Зображення користувача Миро Продум.
Миро Продум
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Пошуки Грааля: Туристичний клуб АРСА відвідав Переяслав-Хмельницький

Категорія:

Унікальність поїздки в тому, що зібралися люди, близькі за духом — прихильники Великого Переходу, учасники мережевої гри «Вишня Борія». Багато хто досі був знайомий лише через Інтернет. Тут же було живе спілкування, причому в чарівній атмосфері міста-музею.

Схема проста: визначили маршрут, попередньо домовилися з фабрикою «Художні вироби», музеями та екскурсоводами, порахували всі витрати, орендували комфортабельний мікроавтобус, зібрали групу — і вперед.

Оскільки це гра, то фінансові розрахунки здійснювалися у «борах». Бор («твердий», «потужний») — це внутрішня валюта стратегічної гри «Вишня Борія». На першому етапі гри, який називається «Арійська Стрілецька Асоціація», бор (BOR) прив’язується до гривні: 1 BOR = 5 гривень.

Вартість екскурсії в Переяслав складала 20 борів, тобто 100 гривень. Діти і студенти мали знижки 50% — для заохочення «сімейного туризму».

Для участі в екскурсії достатньо було зробити передоплату в розмірі 20 борів. Оскільки ця віртуальна валюта основується на довірі учасників гри, то для здійснення оплати достатньо було надіслати електронного листа чи SMS, підкріпивши їх телефонним дзвінком до керівника клубу АРСА-ТУР. Обмін борів на гривні здійснили після посадки в мікроавтобус.

Двоє учасників, які оплатили борами поїздку, але не прийшли на місце посадки, пізніше все одно обміняли бори на гривні (простіше кажучи, заплатили керівнику клубу по 100 грн, адже «договір дорожче грошей»).

З Києва виїхали о 8-30 ранку. Поки доїхали до Переяслава, то встигли поговорити про те, що туристичні клуби — чудова форма самоорганізації і саморозвитку. Врешті-решт, формування духовно об’єднаних громад — головне завдання першого рівня Гри. Наступні поїздки будуть супроводжуватися переглядом в салоні автобуса світоглядно важливих художніх фільмів з коментарем принципових моментів та наступним колективним обговоренням.

Поїздка в Переяслав розпочалася з відвідування фабрики «Художні вироби», де всі бажаючі придбали чудові вишивані сорочки та рушники за цінами виробника (у півтора-два рази дешевше, ніж в магазинах).

На фабриці
Особливою популярністю користувалися лляні сорочки ручного ткання з тканим візерунком і мережкою. Вони виглядають архаїчно — і водночас дуже модно.

Саме через бажання відвідати фабрику поїздка була організована в будній день, а не на вихідні. Тому виявилося, що туристична група склалася з представників українського творчого класу — людей, які працюють на себе і керують своїм часом. Це були програмісти, журналісти, редактори, приватні підприємці, дизайнери.

Практично всі вони мало прив’язані до території (майже всі працюють дистанційно), тобто можуть жити хоч у селі — аби був комп’ютер і швидкісний Інтернет. Тож спонтанно виникла думка, що добре було б попродавати київські квартири і переселитися громадою куди-небудь в райцентр або село. А ще краще — заснувати нове поселення.

Переяслав-Хмельницький вразив своїми музеями: в цьому 30 тисячному містечку — 26 музеїв! Нагадаємо, що Переяслав був третім за значенням містом Русі (після Києва і Чернігова), яке стояло на кордоні з «диким степом» і контролювало всю лівобережну територію руської держави. Саме з цим містом пов’язана перша літописна згадка імені Україна. Минулого року місто відзначило свій 1100-літній ювілей – у 907 році зафіксована перша згадка про Переяславську фортецю в угоді між Руссю та Візантією.

Після відвідання Музею українського народного одягу Середньої Наддніпрянщини, несподівано для себе зрозуміли, що в 100—200 років тому українці одягалися красивіше, ніж ми сьогодні.

Селянський одяг 19 ст.
В порівнянні з селянським одягом 19 ст. сучасний одяг виглядає майже як жебрацький.

 

Селянський одяг 19 ст.
Стародавній одяг, а виглядає як сучасна дизайнерська розробка


Надзвичайно пізнавальним був музей Григорія Сковороди — батька українського солідаризму, творця концепції природовідповідної праці. Ми ніби перенеслись у минуле на «машині часу».

Шкільний клас
Клас, в якому навчав Григорій Сковорода. На шкільній дошці його слова: «Одне мені тільки близьке, вигукну: О школо, о книги!»


Подібно до Козака Мамая і Будди, Григорій Сковорода отримував натхнення під могутнім дубом, який донині зберігся в селі Сковородинівка.

Григорій Сковорода
Український святий, вчений, брахман, філософ, поет і педагог Григорій Сковорода


У «Музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини просто неба» відвідали реконструйовану козацьку залогу (фортецю) 17 ст., оточену валом, ровом і загостреними палями.

Козацька залога 17 ст.
Козацька залога 17 ст.


Незабутнє враження справили музей «Музей декоративно-прикладного мистецтва», "Музей народного сухопутного транспорту", а особливо «Музей українського рушника», в якому зібрано близько 5 тисяч рушників, вишитих майстринями Київської, Полтавської, Черкаської, Чернігівської областей і Полісся.

Музей українського рушника
Музей українського рушника в козацькій церкві. Рай на Землі.


Враження незабутні! Нові друзі, нові ідеї. До Києва повернулися о 19 годині. Чекаємо нових подорожей сакральною Україною в пошуках українського Грааля.

Хай Буде!
 


В тему:
Ігор Каганець про практику Великого Переходу (відео)
Нова угода снайперів
Щасливі снайпери, бо вони синами Божими стануть
Козак Мамай у пошуках Грааля
Глобальна українська супертолока — мережева гра «Вишня Борія»
Заснування Арійської Стрілецької Асоціації — першого рівня мережевої гри Вишня Борія
«Буття Українців»: у пошуках Грааля — духу Гри, або виховання-творення богоподібного українця від зачаття до повноліття
Що таке Арійська Стрілецька Асоціація?
Україна — творче суспільство. Так чи ні?
Творчий клас
 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи