Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Зваженість, виваженість і поміркованість: стан озброєнь української армії - критичний

Категорія:

Стан озброєнь Збройних сил України, а також ситуація в українському оборонно-промисловому комплексі (ОПК) наближаються до критичної межі. Така оцінка експертів Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння (ЦДАКР), оприлюднена сьогодні на круглому столі «Україна-НАТО: потенціал співпраці у сфері ОПК», пише УНІАН.
«Виходячи з військово-політичної обстановки навколо України, вже найближчим часом військово-політичне керівництво може поставити завдання перед Міноборони в найкоротші терміни забезпечити боєготовність вітчизняної армії», - висловив надію директор ЦДАКР Валентин Бадрак.

Разом з тим він зазначив, що для розгортання масштабного переозброєння оборонне відомство буде змушене здійснити прямі закупівлі озброєнь і військової техніки за кордоном. Як пояснив експерт, така ситуація склалася в результаті часткової або повної втрати підприємствами ОПК України можливостей задовольнити потреби Міноборони, що, у свою чергу, сталося через тривалу дезорієнтацію ОПК і відсутність державного оборонного замовлення.

За даними ЦДАКР, технічний стан озброєнь і військової техніки Збройних сил України наближається до критичного. У Сухопутних військах 93% озброєнь і військової техніки вже вичерпали свій ресурс. У Повітряних силах з 172 літальних апаратів, які входять до складу Об"єднаних сил швидкого реагування – найбільш боєготового компоненту ПСУ, небоєготові - 62, тобто 37%. У Військово-морських силах з 10 надводних кораблів ВМС України зі складу ОСШР повністю технічно справних немає.

Міноборони України повідомляло, що до кінця 2007 р. стали непридатними до використання 70-80% основної номенклатури ракетно-артилерійського озброєння, близько 50% винищувачів і літаків-розвідників, 60% бомбардувальників, 20% штурмовиків від їх штатної кількості.

«Можна говорити, що до кінця 2011 р. українські Збройні сили наблизяться до межі свого існування як функціональна структура. Тому вже зараз постає питання негайного переозброєння ЗСУ», - підкреслив Бадрак.

На думку експерта, можливим виходом з ситуації є терміновий, реалістичний і незалежний від відомчих інтересів аналіз потреб української армії щодо переозброєння. Після цього – перегляд пріоритетів розвитку ОПК з відповідним їх узгодженням з програмами розвитку озброєнь для ЗС України. Надалі – реалізація пріоритетних програм переозброєння ЗСУ з активним залученням передових технологій із закордону шляхом організації спільних підприємств і залучення провідних світових компаній до створення зразків ОВТ для ЗСУ. Найбільш перспективним у цьому плані є розвиток контактів на європейському напрямі.

Тим часом, за даними ЦДАКР, на переозброєння української армії Міністерство оборони планує витратити в 2009-2011 роках 2,4 млрд доларів. У 2009 році витрати на модернізацію, закупівлю нових озброєнь і військової техніки мають становити 600 млн. У 2010-му ці витрати повинні сягати близько 800 млн, а в 2011 р. – близько 1 млрд доларів. «Така ситуація створює сприятливі умови для розвитку широкої кооперації вітчизняного ОПК з країнами НАТО. Така співпраця може забезпечити отримання нових технологій і залучення інвестицій українськими підприємствами ОПК. Вже зараз почалося активне просування європейців в оборонно-промисловий сектор України. Найяскравішим прикладом є проект зі створення корвета для ВМС України, в якому близько 40% комплектуючих поставлятимуться європейськими компаніями», - сказав експерт.
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи