Олена Каганець's picture
Олена Каганець
  • Visits: 1
  • Hits: 1

Як здорова їжа може вплинути на наші гени

Дуже часто люди люблять говорити про генетичну схильність: «У мене дід мав цукровий діабет, значить і у мене теж є ймовірність». Але дослідження показують, що це не зовсім так, і багато в чому ми можемо змінити наші гени. Виявляється, наша їжа може впливати на гени, які міняють нашу вагу, кров'яний тиск, рівень холестерину в крові, уповільнити зростання раку. І навіть уповільнити старіння.

Буквально 10 років тому вчені змогли розкрити геном людини і кожне нове дослідження тепер знаходить зв'язки між нашим генетичним профілем і нашим здоров'ям. Недавні дослідження підтверджують, що один із способів, за допомогою якого ми можемо впливати на гени, полягає в продуктах, які ми їмо.

В одному з досліджень у людей, які їли більше сирих фруктів і овочів, було зафіксовано зниження ризику серцево-судинних захворювань, навіть якщо у них був присутній ген, який підвищує ризик цих захворювань.

Дослідники розділили групи учасників залежно від типу дієти на 3 групи:
1. «Західна» дієта (сюди входять солоні і смажені продукти, м'ясо, яйця і цукор);
2. «Східна» дієта включала більше сої, маринованих продуктів, яєць і зелені;
3. «Розумна» дієта містила більше сирих фруктів, овочів, зелені, горіхів і молочних продуктів.

Люди, які мали генетично дуже високий ризик серцевого нападу, при розумній дієті змогли на генному рівні зменшити цю схильність і навпаки західна дієта призвела до збільшення цього ризику в 2 рази.

1. Правильна дієта здатна відключити гени, що відповідають за рак простати.

Групі з 31 чоловіки, які страждають на рак простати, була призначена Розумна дієта, прогулянки і медитація. Через 3 місяці гени, що відповідають за ріст пухлини, значно знизили свою активність, а самі пухлини зменшилися.

2. Здорова їжа уповільнює старіння.

У цій групі вчені виміряли активність ферменту, що виробляється генами теломерази, які, як вважається, беруть участь в уповільненні процесу старіння. І дослідження показали, що процес старіння дійсно сповільнилося.

3. Ця дієта покращує кровообіг і нормалізує вагу.

Також було вивчено 63 людини з хворобою серця, які дотримувалися рослинної дієти і їх порівняли з такою ж групою людей, які не дотримуються ніякої дієти. У другої групи не було помічено змін здоров'я, а у тих, хто дотримувався дієти, кров'яний тиск впав приблизно на 10% і було відмічено зниження ваги.

Це дивно, як здорова їжа впливає на гени людини. Але, щоб залишатися здоровими і побороти хворобу, не достатньо просто вживати здорову їжу. Як стверджується в дослідженні, дуже важливо при цьому робити фізичні навантаження, особливо на свіжому повітрі.

«Щоденна прогулянка на чистому повітрі в оточенні природи разом з активними навантаженнями можуть визначати напрямок розвитку наших клітин, і іноді це можна порівняти з фармацевтичним втручанням», - стверджує автор дослідження Джанні Парізе.

«Ми не завжди залежимо від наших генів. У багатьох відносинах вони знаходяться у владі нашого здоров'я і способу життя, рішень і звичок», - йдеться в дослідженні.

За матеріалами theDoctorWillSeeYouNow

Про можливість впливати на генокод засобами епігенетики: Як закріпитися у Царстві божому

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Кращий коментар

Явсе Світ's picture
0
No votes yet

Що ще людям потрібно знати,щоб не заходити у м'ясні відділи у магазинах і на базарах..

Вірю в те, що розумію.

Comments

Явсе Світ's picture
0
No votes yet

Що ще людям потрібно знати,щоб не заходити у м'ясні відділи у магазинах і на базарах..

Вірю в те, що розумію.

Доброслав Велесовий's picture
0
No votes yet

Самих знань мало. От я знаю, що не треба їсти багато солодкого перед сном, але все одно це роблю. Бо маю таку звичку і залежність. Потрібна ще воля, щоб позбутися цих звичок і залежностей. Так само майже всі курці знають, що курити дуже шкідливо, але тим не менше це не допомагає їм кинути це робити, тільки заставляє задуматись.

Ія Подолянка's picture
0
No votes yet

Приблизно 20 років тому в Києві я підійшла до лотка за яким жінка торгувала біжутерією.Обличчя її мало здоровий вигляд. Ми розговорилися.Вона розповіла що один тиждень зовсім не вживає їжі а другий тиждень на їжу тратить 5 гривень Ще вона сказала що це східна практика чи світогляд. На жаль я не знайшла її номер телефону.Яб запитала як їй це вдавалося.Мабуть треба уникати місць деє їжа.Моя колега щоб схуднути замість вечері йшла в кіно.А взагалі дуже важко боротись з собою.Знаю з свого досвіду. Але можливо.