Зображення користувача Богдан ДуБ.
Богдан ДуБ
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Файне місце - фейсбук

Заходиш - бачиш "стрічку новин" - там все. Там дійсно абсолютно все. Тисячі людей, з якими ти ніколи не познайомишся, які називаються "друзі", пишуть тисячі постів і коментарів.. фотографії, відео, текст..

john_murphy_david_hughes_-_zobra_the_greek.mp3

Новини, помої на любу тему (зазвичай їх плутають з новинами) та всіляка всячина, яка ніколи не пригодиться в реальному житті... Такий собі невичерпний ресурс інформаційного бруду або в кращому разі просто баласту... "Якщо хочеться кудись діти/прополоскати мізки - ласкаво просимо!" - комана фейсбук. Стрічку можна гортати годинами, і не натрапити на одинакові пости... За звичай це виглядає як "лайк - не лайк", "поширити - прокоментувати(кілька слів)". Ось це і всі "інтелектуальні" задачі найпопулярнішої в світі мережі. Мабудь, тому й найпопулярнішої. Але як весело - люди гортають ту стрічку, особливо не вчитуючись в пости, якщо що потрапило на око і навіть в голову - лайк, або навіть комент. З коментами особливо весело – часто вони зовсім не враховують того, що вже було сказано під постом. А кого цікавить? Всім весело, всі висловлюються. А називається це "коментарем". Соціальні мережі давно знищили розуміння цього терміну. Така собі майже культурна розвага - стрічка новин в соц.мережі. Інформаційна чума 21 століття. Навіть важко сказати, що гірше впливає на соціум - телевізор, чи соц.мережі. На перший погляд, ТБ - зло, соц.м. - добро. Але якщо подумати (така функція головного мозку, занесена до червоної книги людства), то стає очевидним - все залежить від наповнення і методів/цілей використання. Наразі обидві технології - помої в перемішку з псевдополітичними фрікціями (пардон). І це ми зробили. Тут вже не звалиш бочку на політику, економіку чи ролекси і бентлі патріарха... Але щодо "шкідливості" - якщо вже прискіпуватись, то вийде, що й дихати шкідливо, їсти більшість продуктів шкідливо.. Життя взагалі шкідлива штука - від неї, щонайменше, вмирають. Науково підтверджено - 100%-тна статистика!

Більшість вважає, що соц.мережі - це демократична, прозора, незаангажована і нецензурована річ. І глибоко помиляються. Платні тролі, тиха цензура на справді вибухові пости, "тимчасові труднощі з сервером" при потребах організації громадських дійсно важливих заходів, автоматичний збір і аналіз усіх данних, введених в соц.мережу, офіційна співпраця соц.мереж з органами усього соціального організму, в тому числі і ... (пардон). І це ще не згадуючи, що демократія - це тиранія більшості.) 

Людям просто треба порція "свіжої" інформації і трішки відчуття спілкування. Не самого спілкування, а тільки відчуття. Соц.мережі якраз дають таку можливість. Особливо фейсбук. Здається, для цього він і створений. Справжнє спілкування - це те, що міняє нас. Те, що з’єднує і зміцнює... Один з найбільших гріхів в прейскурантах релігій - самість. Інколи йому дають іншу назву, в залежності від релігійного бренду. Умовно, суть гріха в тому, що істота відчуває себе окремою від оточуючого світу. Людей, природи, подій і т.д... Тоді з’являється "я" і на нього нарощуються брєдовості, які називаються "хибне я", або "вєтхій чєловєк", назв може бути багацько - адже релігійний капіталізм процвітає. Ця самість утримує нас від істинного спілкування, взаємообміну і пізнання... Індивіди перекидаються інформаційними повідомленнями, які можна звести до якихось хай 16ти моделей/форм/змісту, в кращому разі. "Пливучи" по стрічці новин ми запорошуємо свої мізки переважаючими формами, з тих, допустим, 16ти. "Самопрограмування для чайників" -  досить влучно.

Більше того, дослідники вважають, що соціальні мережі, зокрема фейсбук, перетворився на справжнісінький наркотик, який здатний навіть впливати на гуморальний стан організму! Цю тему зараз ще досліджують, та й не відомо, чи науковцям дадуть її завершити/опублікувати.. Одне є очевидним - не варто ані ідеалізувати фейсбук, ані демонізувати. Тут як з сірниками: ставитись серйозно - смішно. Ставитись не серйозно - небезпечно. )

 
Наші інтереси: 

соцмережі

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи