Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Стратегія теплого океану

Сила українців у тому, що ми не скотилися до погромів. Нація повинна володіти дуже здоровим духом, щоб при такому списку претензій до влади, не розвішані її на стовпах і не залити країну кров'ю і пожежами.

Але у нас - виключно стриманий і толерантний протест. Без п'яних, без бійок, без істерик. Протест, який тримається на "будь-ласка" і "прошу Вас". Протест, який розвивається через "Оду радості" і гімн, виконуваний тисячею голосів на центральній площі країни.

І наш протест - веселий. з вогником.

І здивований світ починає повільно стягати капелюх з голови. Світ приголомшений (навіть до росіян вже починає доходити).

Наша сила - в тому, що ми можемо домагатися свого без насильства, з радістю.

У суспільстві багато розмов за правильну стратегію.

Я вам зараз її намалюю.

Стратегія повинна відповідати наступним вимогам:

- Бути простою,

- Ясною,

- Здійсненною,

- Легкою, що не вимагає надзусиль.

Для того, щоб успішно вести боротьбу, необхідно знати:

- З ким і чим ми маємо справу?.,

- В чому наша сила? ..

- Як прикласти друге до першого? ..

Поїхали.

1. З ЧИМ І ким ми маємо справу?

Ми маємо справу з Системою. Скелетом Системи є бюрократична машина. Рушієм цієї машини є експлуатація посади, як приватної власності. Основним завданням - вилучення з суспільства чорної, непідконтрольною налички. Система спеціально влаштована у вигляді гігантського пилососа, який повинен затягнути видобутий готівка на самий верх.

Дана властивість Системи є її головною силою і головною слабкістю. А саме: коли мова заходить про гроші, гвинтики системи втрачають адекватність.

У 2009-му році друзі попросили мене потримати посаду замглави районної адміністрації в одному знаковому обласному центрі нашої країни, щоб його не зайняли нехороші люди. Я погодився: цікаве культурологічне дослідження, можливість зрозуміти, як працює влада зсередини. Район був центральний, головний в місті, процеси відбувалися прецікаві.

Скажімо, перестає який-небудь кіоск платити відкат. Чиновники адміністрації пред'являють йому претензії:

- Де гроші, Зін? ..

Власник кіоску резонно відповідає:

- Ви між собою розберіться, а то жаліють стільки, що я вже не знаю, кому заносити і хто від кого вимагає? ,,

Розлючені чиновники приймають постанову про знесення кіоску:

- Щоб не повадно було,

- Щоб заплатив, те, що повинен,

- Щоб заплатив за повернення кіоску.

Приїжджає кран, стоять виконавці. Кран починає піднімати кіоск. Не встигає він його завантажити на евакуатор, як підскакують інші чиновники - з міліції. Власник кіоску їм заплатив напередодні і вони взялися його захищати - в рахунок майбутніх виплат.

Починає лайка районних чиновників з міліцейськими. Махання рук, слина летить. Збираються роззяви. Тим часом підскакує прокуратура - у якої свої домовленості з власником. Лізе в конфлікт. Трохи пізніше, до тристоронніх шахів приєднується СБУ. Потім податкова. Після - СЕС і пожежники. Підходить дільничний. Втручається ДАІ. У всіх - червоні морди, слюні, ор, крик і ненависть - державні службовці борються за свої 50 гривень. Власник кіоску, який спочатку пив корвалол, починає лопатися від сміху.

Звідси, мораль: ніякої єдності в Системі немає. Здебільшого Системи знаходяться в суворій боротьбі за чорний нал, і ненавидять, я підкреслюю, ненавидять один одного. Це стосується не тільки горизонталі - в першу чергу, вертикалі. Кожен чинуша повинен занести в пилосос певну суму. Урожай, що не урожай - вийми та поклади. А адже він хоче, зробити так, щоб побільше прилипло до його власних рук.

Основа боротьби з корупцією - це взаємна підставі чиновників по горизонталі і вертикалі в боротьбі за непідконтрольну готівку.

Ніякої єдності та спільності інтересів там немає. Так є тотальна гниль, навіть не гниль - рак, роз'їдає справи і душі. Єдине, чого я не міг зрозуміти - чому, ця система не розповзається, як мокра папір в руках, вона ж нічого не коштує? ..

Подальші спостереження показали: Система тримається тільки на незнанні людей про її дійсному стані і на шкурних бажанні окремого ларьочник влаштуватися зручніше.

