Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Альтернатива є! Майбутнє – за ідеологічними партіями

Категорія:

15 жовтня в Києві пройшло чергове засідання Українського клубу, темою якого було: “Партії поза Парламентом: прогнози і перспективи”.
Позапарламентські партії представляли Юрій Загородній – голова СДПУ(о), Юрій Збітнєв – голова партії “Нова сила”, Андрій Мохник – голова Київської організації ВО “Свобода”, Ігор Душин – голова Ліберально-демократичної партії України, Микола Габер – голова Патріотичної партії України, Юрій Сенюк – заступник голови партії “Спільна дія” і Павло Матвієнко – голова партії національно-економічного розвитку України.

Серед учасників дискусії були Віктор Лисицький – економічний експерт, Валентин Халецький – голова Громадської Ради України, куди входить майже сотня громадських організацій, а також експерти-політологи Оксана Бєлякова, Всеволод Степанюк, Олексій Усачов, Андрій Волошин. Засідання вів голова правління Всеукраїнської творчої спілки “Літературний форум” Роман Кухарук.

Під час останньої виборчої кампанії Український клуб провів 4 круглі столи. На цьому круглому столі вирішили сперш підбити підсумки виборів-2007, що й зробили представник ВО “Свобода” Андрій Мохник і політологи. Андрій Мохник, зокрема, відзначив, що в цій виборчій кампанії у ВО “Свобода” змінився виборець – він став інтелектуальнішим. Проте за БЮТ голосували не інтелектуали, а найбідніші верстви населення, зазначив Віктор Лисицький. “БЮТ сьогодні скочується до істеричного соціалізму”, – додав він.

В Україні склалася така ситуація: якщо партії немає в Парламенті, то вона опиняється поза політикою. Програючи на виборах, лідери партій “уходять в підпілля”, як це зробив Володимир Литвин після парламентських виборів 2006 року. Програвши вибори мера Києва у 2006 році, Олександр Омельченко також “хутко зник” і не попрощався з киянами, якими він керував більше десяти років, відзначили експерти.

У Людмили Супрун на цій виборчій кампанії було гарне гасло – “Альтернатива є!” Це гасло, на думку Романа Кухарука, можна було б взяти на озброєння позапарламентським партіям для своєї подальшої роботи.

На засіданні цього круглого столу учасники дискусії дійшли висновку, що партії в Україні не можна називати “великими” чи “малими”, як це робили журналісти протягом останньої виборчої кампанії. В Україні наявна криза ідеологій, багато партій взагалі не мають ідеологій. А майбутнє – за ідеологічними партіями. Всі погодилися, що чисельність партії не означає її впливовості.

Позапарламентські партії, на думку Юрія Загороднього, може об’єднати робота над зміною виборчої системи, яка сьогодні є неефективною. А також вони як суб’єкти громадянського суспільства можуть об’єднатися навколо ідеї скликання Конституційних зборів (Конституційної Асамблеї).

------------------------------------
В тему:

Продовження політичної кризи чи Конституційна Асамблея?

Влада Парламенту є похідною від влади народу, а Конституцію має приймати народ

Перезаснування держави

Презентація Нового Суспільного Договору в прямому телеефірі

У Києві створено оргкомітет зі скликання Суверенних Конституційних Зборів за народною ініціативою

Полiтичнi партiї та органiзацiї, що не беруть участi у виборах, iнiцiюють скликання Конституцiйних зборiв

Новий Суспільний Договір

Новый Общественный Договор (рос.)

Дискусія про Новий Суспільний Договір

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи