Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Пацифізм веде до катастрофи

Світ:

Україна втрачає позиції на світовому ринку зброї.


Україну виключили з десятки провідних світових експортерів зброї. За даними звіту Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру (SIPRI) за 2007 рік на продажі озброєнь наша країна заробила лише 109 мільйонів доларів, і опустилася на 16-е місце в рейтингу.

В своїх попередніх оглядах інститут вже відзначав тенденцію до зменшення українського експорту, проте за наслідками 2006 року Україні з показником в 560 мільйонів доларів все ж таки вдалося увійти до десятки. А у 2007 країна скоротила обсяги постачань зброї в п'ять разів.

За інформацією західних експертів, за рік Київ розгубив багатьох партнерів. Від послуг українського військово-промислового комплексу відмовилися не тільки деякі країни НАТО, але навіть африканські держави, які припинили закупівлю нашої військово-транспортної авіації, пише газета "Дело".

Втім, не зважаючи на невдачі минулого року, за Україною як і раніше закріплена репутація солідного торговця зброєю. Переважно за рахунок заслуг минулих років. Так, за сукупним обсягом продажу зброї за минулі 5 років Україна входить до десятки і займає 2% світового ринку озброєнь.

Основними покупцями української зброї сьогодні залишаються Китай, Ірак і Азербайджан. За даними експертів SIPRI, в ці країни поставляються переважно українські бойові машини і ракети.

Нагадаємо, згідно зі звітом України для Регістра звичайних озброєнь ООН, за 2006 рік країна надала в 19 країн світу 1118 одиниць різних озброєнь і техніки, що майже в два рази більше, ніж в 2005 році. Це пояснюється великими замовленнями із США і Китаю. Зокрема, США купили в Україні 295 одиниць ПЗРК, Китай - 590 ракет (для порівняння, в 2005 році - 363 ракети). Ще одним значимим споживачем української військової техніки в 2006 році став Азербайджан.

Якщо дивитися на ситуацію в цілому, слід зазначити розвиток світового ринку зброї і тенденцію до збільшення витрат на обслуговування армії і гонку озброєнь. Так, в період з 2002-го по 2006 рік обсяг експорту зброї на планеті збільшився вдвічі. Все більше країн здійснюють закупівлі складніших, високотехнологічних і високоточних військових систем.

Найбільший "оборонний" бюджет, як і слід було чекати, у США. На Штати припадає більше половини коштів, які витрачає на військову сферу весь світ. Так, в 2007-му році Білий дім виділив 546 мільярдів доларів на війну в Іраку і Афганістані.

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи