Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Світ про Україну: Досить виправдовувати прорахунки влади підступами Москви

Спецтема:

Протягом останнього тижня західні ЗМІ писали про відповідальність влади за здійснення реформ, загрозу радикалізму та перспективи української армії.

Протистояння між правоохоронцями та Правим сектором у Мукачевому продемонструвало, що українській владі бракує самокритики і готовності проводити реформи у верхах. Про це пише у своїй статті для видання Read Russia експерт з Росії, професор Нью-Йоркського університету Марк Галеотті.

«Україна має безліч проблем. Багато з них є результатом економічних, історичних чи геополітичних негараздів, але решта залежить від її відповідальності. Зокрема це ілюструє ситуація в Мукачевому - Правий сектор стверджує, що їх атакували корумповані копи - і для мене це особливо серйозне свідчення злочинності і корупції», - пише автор, додавши, що конфлікт на Закарпатті був, найімовірніше, протистоянням між Правим сектором та корумпованими чиновниками через контроль над контрабандними маршрутами.

Галеотті вважає, що правоохоронна реформа, яка розпочалася зі створення нової патрульної поліції, повинна принести результати зі зміною поколінь, однак «ефектні і видимі ​​реформи проводять в нижній частині системи, не зачіпаючи самої верхівки».

«Надто багато представників старої гвардії залишаються на ключових позиціях. Крім того, корупція – це більше вкорінений контроль за легальними і нелегальними комерційними підприємствами, а не химерне вимагання штрафів за несправжнє перевищення швидкості то тут, то там», - йдеться у публікації.

Автор наголошує, що, за даними міністра охорони здоров’я України, 30-40% минулорічного бюджету, призначеного на медицину, розікрали, а в Transparency International підрахували, що близько 50% всіх українців доводилося давати хабарі.

Разом з тим Галеотті зазначає, що, попри те, що РФ є реальним ворогом, українська влада зловживає так званим «російським сценарієм», перекладаючи на Кремль провину за всі свої невдачі.

«Жодних серйозних зусиль для боротьби з корупцією? Ну, це неможливо, під час війни з росіянами. Невдалі військові рішення? Ну, комсклад переповнений російськими агентами. Економіка в занепаді? Це російський тероризм та енергетична політика…», - пише автор, підкресливши, що владі в Україні бракує почуття відповідальності за свої дії, в той час як народ необхідно заохочувати до побудови нової країни.

Попри гучні заяви української влади питання про так звану де-олігархізацію країни викликають в прихильників уряду, опозиції та західних дипломатів щирий сміх. Про це пише британське видання The Guardian.

Автор публікації зазначає, що Україну можна називати «олігархією в істинному розумінні», а президент Петро Порошенко, який сам походить з олігархічного класу, за словами критиків, не зміг представити новий тип управління державою.

«Дехто вважає, що Україна потребує часу, щоб змінитися, враховуючи величезні проблеми і війна на Сході. За минулий рік відбулися деякі законодавчі реформи, а також низка публічних призначень, зокрема, колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі...Інший колишній грузинський чиновник, Ека Згуладзе, є заступником міністра внутрішніх справ. Вона щойно закінчила «ребрендинг» поліції Києва», - пише The Guardian.

Разом з тим у публікації стверджують, що проблема полягає в конфлікті між справжніми реформами і використанням адміністративного тиску для досягнення цих цілей.

Цитуючи українських парламентарів, зокрема депутата від «Самопомочі» Вікторію Войціцьку, The Guardian зазначає, що олігархи, які процвітали за режиму Януковича, тепер змушені боротися за виживання. Разом з тим існує небезпека становлення нових кланів.

«Разом з тиском з боку Європи та власного парламенту, Порошенко стикається з більш радикальною опозицією у вигляді багатьох добровольчих батальйонів, які боролися з російськими та сепаратистськими силами на сході країни. Тоді як деякі з цих батальйонів фінансують олігархи, інші вимагають більш радикальних політичних змін», - йдеться в статті.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи