Світ Зелений's picture
Світ Зелений
  • Visits: 0
  • Hits: 0

Лікнеп від Андрія Дзіндзя українським автомобілістам

Не бійтеся. Представники ДАІ - хороші психологи, вони чудово відчувають, як ви боїтеся, і користуються цим. Ваш страх - їх зброя. Будьте впевнені в собі.

Вчора Андрій Дзіндзя в Українському домі провів лікнеп для автомобілістів. Один з лідерів Автомайдану і керівник «Дорожнього контролю» з 5-річним досвідом боротьби проти беззаконь на дорогах розповів водіям - учасникам протестів, які основні права і обов'язки потрібно пам'ятати при зустрічі з інспектором ДАІ.

1. Не бійтеся. Представники ДАІ - хороші психологи, вони чудово відчувають, як ви боїтеся, і користуються цим. Ваш страх - їх зброю. Будьте впевнені в собі.

2. Встановіть в автомобілі відеореєстратор. Якщо не встигли - скористайтеся камерою в телефоні. Записуйте на відео весь розмова з інспектором, починаючи з його підходу до машини.Робіть це явно. У 50% випадків вони «відпадають» вже через те, що їх знімають.

3. Інспектор, звертаючись до вас, зобов'язаний представитися - посада, ім'я, прізвище. Поки він цього не зробив, ви можете мовчати і не спілкуватися з ним. На вашу вимогу, він повинен пред'явити посвідчення - знайдіть там № УЗК і перепишіть.

4. Ніколи не відкривайте дверей автомобіля і не виходьте з автомобіля. При розмові з інспектором, про всяк випадок, заблокуйте двері. Це все у ваших правах.

5. Не передавайте документи в руки інспектору - досить показати їх навіть через скло.

6. Причиною зупинки авто може бути тільки яке-небудь порушення ПДД. Вас не можуть зупинити просто так. Якщо зупинку пояснюють спецоперацією, оперативною розробкою - на кожен такий захід існує документ. Попросіть його пред'явити (можна послатися на 57 ст. Конституції, п. 21-1 ст.11 Закону "Про міліцію" і відповідне Доручення Президента).

7. Затримувати вас за відсутності порушень можуть, відповідно до внутрішньої інструкцією ДАІ, до 15 хвилин.

8. Ніколи не показуйте, що ви нервуєте, що не демонструйте поспіх. Якщо ви поспішаєте - ви точно клієнт патрульних. «У мене є час, я почекаю», - ось правильну відповідь інспектору. У цей час можете знімати його дії на відео, навіть ходити за ним з камерою.

9. Обов'язки «даішника» - припинення порушень ПДР і нічого більше. Він навіть не має права забирати автомобіль на штрафмайданчик.

10. Якщо ви все ж вийшли, щоб дозволити інспектору зробити «візуальний огляд» (ви не зобов'язані це робити, але це ваше право, за бажанням) - пам'ятайте, огляд не передбачає вилучення та переміщення якихось речей в салоні і навіть підняття покривал. Слідчі дії та обшук, за законом, можна проводити тільки після порушення проти вас або господаря машини кримінальної справи.

11. Додаткове обладнання автомобіля (у т. ч. дозволені види фар, газові установки) - це не переобладнання. За це не можуть оштрафувати.

12. Службовці ДАІ не дружать з «Беркутом». Їх загроза викликати спецназівців, швидше за все - тільки залякування.

13. На місці події не відмовляйтеся складати протокол. Слідкуйте за тим, щоб у протоколі всі деталі події були вказані точно. По можливості, надайте двох свідків з числа своїх пасажирів.Підійшли пізніше поняті не зможуть підтвердити факту порушення - вони ж не бачили, як ви їхали і зупинялися.

14. Якщо у вас незаконно відібрали ліцензію (за участь у будь акції і т. п.), є величезна ймовірність того, що цей випадок навіть не зареєстрований, будучи незаконним. Не панікуйте.Підтвердіть те, що у вас не вилучали права, довідкою з ДАІ. Потім пишіть заяву, що ви втратили права. 3 місяця ви можете їздити тимчасовим техпаспортом. Потім - відновлюєте ліцензію без перездачі іспитів, або ж ваш документ «випадково» знаходиться.

15. Якщо ваші права були порушені, скаржитися потрібно безпосередньо до генпрокуратури, в обхід керівництва ДАІ.

Дзіндзя констатував, що за останні 2 місяці ситуація на дорогах значно погіршилася в сенсі свавілля з боку патрульних. Він пообіцяв силами «Дорожнього контролю» разом з добровольцями з «Автомайдану» навести порядок у середовищі ДАІ. Активіст рекомендував у складних випадках, коли потрібна допомога, дзвонити на гарячу лінію Автомайдану за тел. 066-7095431.

Неллі ВЕРНЕР

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...