Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Як здорова їжа може вплинути на наші гени

Дуже часто люди люблять говорити про генетичну схильність: «У мене дід мав цукровий діабет, значить і у мене теж є ймовірність». Але дослідження показують, що це не зовсім так, і багато в чому ми можемо змінити наші гени. Виявляється, наша їжа може впливати на гени, які міняють нашу вагу, кров'яний тиск, рівень холестерину в крові, уповільнити зростання раку. І навіть уповільнити старіння.

Буквально 10 років тому вчені змогли розкрити геном людини і кожне нове дослідження тепер знаходить зв'язки між нашим генетичним профілем і нашим здоров'ям. Недавні дослідження підтверджують, що один із способів, за допомогою якого ми можемо впливати на гени, полягає в продуктах, які ми їмо.

В одному з досліджень у людей, які їли більше сирих фруктів і овочів, було зафіксовано зниження ризику серцево-судинних захворювань, навіть якщо у них був присутній ген, який підвищує ризик цих захворювань.

Дослідники розділили групи учасників залежно від типу дієти на 3 групи:
1. «Західна» дієта (сюди входять солоні і смажені продукти, м'ясо, яйця і цукор);
2. «Східна» дієта включала більше сої, маринованих продуктів, яєць і зелені;
3. «Розумна» дієта містила більше сирих фруктів, овочів, зелені, горіхів і молочних продуктів.

Люди, які мали генетично дуже високий ризик серцевого нападу, при розумній дієті змогли на генному рівні зменшити цю схильність і навпаки західна дієта призвела до збільшення цього ризику в 2 рази.

1. Правильна дієта здатна відключити гени, що відповідають за рак простати.

Групі з 31 чоловіки, які страждають на рак простати, була призначена Розумна дієта, прогулянки і медитація. Через 3 місяці гени, що відповідають за ріст пухлини, значно знизили свою активність, а самі пухлини зменшилися.

2. Здорова їжа уповільнює старіння.

У цій групі вчені виміряли активність ферменту, що виробляється генами теломерази, які, як вважається, беруть участь в уповільненні процесу старіння. І дослідження показали, що процес старіння дійсно сповільнилося.

3. Ця дієта покращує кровообіг і нормалізує вагу.

Також було вивчено 63 людини з хворобою серця, які дотримувалися рослинної дієти і їх порівняли з такою ж групою людей, які не дотримуються ніякої дієти. У другої групи не було помічено змін здоров'я, а у тих, хто дотримувався дієти, кров'яний тиск впав приблизно на 10% і було відмічено зниження ваги.

Це дивно, як здорова їжа впливає на гени людини. Але, щоб залишатися здоровими і побороти хворобу, не достатньо просто вживати здорову їжу. Як стверджується в дослідженні, дуже важливо при цьому робити фізичні навантаження, особливо на свіжому повітрі.

«Щоденна прогулянка на чистому повітрі в оточенні природи разом з активними навантаженнями можуть визначати напрямок розвитку наших клітин, і іноді це можна порівняти з фармацевтичним втручанням», - стверджує автор дослідження Джанні Парізе.

«Ми не завжди залежимо від наших генів. У багатьох відносинах вони знаходяться у владі нашого здоров'я і способу життя, рішень і звичок», - йдеться в дослідженні.

За матеріалами theDoctorWillSeeYouNow

Про можливість впливати на генокод засобами епігенетики: Як закріпитися у Царстві божому

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Що ще людям потрібно знати,щоб не заходити у м'ясні відділи у магазинах і на базарах..

Вірю в те, що розумію.

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Що ще людям потрібно знати,щоб не заходити у м'ясні відділи у магазинах і на базарах..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

Самих знань мало. От я знаю, що не треба їсти багато солодкого перед сном, але все одно це роблю. Бо маю таку звичку і залежність. Потрібна ще воля, щоб позбутися цих звичок і залежностей. Так само майже всі курці знають, що курити дуже шкідливо, але тим не менше це не допомагає їм кинути це робити, тільки заставляє задуматись.

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Приблизно 20 років тому в Києві я підійшла до лотка за яким жінка торгувала біжутерією.Обличчя її мало здоровий вигляд. Ми розговорилися.Вона розповіла що один тиждень зовсім не вживає їжі а другий тиждень на їжу тратить 5 гривень Ще вона сказала що це східна практика чи світогляд. На жаль я не знайшла її номер телефону.Яб запитала як їй це вдавалося.Мабуть треба уникати місць деє їжа.Моя колега щоб схуднути замість вечері йшла в кіно.А взагалі дуже важко боротись з собою.Знаю з свого досвіду. Але можливо.