Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Українська компанія постачатиме ракети для польських МІГів

Категорія:

Спецтема:

Ракети для польських винищувачів мають бути доставлені до кінця листопада цього року. Якщо ми хочемо, щоб Україна зберегла свій потенціал і можливості, також у сфері оборонної промисловості, повинні її підтримувати, вважає військовий журналіст.

16070207.png

МіГ-29

Українська компанія постачатиме ракети повітря-повітря для польських винищувачів МіГ-29. У тендері на 40 ракет такого типу переміг консорціум, сформований польською компанією WB Electronics та українською – «Спецтехноекспорт». 

Що вирішило те, що перемогла саме українська пропозиція, запитуємо польського фахівця в галузі повітряних сил, журналіста і публіциста порталу Defence24pl Юліуша Сабака.

– Українці – це тепер єдиний крім Росії виробник ракетних снарядів, які можуть використовуватися в польських літаках МіГ-29М. Щоправда, літаки пристосовано до стандартів НАТО, але у них надалі функціонує російський стандарт озброєння. У цьому випадку українці постачатимуть ракети середньої дальності Р-27ЕР з радіолокаційним наведенням. Це не надто сучасна технологія, але здійснена вимога їх повного узгодження зі стандартом літака і радара. У результаті, Польща могла рішитися або на постачання ракет з Росії, що здається сумнівним з багатьох причин, або шукати іншого виробника. А зараз єдиний виробник, крім Росії, знаходиться саме в Україні.

Які умови тендеру повинна сповнювати українська компанія, щоб виготовляти ракети для польських винищувачів?

– У цьому випадку Інспекторат озброєння посприяв постачальникам з-поза Європейського Союзу, причому – з країн, які мають відповідні сертифікати, що дозволяють виготовляти озброєння для країн НАТО і ЄС. Це була особлива процедура, передусім з огляду на факт, що ракети міг постачати лише український виробник. Адже, як зазначено у вимогах, це мають бути нові ракети, а не зняті з чужого озброєння. Вимогою було, щоб вони були не старшими, ніж один рік. Саме тому українці були єдиним можливим постачальником. Консорціум створено з польською компанією WB Electronics, яка має в Україні досить широкі контакти, позаяк співпрацює в галузі зв’язку і безпілотних літальних апаратів. Саме вона є польським елементом консорціуму, який – як єдиний – виконав усі вимоги.

Яка роль винищувачів МіГ-29 у Польських повітряних силах? Чи купівля ракет середньої дальності означає плани підтримати їхню бойову готовність?

– Так. Звичайно, тепер основним польським бойовим літаком є F-16, найсучасніший літак польської авіації. Але, передусім з фінансових причин, зараз ми не можемо дозволити собі купівлю достатьої їх кількості. Тому надалі використовуємо літаки ще з часів Варшавського договору. МіГи-29, які експлуатуємо в Польщі, найсучасніші серед постсовєтських літаків; останніми роками вони пройшли модернізацію (у співпраці з закордонними фірмами). Їх навігаційну, ідентифікаційну системи і систему зв’язку пристосували до натівських стандартів. Отже, вони готові до союзницьких операційних дій. Тепер їх використовують у місіях НАТО. Тобто, літаки МіГ-29 беруть участь, наприклад, у місії Baltic Air Policing, що полягає в патрулюванні повітряного простору Литви, Латвії та Естоніі, які не мають винищувачів і самостійно не можуть виконувати таких дій. Роль МіГів – важлива, вони дозволяють нам не експлуатувати надмірно найновіших літаків, які забезпечують територію Польщі. Купівля ракет середньої дальності свідчить про плани забезпечити повні операційні можливості. У таких місіях як, наприклад, Baltic Air Policing, цих ракет, як правило, не використовують. У них літаки озброєні дрібнокаліберними гарматами й ракетами короткої дальності. Отже, ця купівля служить відновленню певних бойових можливостей у випадку якогось реального конфлікту. А такі можливості ми, мабуть, втратили, тому що закінчився строк бойової придатності ракет, які в нас були.

Тим часом, існує необхідність захисту східних кордонів НАТО, що підтверджує організація саміту Альянсу у Варшаві вже наступного тижня. Мабуть, тут важливою є роль Польщі.

– Активність Польщі в діях, пов’язаних з укріпленням східного флангу НАТО, є дуже важливою. Ми розташовані на сході Альянсу, тому Польща ангажується в усі дії, які впливають на збільшення безпеки в нашому регіоні.

Купівля українських ракет для польської авіації є цікавим прикладом співробітництва у сфері оборони між Польщею та Україною...

– Так, зрозуміло. Українська промисловість клопочеться про подібні спільні проекти. Саме компанія WB Electronics є одним з провідних польських суб’єктів, який не лише продає за кордон товари, на продаж яких, – наприклад в Україну, – має дозвіл. Але й надає ліцензію, завдяки якій українська сторона також збільшує свій потенціал. На мою думку, ця трансакція є прикладом такої взаємності, тому що Україна внаслідок конфлікту з Росією на Донбасі та анексування Росією Криму – мусила обмежити свої контакти з нею, також економічні. А у випадку оборонної промисловості ці контакти були дуже сильними. Якщо ми хочемо, щоб Україна зберегла свій потенціал і можливості, також у сфері оборонної промисловості – повинні її підтримувати. Саме таке співробітництво, на мою думку, – добра ідея.

Наші інтереси: 

Поляки - наші союзники. Добре, що вони розуміють те, що Україна - їхній союзник.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Зерно (Міжморє) шукає ресурсів для проростання.Правильно сказав професор Володимир Самотий-Міжморє існує.

Коментарі

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Зерно (Міжморє) шукає ресурсів для проростання.Правильно сказав професор Володимир Самотий-Міжморє існує.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Україна може виробляти і інші "товари"...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!