення обчислювальних потужностей відповідно до закону Мура. Точне секвенування дозволить прогнозувати, які захворювання, зумовлені спадковістю, у вас з найбільшою ймовірністю розвинуться і яке лікування може бути для вас найбільш ефективним.

4. ЖИТЛО

Ви замислювалися про те, що найбільше впливає на вартість житла? Чому квартира на Манхеттені коштує $ 10 млн, хоча житло такої ж площі на околиці Сент-Луїса можна купити за $ 100 тисяч? Відповідь очевидна - місце розташування. Людей приваблюють густонаселені престижні райони - там вони опиняються поряд з робочими місцями і розвагами. Ринковий попит змушує ціни рости.

Демонетизація житла відбудеться з двох причин. По-перше, завдяки двом ключовим технологіям близькість вашого будинку до місця роботи перестане мати таке величезне значення. А значить, ви зможете жити де завгодно, в тому числі там, де житло дешеве.

Про які технології йдеться? Одна з них - автономні автомобілі. Подумайте самі - якщо час у дорозі від будинку до роботи ви можете витратити на те, щоб читати, розслаблятися, спати, дивитися фільм або проводити зустріч, хіба має значення, що ви провели в дорозі півтори години?

Інша технологія - віртуальна реальність. Що станеться, якщо ваше робоче місце - віртуальний офіс, а ваші колеги - аватари? Так вам просто більше не треба нікуди їздити. Ви прокинулися, підключилися до свого віртуального робочого місця, і працюєте - перебуваючи в цей час хоч на фермі, хоч на екзотичному острові.

Ще одна причина очікувати падіння вартості житла пов'язана зі зниженням собівартості будівництва завдяки роботам-будівельникам і технологій 3D-друку будівель. Зараз ряд стартапів працює над тим, щоб радикально скоротити як витрати на будівництво, так і час будівництва. Наприклад, в Китаї компанія WinSun методом 3D-друку створює цілі багатоквартирні будинки.

Будинок, зроблений методом 3D-друку в Китаї

5. ЕНЕРГЕТИКА

Кількість сонячної енергії, що потрапляє на Землю протягом однієї години, в 5000 разів перевищує кількість енергії, яке все людство використовує за один рік. Сонячної енергії в надлишку по всьому світу, причому найбідніші країни самі сонячні. Сьогодні вартість сонячної енергії впала до 3 центів за кіловат-годину. Виробництво сонячної енергії продовжить демонетизуватися за рахунок підвищення ефективності в результаті нових наукових відкриттів.

6. ОСВІТА

Багато в чому освіту вже було піддано демонетизації, оскільки велика частина інформації, яку ви могли б вивчити в інституті, вже доступна безкоштовно онлайн. Coursera, Khan Academy, Гарвард, MIT і Стенфорд - всі ці навчальні заклади пропонують тисячі годин якісної освіти онлайн, доступної будь-якій людині на планеті при наявності інтернет-з'єднання.

Але це - лише початок. Незабаром кращими викладачами в світі стануть штучні уми, що володіють детальним знанням здібностей, потреб, бажань і поточного рівня знань своїх студентів, і навчатимуть їх саме тому, що їм потрібно, найкращим способом і в ідеальному темпі. В результаті син мільярдера і дитина бідняка матимуть доступ до одної і тої ж (найкращої) освіти, практично безкоштовно.

7. РОЗВАГИ

Такі види розваг, як відеофільми та комп'ютерні ігри, історично вимагали істотних вкладень в устаткування і послуги. Сьогодні, з появою сервісів потокового мовлення музики і відео (YouTube, Netflix і ін.) ми спостерігаємо вибухове зростання кількості доступного контенту з одночасною появою безлічі опцій, що швидко демонетизуються.

Переклад з російської О.К.

Наші інтереси: 

Цікава тенденція майбутнього. Ми не усвідомлюємо цінність того, що стає безкоштовним.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Владу теперішню вибрало населення згідно демократичної процедури!
Можливо щось і поміняється, якщо частину населення відсторонити від виборів...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Пітер Діамандіс напевне мріє про чіп в голові і що ним буде керувати штучний інтелект із пейсами.Також автор забув про"досвід" космонавтів,які тривалий час перебували у космосі.

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Реальне життя в Україні і вартість всього вищеназваного повністю протилежні роздумам автора!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Все поміняється шановний п. Володимире.якщо теперішня влада буде відсунута від"корита".Ви це прекрасно знаєте.Влада починаючи від Кравчука законсервувала совкові принципи розподілу благ.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Владу теперішню вибрало населення згідно демократичної процедури!
Можливо щось і поміняється, якщо частину населення відсторонити від виборів...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Може в тому що штучні розуми вчитимуть студентів нічого поганого нема .Скільки грошей збережуть батьки! А скільки часу вивільниться устудентів для розвитку самосвідомості. ізбережеться здоровя.Так шо не бунтуйтеся Явсе Світ.Колишній Ваш аватар(дівчинка у віночку )ніс океан позитиву, він мені передавався.Прошу вибачення якщо я Вас хоч одним словом образила.