Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Литва заборонила Газпрому володіти ГТС

Ухвалений литовським парламентом закон передбачає, що жоден постачальник газу не може володіти газотранспортною системою країни. Нині російський Газпром монопольно забезпечує Литву газом.
У разі, як схвалений депутатами закон підпише президент Литви, Газпрому доведеться позбутися 37,1 відсотків акцій литовської газової компанії Lietuvos Dujos, яка управляє литовськими газогонами.

Непрямим свідченням того, що так воно і станеться, є те, що ще у квітні цього року литовський уряд оголосив конкурс на те, яка юридична фірма представлятиме інтереси Литви у разі, як суперечку із Газпромом доведеться вирішувати у Стокгольмському комерційному арбітражі.

Після голосування у парламенті прем’єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс заявив, що продаж частини ГТС російській компанії був помилкою: "Це (голосування у парламенті) є важливим кроком до енергетичної незалежності. Продаж газопроводів 8 років тому був великою помилкою".

Крім російського Газпрому, власниками литовської газової компанії є уряд Литви, якому належить 17,7 відсотків акцій компанії, та німецька E.ON Ruhrgas, яка володіє 38,9 відсотків акцій.

У 2009 році в рамках процесу лібералізації енергетичного ринку країни ЄС взяли на себе зобов’язання розділити видобуток газу та розподільчі мережі. Утім, заборона на поєднання цих функцій в одній компанії не стосується країн, що отримують газ лише із одного джерела.

Тим часом, як заявив керівник Газпрому Олексій Міллєр, можливість контролю над українською ГТС та створення спільного підприємства між українським Нафтогазом та російським Газпромом є єдиною можливою умовою зменшення ціни на російський газ та змінення газових угод 2009 року.

"Ми можемо піти назустріч нашим друзям із розумінням того, що це буде одна компанія, у якої є загальна стратегія, спільні цілі", - заявив керівник Газпрому на прес-конференції, що відбулася після щорічного зібрання акціонерів компанії. На тому засіданні Олексій Міллєр заявив, що Газпром не вноситиме жодних кардинальних змін у свої контракти, адже саме їх дотримання забезпечує високу прибутковість компанії.

Минулого тижня Москва та Мінськ погодили продаж Росії решти 50 відсотків акцій білоруської газової компанії Бєлтарнсгаз, яка вже наполовину належить російськмоу Газпрому.


В тему:

У Франції зупинили друк «Хрестоматії шахрайства», щоб включити туди оборудку з «газом Фірташа»

Пацани попались. Подробиці рішення суду про РосУкрЕнерго

Від кого засекретили рішення Стокгольмського арбітражу?

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи