Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Квартири народних депутатів: шари багато не буває

Категорія:

Щорічно українські парламентарії вирішують свої житлові проблеми за державний рахунок. Тільки цього скликання Управління справами Верховної Ради планує витратити на це близько $ 30 млн. Український тижневик журнал Корреспондент продовжив розслідування стосовно одержання квартир та грошових компенсацій народними депутатами і їх оточення.
Серед споживачів житлової халяви, як з’ясував Кореспондент, є і бізнес-партнери найбагатшої людини України Рината Ахметова, і брата Президента країни, і екс-чиновники високого рангу. Відмовитися від безкоштовної квартири в Києві змогли одиниці.

Продовжуючи тему про забезпечення парламентаріїв житлом, Корреспондент досліджував цю проблему на прикладі найбільш кмітливих з них.

Довідатися імена нардепів, що встали в чергу на одержання безкоштовного житла, виявилося непросто. Після публікації Корреспондентом списків парламентаріїв, що вже одержали житло [№ 15, 21 квітня], обурений витоком інформації глава Комітету з питань Регламенту, депутатської етики і забезпечення діяльності Верховної Ради Олександр Єфремов навідріз відмовився ділитися конфіденційними, на його думку, даними.

Причини підвищеної таємності очевидні. У списку з 78-ми нужденних, котрий Корреспондентові вдалося відновити на основі протоколів комітету, наданих його членом, бютовцем Олегом Ляшком, чимало процвітаючих бізнесменів із усіх парламентських фракцій.

Правлячу коаліцію представляють регіонал Єфремов, колишній губернатор Луганської області, представник "залізного" лобі Донбасу регіонал Віталій Борт, у минулому комерційний директор Ясинуватського машинобудівного заводу, соціаліст Олексій Кунченко, почесний президент найбільшого хімічного підприємства країни — Северодонецкого об’єднання Азот.

Не відстає й опозиція. Претендентом на безкоштовне київське житло виявився бютівец Степан Глусь, який до обрання у Веховную Раду очолював найприбутковіший спиртзавод країни в Немирові. І його однопартієць Валерій Кальченко, який у різний час займав посади міністра МНС та Кіровоградського міського голови. У списку черговиків на квартиру опинився і брат Президента, нашоукраїнець Петро Ющенко.

Однак, є в списку персонажі, чиї претензії на безкоштовне житло здаються фантастичними за рівнем ненаситності. Наприклад, документи на одержання однокімнатної квартири подав син екс-глави сумської обладміністрації Володимира Щербаня, депутат-регіонал Артем Щербань. До речі, нащадок опального губернатора, до того, як поповнити ряди народних обранців, очолював нафтову компанію Гефест. Вона в 2005 році об’єднувала 70 автозаправок, а особисто Щербань-молодший фігурував у десятці найуспішніших топ-менеджерів вітчизняних нафтових компаній. Крім власних активів, він має доступ і до банківських рахунків батька, з яких навесні 2005-го, за словами екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, запросто зняв сотні мільйонів доларів.

Проте далеко не всі черговики є представниками великого капіталу. Є серед них і просто відомі люди. Наприклад, бютівец Андрій Шевченко, у минулому відомий телевізійний ведучий. У чергу на житло він став, щоб перебратися у власний кут із квартири дружини, де зараз мешкає. Хоча про ці плани політик говорить з небажанням, мабуть, згадуючи слова лідера свого блоку Юлії Тимошенко. Лідер БЮТ неодноразово закликала депутатів відмовитися від усіх привілеїв.

За підрахунками Корреспондента, сьогоднішня депутатська черга на ще не побудоване безкоштовне житло потенційно може принести наразі "бездомним" парламентаріям близько $ 19 млн.

Прибутковість бізнесу, який депутати роблять за рахунок бюджетних коштів, нікого не хвилює. У регламентному комітеті лише знизують плечима, виправдуючи свою бездіяльність тим, що депутат, котрий одержав квартиру, має повне право розпоряджатися нею на свій розсуд.

Жадібність можна обмежити лише публічністю", - вважає Дмитро Видрін, нардеп, екс-соратник Тимошенко, який зараз залишив ряди БЮТ. Варто зазначити, що за кількості нардепів, щодо яких було прийняте рішення про поліпшення житлових умов, БЮТ усе-таки не може зрівнятися з Партією регіонів: 53 регіонала домінують у списку з 67 депутатів, що одержали можливість задовольнити свої житлові амбіції за рахунок держбюджету. І єдиний комуніст у цьому списку, Спіридон Кілінкаров, лише підтверджує своїм скромним прикладом нескромне гасло: Шари багато не буває…

--------------------------
В тему:

Свято об'єднання олігархів. Вітаємо!

Помаранчеві, соціалісти та “донецькі” збільшують свої капітали

Монако примирив "еліту політичної нації"

Еліта політичної нації комунальні послуги не оплачує

Українські депутати відпочивають «ульотно». За наш кошт

Корупційний гадючник, або навіщо Україні нинішній парламент

До першої сотні багатіїв Європи втрапили 15 "політичних українців"

Внутрішня окупація - війна на знищення
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи