Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Козаки – воїни духу і лицарі честі. Життя після смерті

В середині травня 1945 року під Великодні свята козацькі військові з’єднання (Козацький Стан, 15-й Козацький кавалерійський корпус та деякі інші загони козаків) зібрались на стику австрійської, італійської і хорватської границь в долині річки Драва. Саме тут, в районі міст Лієнц, Обердраубург, Клагенфурт, Фельдкірхен, Альтгофен відбулись останні трагічні події козацької антибільшовицької визвольної війни.
Козаки гідно пройшли шляхами Другої Світової війни. На їхніх шаблях було написано «Без потреби не виймай. Без слави не вставляй». Цих заповідей вони дотримувались з покоління в покоління. Розуміючи безцільність подальшого проведення бойових дій, в розміщення 8-ї Британської армії були направлені парламентарі, які оголосили про капітуляцію Козацького Стану.

Основна маса козаків була розміщена в таборі Пеггец на сході від міста Лієнц. Недалеко від них розбили свій табір 4,8 тис. кавказців (адигейці, карачаєвці, осетини). Біля міста Шпиталь з 15 травня розмістилась група в кілька сотень кубанських козаків із козацького резерву генерала Шкуро. 12-го травня з Хорватії в Австрійські Альпи прорвався 15-й Козацький Кавалерійський корпус генерала фон Паннвіца, який склав свою зброю перед англійцями біля міст Фельдкірхен і Альйгофен. Спочатку козаки утримувались в досить вільних умовах і були забезпечені харчуванням. Ряд козаків не довіряло англійцям, скористались вільним перебуванням і через гори і ліси пробрались на захід і тим врятували своє життя. Козаки в таборі почали облаштовувати свій побут, відкрили церковні служби, школи для дітей.

Однак, доля козаків була вирішена в Ялті 11 лютого 1945 року в угоді «Про репатріацію радянських громадян». Ця угода позбавляла можливості одержання політичного притулку всіх без винятку підданих СРСР.

Судоплатов писав: «Відразу після Ялтинської зустрічі заміснику начальника 1-го розвідувального управління НКДБ Короткову було доручено домовитися з представниками спецслужб США і Англії про видачу СРСР командного складу «власовської» армії, в тому числі і козацьких лідерів в обмін на передачу англійцям і американцям німецьких генералів і адміралів».

Англійці розуміли, що козаки легко не піддадуться депортації. Тому розробили план спеціальної операції. Спочатку їм 16 травня сказали здати свою зброю, а взамін вони одержать англійську зброю. 28 травня під приводом поїздки на конференцію «загальна військово-політична обстановка і військовополонені козаки» всі генерали і вищі козацькі офіцери Козацького Стану були відділені від основної маси козаків. Доманов видав наказ про обов’язковий виїзд 2756 козаків на конференцію, де нібито мала відбутися зустріч з фельдмаршалом Александром. Однак всі козаки під конвоєм були відправлені в місто Шпиталь і розміщені в обгородженому колючим дротом таборі.

Розуміючи небезпеку, яка чекала на них в СРСР, деякі козаки, як самураї, покінчили життя самогубством. Вранці прийшла колона автомобілів, вкритих брезентом. Англійці наказали Доманову оголосити офіцерам про посадку в автомобілі для виїзду і подальшої передачі радянським військам. Офіцери відмовились слухати накази. Тоді англійські офіцери почали бити козаків. Закривавлених людей силою тягли до автомобілів. Біля міста Юденбург більше 2000 козацьких офіцерів були передані 3-му українському фронту.

Читати повністю ТУТ
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи