Зірка Вітошинська's picture
Зірка Вітошинська
  • Visits: 2
  • Hits: 3

Херсонщина – давній український край (1)

Херсонськиѝ «голий край» заселяла ще Людина розумна

Твердженням, мовляв, Херсонщина почала заселятися тільки після ліквідації Запорізької Січі - речовими доказами відповідають природа і наука. Вона виявила, що праісторія цього краю сягає непам’ятних часів. 

 

 

Звітодавець намагався коротко описати звідане на Херсонщині, бо з'ясувалося, що її унікальну праісторію знає досі вузьке коло дослідників.

 

Тим часом, за останнє півтора століття археологи і краєзнавці відкрили на Херсонщині понад 700 стоянок, поселень, городищ, стійбищ, селищ, скарбів, майстерень, ґрунтовних могильників та поховань, і визначили понад 7 тисяч давніх курганів.

 

Тому, неправильне твердження московських хуцпістів, що територія сучасної Херсонщини почала заселятися тільки після ліквідації Запоріжжя, легко спростовує археолог Микола

 

 

Оленковський (1). Адже сам відкрив тут понад 500 неолітичних пам’яток, датованих 8 000-7 500 років тому житлового типу і приблизно 2 000 курганів.

 

Згущення палеолітичних та мезолітичних поселень показує мапа лише основних відкритих археологічних пам’яток Херсонщини тих часів.

 

​Обстеживши приблизно 25 000 км₂ полів, археолог Микола Оленковський стверджує: «Україна, зі своїми 50 000 курганами, найбагатший куточок Европи».

---------------------------------

1. Микола Оленковський (нар. 17.05.1950 р.) - учений-археолог, лауреат всеукраїнської премії ім. Вікентія Хвойки (1999 р.). Ѝого відкриття на Херсонщині пам’яток мезоліту - а також, у великій мірі, палеоліту та неоліту - допомогли відтворити історію Південної України на всьому її просторі, у часовому відрізку 30 000-7 000 років тому.  Як провідний археолог Херсонщини, створив Херсонську охоронну археологічну експедицію, проводив численні археологічні розвідки та розкопки, відкрив, тут, понад 500 пам’яток археології різних типів (30000 рр. від сьогодні) та 2 000 курганів. Автор понад 40 наукових та науково-популярних монографій, приблизно 200 наукових статей, близько 90 просвітницьких брошур та статей у пресі, багатьох телерадіолекцій (на теми археології, історії, пам’яткознавства, охорони пам’яток археології та історії, палеоекології, використання пам’яток старовини у туристичній галузі), за що був прийнятий до Національної спілки журналістів України, багаторічний громадський діяч.

2. Микола Оленковський, «Ӏсторія Херсонщини», Херсон, Айлант, 2010 р., ст. 9

 

Далі: Херсонщина – давній український край (2)

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Кращий коментар

Зірка Вітошинська's picture
0
No votes yet

Дякую і Тобі, Оксано, за терпеливість! Твоя праця дуже потрібна! :))

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Comments

Оксана Лутчин's picture
0
No votes yet

Інформація, яку треба поширювати, вивчати, знати - це ж наша історія. Дякую, Зірко.
Зауваги: " Людина розумна

Твердженням, мовляв, Херсонщина почала заселятися тільки після ліквідації Запорізької Січі - речовими доказами відповідають природа і наука". - Людина розумна. (?можливо, тут щось пропущено?). Речовими доказами того є природа і наука, що перекреслюють твердження, мовляв, Херсонщина почала заселятися після...
Остання...(що?) розкопка?
"Ваш звітодавець намагався коротко описати звідане на Херсонщині, бо показалося, що про її унікальну праісторію" - Звітодавець намагався коротко описати звідане на Херсонщині, бо з'ясувалося, що її унікальну....
" краєзнавці відкрили, на Херсонщині, понад 700 стоянок, поселень" - краєзнавці відкрили на Херсонщині понад 700 стоянок... (не варто виділяти комами)
Тому, смішне твердження" - Тому неправдиве твердження...
"після ліквідації Запоріжжя, (кома) легко..."
"Микола Оленковський (нар. 17.05.1950 р.) - (розгорнуте пояснення - ставимо тире) учений-археолог..."
"відкриття, на Херсонщині, пам’яток мезоліту" - (зайві коми).
Дякую.

Творімо разом мову Сенсар!

Спас Ярий's picture
0
No votes yet

Як бачимо, перед Великим Потопом Херсонщина була густо заселена. Цікаво, що було південніше, у центрі цивілізації старого світу, який сьогодні під водою?

Зірка Вітошинська's picture
0
No votes yet

Дякую і Тобі, Оксано, за терпеливість! Твоя праця дуже потрібна! :))

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зірка Вітошинська's picture
0
No votes yet

Так, Спасе, дуже цікаво: якщо натраплю на таку інформацію - необмінно нею поділюся!!! :))

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Михайло Харачко's picture
0
No votes yet

!Дякую, Зірко, за змістовну статтю; було цікаво.

Сидить Мамай, в кобзу грає, що замислить - то все має.