Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Молодь вшанувала Степову Дивізію

20 жовтня, херсонська молодь відвідала Меморіал "Борцям за Волю України", що знаходиться в Олешківських лісах Херсонської області.
Крім сумівців та кунівців цього разу меморіал відвідали і студенти Херсонського музучилища та школярі старших класів. Для них була проведена гутірка на тему "Степова Дивізія Костя Блакитного", з якої хлопці та дівчата довідались про визвольну боротьбу українських патріотів на території Херсонщини.
До Меморіалу було покладено квіти та вінок з написом на стрічці: "1917-1922рр. Борцям за Волю України - від Херсонської Молоді".


Для довідки:

Кость Степовий-БлакитнийПЕСТУШКО Кость Юрійович (Степовий-Блакитний)

Народився 10 лютого 1898 р. в с. Ганнівці на Катеринославщині (зараз Петрівського району Кіровоградської області). Навчався в Олександрівському механіко-технічному училищі (нині Запорізький університет).

У Першу світову війну рядовим воював на турецькому фронті. За хоробрість нагороджений двома Георгіївськими хрестами. Закінчив офіцерську школу в м. Горі. В ранзі підпоручика командував ротою на Західному фронті.

В 1919 р. – командир Середньодніпровської групи (2500 багнетів, 17 кулеметів), яка формально підпорядковувалася Нестору Махну. Учасник повстання проти Добровольчої армії. Збільшивши Середньодніпровську групу до 3000 бійців, перейменував її на Республіканське військо. Далі діяв самостійно. В 1920 р. – отаман Степової дивізії, яка нараховувала до 20 – 30 тисяч козаків і старшин. Один з керівників повстання весни – осені 1920 року. Діяв на Херсонщині, Катеринославщині, в Київській губернії, зокрема на Чигиринщині, в Холодному Яру. Після того, як дивізія об’єдналась із Холодноярськими збройними силами, Костя Блакитного 24 вересня 1920 р. на конференції повстанців у м. Медведівці обрано Головним отаманом Холодного Яру. В жовтні 1920 р., вирушивши в Катеринославську губернію на чолі Степової дивізії, склав із себе повноваження Головного отамана Холодного Яру.
9 травня 1921 р., потрапивши в оточення червоних, застрелився. Похований у рідному селі.


Степова Дивізія

Військова формація, що виникла 12 травня 1920 року внаслідок повстання новобранців Черовоної Армії у призовному пункті міста Кривий Ріг. Дивізія воювала під синьо-жовтими прапорами та визанавала одну суверенну владу: Українську Народну Республіку. У березні 1920 року Степова Дивізія визволила Херсон від більшовиків та повела вдалий наступ на захід (через Білозерку) по лінії Кам'янка-Єградівка-Ружичів-Чигирин. Зупинилась дивізія в урочищі Холодний Яр, де з'єдналась з Холодноярськими збройними силами. Відстоюючи незалежну Україну, організувавши за козацьким принципом повстанські загони під керівництвом отаманів, Холодноярці під гаслом «Воля України або смерть!» до 1922 року утримували незалежність легендарної самопроголошеної Холодноярської республіки.

Тарас Дем'яненко


--------------------------------------

В тему:

Козацький чорний ангел

Постав над дорогою пам'ятник отаману

Герої не вмирають. Про отамана Зеленого і повстанський рух початку 20 ст. на Трипільщині

Схід і Захід разом. Витоки Української Повстанчої Армії

Про героїв кінофільму «СВАДЬБА В МАЛИНОВКЕ»

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи