Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

В Україні з’явився Майдан в Інтернеті

«Був помаранчевий Майдан, потім – податковий, афганці та чорнобильці ламали паркан довкола парламенту. Тепер - майдан в Інтернеті. Регулярно в Україні, з періодичністю раз на два місяці, відбуваються масові акції протесту. І цим Україна відрізняється від Росії»,

- пише журналіст Павло Шеремет у своєму блозі на сайті «Ехо Москви».

«Це прекрасна ілюстрація до тези про те, що Україна - не Росія, і відновити імперію в якомусь виразному вигляді не вдасться», - зазначає журналіст.

«На Україні розгортається хакерська революція. Другу добу в країні не працюють взагалі, або працюють з перебоями практично всі урядові сайти… Прес-секретар президента Януковича Дарка Чепак через свій блог на опозиційному сайті «Українська правда» звернулася до людей з проханням зупинити атаку на урядові інформаційні ресурси», - зазначає журналіст.

«Я підтримую право будь-якого громадянина на протести. Але, якщо ми будуємо цивілізоване суспільство, то свобода кулака одного громадянина обмежується носом іншого. Тому я звертаюся до вас, шановні панове, які атакують сайти: не могли б ви для свого протесту знайти якийсь інший майданчик, не обмежуючи право громадянина на доступ до інформації?» - цитує прес-секретаря президента журналіст і робить висновок, що «в українському варіанті «площадка» звучить як майданчик. І це символічно. Вона пише про Майдан для хакерів.

«Показово, як відреагувало українське суспільство на закриття торента. Люди влаштували масову атаку на державні інформаційні ресурси. Нинішні атаки - це справа рук не локальної групи месників. Це майже народний фронт. У соціальних мережах ви знайдете сотні закликів і конкретні поради, як збільшити тиск на сервери президентського сайту та інших ресурсів, щоб вони не витримали навантаження. У ніч з середи на четвер до атаки підключилися користувачі з Америки та Канади, де живуть сотні тисяч українців. Ex.ua на своїй сторінці в Facebook просить своїх прихильників не нападати на сайти держустанов, але їх вже ніхто не слухає. Люди переживають не через зникнення чергового кошика, куди можна безкоштовно залити за подарунками, їх дратує нинішня українська влада сама по собі, і закриття торнета - привід продемонструвати своє ставлення», - зазначає журналіст.

«Ні в якому разі не хочу виправдовувати хакерські атаки… Але показовий сам факт суспільного, самоорганізованого протесту в Україні. Так, там немає нормальної держави - сильної і дієздатної. В Україні різні клани, які, прорвавшись до влади, пристосовують державну машину під себе. Так, Україна бідніша за східного сусіда, бо там не б’є з-під землі фонтан із зелених купюр. Там немає середнього класу в тому розумінні, в якому ми обговорюємо цей феномен в Росії. Можливо, президент Янукович програє інтелектуально Путіну чи Медведєву. Але головна відмінність України від Росії полягає в тому, що там значна частина суспільства не хоче миритися і здаватися тоді, коли чиновники намагаються все підім’яти під себе. І протестний електорат складається з різних соціальних верств. Там протест не багатих, а все-таки - вільних людей. Нинішня еліта в Україні набагато слабша за російську. Але люди, і це очевидно, в масі своїй більш вільні. І вони легко зі своїми свободами розлучатися не хочуть. І чим далі, тим очевидніше, що нам там зі своїм статутом скоро зовсім робити буде нічого», - резюмує журналіст.

Нагадаємо, прихильники файлообмінного порталу Ex.ua, які самоорганізувалися через групу на Вконтакте, спричинили тривалі збої в роботі головних державних сайтів України. На 18.00 була запланована атака на сайт Президента України, Віктора Януковича. В мережі поширювались інструкції щодо використання різноманітних сервісів, які збільшують навантаження на сайт. Кількість учасників була настільки великою, що сайт дійсно не витримав, і на півгодини повністю ліг. Зараз він працює зі збоями. Після цього учасники групи почали цілеспрямовані атаки на інші державні сайти. Жертвами прихильників Ex.uaна короткий час стали сайти Верховної Ради, Кабміну і навіть СБУ.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи