Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Треба щось міняти – або Конституцію, або Президента

Категорія:

Спецтема:

Сьомого червня виповниться рік, як країну очолює … нелегітимний президент. Заступаючи на пост Президента України,  Петро Олексійович Порошенко відповідно до статті 104 Конституції України склав присягу такого змісту:

«Я волею  народу обраний  Президентом України, заступаючи на цей  високий  пост,  урочисто  присягаю  на вірність Україні.  Зобов'язуюсь  усіма  своїми  справами  боронити суверенітет і незалежність України, дбати  про  благо  Вітчизни  і добробут Українського народу, обстоювати права і свободи громадян, додержуватися Конституції України і  законів  України,  виконувати свої  обов'язки  в  інтересах  усіх  співвітчизників, підносити авторитет України у світі». 
 
Чи виконує президент Порошенко цю присягу? Щодо виконання зобов’язань боронити суверенітет і незалежність України є різні думки. З цього приводу точаться доволі гострі дискусії. Стосовно піклування про добробут українського народу теж неоднозначно, хоча деякі досягнення таки маємо. Окремі представники цього народу, як от Петро Олексійович, збільшили свої статки у 7-9 разів, та й челядь його не скривджена. Решта також отримала підвищення… цін і тарифів. Словом, живемо по-новому. А от що стосується дотримання Конституції України, тут для якихось дискусій немає місця. 
 
Дивимось частину четверту статті 103 Конституції України: 
 
Президент  України  не  може  мати  іншого   представницького мандата,  обіймати  посаду  в  органах  державної  влади  або в об'єднаннях громадян, а  також  займатися  іншою  оплачуваною або підприємницькою діяльністю чи входити до складу  керівного органу або  наглядової  ради  підприємства,  що  має  на  меті  одержання прибутку. 

Чи займається Президент України «іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю»? 

Президент Порошенко порушив присягу і статтю 103 Конституції України. Отже, гарант дотримання Конституції сам порушує Конституцію, причому це порушення було наперед запрограмоване. 
 
Під час виборчої кампанії кандидат у Президенти Петро Порошенко запевняв, що у разі обрання продасть свій бізнес. Ситуація просто анекдотична. "Если я погибну, прошу считать меня коммунистом. А нет – так нет". Щоправда, Конституція України, зокрема, стаття 103 не містить норми, яка передбачала б продаж Президентом свого бізнесу після обрання. Отже, кандидат у Президенти мав позбутися бізнесових «хвостів» до реєстрації
 
Та це ще не все. Обіцяючи продати свій бізнес після обрання, кандидат Порошенко неодноразово заявляв, що 5 канал він не продаватиме. Так, під час зустрічі з жителями Володимира-Волинського 13 квітня 2014 року  він заявив: «Я вже говорив, якщо стану президентом, продам свій бізнес, не буду мати до нього жодного стосунку, продам все, крім 5 каналу»
 
А чому крім 5 каналу? О, тут просто вбивчий аргумент. «А ще знаєте, чому я не продам 5 канал? 5 канал не продається, так само, як і Україна», - «скромно» пояснив Петро Олексійович. Тобто, кандидат Порошенко недвозначно заявив, що не має наміру виконувати вимоги статті 103 Конституції України. Тоді навіщо продавати Рошен? Адже це теж Україна, а не якийсь там Гондурас. 
 
Після такої заяви Центральна виборча комісія мала б такого кандидата зняти з виборів. Однак вона цього не зробила, і тут вже виникають питання до Голови ЦВК пана Охендовського. Втім, наразі мова не про нього, тож не будемо відволікатися. 
 
Можна було б і вибачити Петру Олексійовичу порівняння свого телеканалу з Україною, у розпалі президентських перегонів чого тільки не бовкнеш. Може згодом, дещо охолонувши, він змінив свою думку? А дзуськи, на прес-конференції 26 травня він знову за своє: «Єдине – я також наголошував на цьому під час виборчої кампанії – 5 канал як власність, що також мені належить, не буде проданий»
 
І які ж аргументи? Цього разу Петро Олексійович вже не порівнював свій телеканал з Україною, тому й аргументи більш розпливчасті. 
 
«По-перше, тому що 5 канал ніколи не продавався і продаватися не буде (этого не может быть, потому что этого не может быть никогда). А по-друге, я вважаю, що та роль, яку вільна преса відіграла і під час помаранчевої революції, і під час нашої революції на Майдані у 2014 році, є виключно важливою (на городі бузина, а в Києві дядько)», - сказав він. 
 
Що більше минає часу, то більше Петро Порошенко стверджується у думці, що Конституція України написана не для нього. 29 грудня 2014 року він заявив на прес-конференції: «5 канал я не продав. І не обіцяв. Думаю, на сьогоднішній день 5 канал є зразком української журналістики і його журналісти можуть це підтвердити. Тобто 5 канал я продавати не буду». 
 
Тут вже спостерігаються дещо нові мотиви. Петро Олексійович вже не вдається до романтичного порівняння свого бізнес-проекту з Україною, а прагматично робить наголос на якості продукції. Мовляв, оскільки його підприємство (5 канал), випускає якісну продукцію («є зразком української журналістики»), то продавати його зовсім не обов’язково. А позаяк така норма у Конституції не прописана, виходить, що Президент Порошенко свідомо порушує Конституцію. Ба більше, він заявляє, що й надалі її порушуватиме. Відтак треба терміново щось міняти – або Конституцію, або президента. Особисто я – за другий варіант. 

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Майдан не завершився,а лише відволікся на підлу війну..Коли втік Янукович, Верховна рада приймала купу всяких законів і призначала нам нових злодіїв,але саме головне голосування не провела,а саме голосування за імпічмент Януковичу...Я не юрист,але виходить два легітимно-нелегітимних президента..мутні справи мутних паразитів..

Вірю в те, що розумію.

Коментарі

Зображення користувача Аватар Арій.
0
Ще не підтримано

© Лисиця найкращий сторож для курей, сама лисиця може це підтвердити. ;)

<b>За добро заплатимо добром,</b>
<b>а за зло — по-справедливості.</b>

Зображення користувача Віктор Юрченко.
0
Ще не підтримано

Ера Лиса закінчилась, тепер наступає ера Вовка. Закони повільно та впевненно змінюються в пливі Черепахи (Істини), а постулати - Слони залишаються на місці. Отож відчуваймо всі події інтуїтивно, а сприймаймо і робімо свідомо вмішуючись в потрібному місці в потрібний час за підказкою Душі, з Надією, що завжди закінчується Вірою в своє особливе призначення зараз і тут - завжди і скрізь.
Істина перед нами і починається з нас.

Світ це лише відображення Тебе

Зображення користувача Аватар Арій.
0
Ще не підтримано

Ага, тільки лисиця не в курсі, і продовжує віддано сторожувати курей. ;)

<b>За добро заплатимо добром,</b>
<b>а за зло — по-справедливості.</b>

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Майдан не завершився,а лише відволікся на підлу війну..Коли втік Янукович, Верховна рада приймала купу всяких законів і призначала нам нових злодіїв,але саме головне голосування не провела,а саме голосування за імпічмент Януковичу...Я не юрист,але виходить два легітимно-нелегітимних президента..мутні справи мутних паразитів..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Анатолій Коноваленко.
0
Ще не підтримано

Краще змінити і те, і інше!)))

Я є той, хто я є!