Система - це Голем, лялька з солі, зібрана разом нашими інвестиціями в неї. Вона тримається на наших надіях і очікуваннях, на нашому невірі в самих себе і на покладеної нами ж на неї ролі третейського судді і регулятора суспільних відносин.

А сіль ця - з наших сліз, обманутих надій і згиджені дитячих мрій.

Але сьогодні справа йде не так. Система, у своїй жадібності й тупості, зжерла саму себе. Вона виставила суспільству непідйомну ціну за виконання своєї ролі соціального регулятора. Вона давно вже так багато бере і так мало дає, що отруїла цією невідповідністю навіть життя своїх гвинтиків: чиновників.

А значить, вона помре.

Гарна новина полягає в тому, що ляльку не треба ламати. Її треба розчинити.

2. У чому наша сила?

Американська армія воює краще інших, тому, що у неї дуже суворі правила відкриття вогню. Це не росіяни, які вибомбілі в Грозному десятки тисяч своїх же російськомовних громадян, старих і дітей.

У стані небезпеки, очікування несподіваного удару з будь-якого боку, треба мати дуже добротний набір людських якостей, щоб не піддатися істеричного бажанням стріляти у все, що рухається. І ці суворі правила відкриття вогню, діючі в американців, такий набір добротних людських якостей якраз і виховують.

Сила українців у тому, що ми не скотилися до погромів. Нація повинна володіти дуже здоровим духом, щоб при такому списку претензій до влади, не розвішані її на стовпах і не залити країну кров'ю і пожежами.

Але у нас - виключно стриманий і толерантний протест. Без п'яних, без бійок, без істерик. Протест, який тримається на "будь-ласка" і "прошу Вас". Протест, який розвивається через "Оду радості" і гімн, виконуваний тисячею голосів на центральній площі країни.

І наш протест - веселий. з вогником.

І здивований світ починає повільно стягати капелюх з голови. Світ приголомшений (навіть до росіян вже починає доходити).

Наша сила - в тому, що ми можемо домагатися свого без насильства, з радістю.

3. Як правильно прикласти нашу силу до Системи? ..

Ми маємо Систему, яка втомилася від самої себе. Дуже багато чиновників хотіли б працювати чесно. Дуже багато міліціонери мріють бути цивілізованими поліцейськими і дійсно служити і защішать. Ця соляна лялька дістала вже всіх.

Ми маємо веселу і толерантну силу.

Це означає, що нам треба стати океаном, який розчинить цю ляльку.

Що таке "океан"? ..

1. Це означає, що Система повинна бути перенасичена і поглинена. Її треба оточити.

На початку 2000-хх ваш покірний слуга служив у військовій розвідці і, зокрема, відповідав за розвідувальне забезпечення дій нашого контингенту в Іраку. Так от в Іраку спостерігалася одна важлива закономірність: середня кількість нападів на коаліційні сили становило 100-120 на добу. Система безпеки, вибудувана Міжнародної коаліцією, таке навантаження тримала. Але як тільки, в періоди загострень, кількість акцій підстрибувало до 200-250, Система негайно починала сипатися. Порушувалася зв'язок, летіло постачання, не працювала логістика. Ні допомагали ні резерви, ні посилення.

А адже це була не гнила кобила української бюрократії, це американці, різниця несопоставимая.

І найголовніше - ніхто в світі досі не знає, що з такою стратегією робити. Заходи протидії не знайдені. Вони й не можуть бути знайдені.Їх немає.

Звідси, правило: постійно треба нарощувати й підтримувати кількість акцій проти Системи. Ця лялька довго не витримає, перенасититься і розпадеться.

2. Що значить "теплий"? ..

Це означає, що акції повинні бути мирними і навіть добрими.

Проблема Системи в тому, що вона нелюдська. Вона нелюдська навіть по відношенню до своїх виконавцям, від яких залежить її виживання.Вона теж вважає їх бидлом.

Сьогодні оприлюднені кадри, де замучений постійними чергуваннями і перекиданням з місця на місце "Беркут" (до питання про перенасичення!), Покотом, не роздягаючись, спить в коридорах Кабміну - голодний, злий, немитий і, повірте, вже ДУЖЕ СИЛЬНО, хто ненавидить своє начальство.

Цим людям наказали зробити кримінальний злочин, кинувши молотити дітей, і відбулися за це п'ятьмастами доларами. Вручав їм ці долари, який-небудь гладкий чинуша, який прибув на "Мерседесі", а "Беркут" стояв, дивився і думав - скільки ж він залишив собі в кишенях? ..

Великий геній всіх часів і народів, старший лейтенант Камишніков, вчив мене колись давно, в нашому тричі червонопрапорному командному училищі:

- Щоб система працювала, виконавців потрібно еб.ать і годувати. Але саме в цій послідовності.

Ця гниль забуває нагодувати своїх же. Затискає.

Система завалиться, коли її почнуть саботувати рядові виконавці.

Вчора пройшло повідомлення, що купка людей стримує тридцять автобусів з спецпідрозділами МВС під Васильковим. Якби ці підрозділи хотіли б проїхати, люди б їх не дотримали.

Це означає тільки одне: командири цих підрозділів із задоволенням скористалися купкою людей, які взялися за руки, як приводом, відмовитися виконувати наказ. Міліція все вже зрозуміла про своє начальство.

Ще трохи тиску і ешелони з танками буде зупиняти одна бабуся з плакатом. А браві полковники будуть рапортувати: "-Блокірован народом, тут кореспонденти, не можу тиснути людей", і - відключати зв'язок - батареї сіли, знаєте.

Не будемо забувати, що мова йде хоч про тепле, але океані. Океан - це міць.

Вплив народу має бути м'яким, але потужним. Тобто спочатку блокувати, а потім все ж нагодувати.

Виконавці розуміють саме таку послідовність: спочатку вони повинні відчути тиск залізної руки на своїй шиї, а потім відчути ложку, яку їм піднесли до рота.

І тоді вони пізнають своїх господарів в народі (якому давали присягу, між іншим).

Так, що не лупити "Беркут" ланцюгами, а насилати на них панянок з квітами і бабусь з гарячим супом. Гладити по голові. Але - на тлі мужиків, які заблокували розташування військової частини або охоронюваного установи.

3. Одне з найсильніших місць Системи - її безликість. Цю безликість потрібно долати усіма можливими способами.

Чиновник чи міліціонер, що виконує злочинні накази, повинен негайно стати загальнонаціональною зіркою, їх всі повинні знати в обличчя.

Персоналізація виконавців - одне з найбільш потужних засобів боротьби з системою. Вплив має бути адресним. Не загрожує.Поспівчувайте або привітайте - подіє краще.

4. Океан повинен бути солоним.

 Найсильніший спосіб розчинити Систему - розчинити її в сміху. Іронія і сарказм - ось те, що зламає ляльку. Крім того, сміх - це те, що найкраще підтримує самих протестуючих.

І, нарешті, що розуміти під "уколом", або "акцією"? ..

"Акція" - це будь-який спосіб, спрямований на мирний вплив на виконавця Системи - чиновника або міліціонера, установа, відомство, групу.

Пам'ятайте, що стратегія повинна бути легко здійсненним? ..

Не напружуйтеся, напруга вихолощує. Нехай вони напружуються.

Виберіть для себе і робіть ті дії, які даються вам весело, на куражі і які ви легко можете зробити - за родом своїх занять.

Навіть сигнал клаксона, при проїзді повз міністерства - це акт, який розвалить голема.

5. Принциповий момент є захист своїх.

 Всіх, хто попали в катівні, потрібно негайно витягати, всіх зниклих без відома - відшукувати. Не може і не повинно бути заручників Системи з числа протестуючих. Це - наріжний камінь боротьби.

Ми можемо виконувати всі попередні пункти, але здати цей - і тоді все провалиться. Тільки тоді все буде працювати, як годинник, коли будь протестуючий знатиме, що, швидше небо впаде на землю, ніж його кинуть одного - в камері, в суді, в РВВС.

Що його витягнуть за всяку ціну.

Чотири принципи:

- Масовість,

- адресность,

- Гумор,

- Турбота.

Ми повинні створити навколо Систем гігантський, теплий вир, який її розмиє.

***

І найголовніше:

з учорашнього дня стало очевидним, що все, що я написав, і так вже запрацювало. Ініціативи стали множиться і поширюватися географічно і за сферами додатки: юристи, зававлівают систему позовами, автомобілісти блокують розташування спецпідрозділів, блогери публікують списки підприємств, що належать регіоналам - пішло, поїхало.

Насправді, сталося справжнє диво, вірогідність якого, за моїми оцінками, на початку подій, становила десь відсотка півтора.

Це диво в тому, що народ все-таки самоорганізувався знизу.

Ці довгим трактатом я не ставив метою нікого спантеличити: просто допомогти діяти ще більш усвідомлено, позначити деякі принципи і магістральні лінії.

Не потрібні вам, люди, ніякі "лідери". Ви й самі вже на все здатні.

І це - перемога.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи