Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

У Богуславі відкрили пам’ятник на честь земляків, які загинули під Базаром

20 листопада 2010 року у м. Богуслав Київської області відкрили пам’ятний знак козакам Армії УНР: Білецькому Іванові Омельковичу та Бондаренку Оверкові Ісаковичу.
20 листопада 2010 року у м. Богуслав Київської області відкрили пам’ятний знак козакам Армії УНР: Білецькому Іванові Омельковичу та Бондаренку Оверкові Ісаковичу.


Обидва воїни взяли участь в Другому зимовому поході Армії УНР тилами більшовиків у 1921 році. Потрапивши у полон до ворога під Малими Миньками, Бондаренко та Білецький були страчені червоними під Базаром. В анкетах розстріляних зазначено, що вони є уродженцями Богуславщини. Проте Оверко Бондаренко насправді народився на Черкащині. Напевно, прагнучи вберегти рідних від більшовицьких репресій, надав про себе помилкові дані.

Мешканці Богуслава вирішили вписати імена обох воїнів на меморіальній дошці. Один з організаторів спорудження пам’ятного знаку богуславець Сашко Мельник так прокоментував це рішення: «Якщо людина, яка йшла на смерть в ім’я свободи України, перед розстрілом назвалась богуславцем – для нас це велика честь. Ми шануватимемо його як рідного земляка».

Ідея спорудити пам’ятний знак з’явилась іще влітку 2010 року. Ініціативна група богуславців сконтактувала з благодійною ініціативою «Героїка» – спільно розробили ескіз меморіальної дошки, розпочали збір коштів. Завдяки архівній прація історика Романа Коваля встановили імена Білецького та Бондаренка.

В суботу, 20 листопада, у присутності богуславської молоді відбулось урочисте освячення пам’ятного знаку. На гранітній плиті викарбувано:

В пам’ять про уродженців Богуславщини
учасників Другого зимового походу Армії УНР
Білецького Івана Омельковича
(1898 – †1921)
козака гарматної команди 4-ї Київської дивізії
Бондаренка Оверка Ісаковича
(1890 – †1921)
козака 2-го куреня 4-ї бригади 4-ї Київської дивізії

_______
Обидва у своєму останньому бою
потрапили у більшовицький полон.
Страчені окупантами 22 листопада 1921 року.


В тему:

Час борців, час героїв. Час воїнів

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ!

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи