Зображення користувача Віктор Макаренко.
Віктор Макаренко
  • Відвідувань: 44
  • Переглядів: 62

Ріхард Яри – агент Сталіна, засновник бандерівської ОУН, багатий землевласник (відео)

У минулих передачах ми говорили про технологію перехоплення управління державною політикою на прикладі двох найбільших сталінських агентів – Мартіна Бормана і Еріха Коха. Проте їхня підривна діяльність не була б такою успішною без Ріхарда Яри – засновника бандерівської ОУН. 

2018-10-13rihardyaryfoto2.jpg

В складній історії все стає на свої місця. В студії Intermarium.TV

Учасники: 

  • Ігор Каганець – футуролог, письменник. Коло інтересів: еволюція, постіндустріальний перехід
  • Володимир Федько – директор НДІ Третього Райху, військовий історик, генерал-майор. Коло інтересів: політична історія, ідеологія, екологія.  

У всіх трьох головних «кротів» Сталіна – Бормана, Коха і Яри – є спільні риси:

  1. Свою кар’єру вони розпочали у 20-х роках – на ранньому етапі формування німецького націонал-соціалістичного і українського націоналістичного руху.
  2. Починали з посад «казначеїв» і «завгоспів».
  3. Конфліктували з іншими членами організації у боротьбі за владу і ресурси.
  4. Під час війни були високопоставленими діячами ворожих до СРСР організацій.
  5. Заохочували «радикальні дії», закликали до крайнощів.  
  6. Попри усе це після війни спокійно жили у комфортних умовах на підконтрольній Москвою території і померли своєю смертю. 

 

 

1. Свою кар’єру вони розпочали у 20-х роках...

Своє розслідування щодо особи Ріхарда Яри провів тодішній шеф розвідки ОУН – Федір Яцура. Він встановив, що «Німці звільнили Львів від большевиків. Щойно недавно зголосилися до нашого Проводу два українці, що були колись комуністами, а тепер досить мали уже большевизму й були щасливі, що вирвалися звідти з цілою шкурою. Розказували вони багато зо своєї давнішої діяльности — вони були кур'єрами Комінтерну — між іншим подали, що контактувалися і з Ярим і з жінкою Ярого, що жінка Ярого була агенткою Комінтерну ще від 1924 року, а через неї дібралися большевики і до Ярого, що став таким же агентом від 1926 року» (Зиновій Книш. Розбрат. Спогади й матеріали до розколу в ОУН у 1940-1941 роках. – Срібна Сурма. Торонто, 1960. – Розділ 11).

2. Починали з посад «казначеїв» і «завгоспів».

Служив в Українській Галицькій Армії. Був під слідством за спекуляції кіньми. У 1922 р. одружився з єврейкою на ім’я Рейзель Шпильфогель. Вступив до УВО, у 1923 р. переїхав у Берлін. Забезпечував зв’язок УВО-ОУН з німецькими військовими, через його руки йшло німецьке фінансування. Монополізував своє становище посередника і згодом став «незамінним». Підозрювався у присвоєнні значних сум.

3. Конфліктували з іншими членами організації у боротьбі за владу і ресурси.

Викликав підозри і роздратування своїм багатством невідомого походження, коли всі інші члени ОУН жили скромно і навіть бідно.  

Ось що пише про нього Микола Сціборський у «Білій Книзі ОУН»: «Після І Конґресу Українських Націоналістів, механічно станув членом ОУН, хоч по істоті своїй нічого спільного з українським націоналізмом не мав, його не знав і не виявляв до нього жодного глибшого інтересу... Відчуваючи хиткість своїх позицій у Русі, Ярий з тим більшою настирливістю й систематичністю намагався їх скріпити — ввесь час витворюючи ситуації, розв'язка яких обов'язково вимагала б його безпосередньої співучасти, а одночасно враження, ніби він незаступний на своєму пості.

Для того він віддавна застосував методу відсепарування від акції, а то й цілковитої ліквідації тих членів ОУН, прикмети й дані яких давали йому підставу до побоювання, що вони можуть бути видвигнені організацією на його місце. Водночас з тим старався підбирати собі людей, матеріяльно узалежнюючи їх від себе і послуговуючися ними в своїх цілях не так у характері членів ОУН, як своїх особистих аґентів».

Дуже подібно на поведінку Бормана.

4. Під час війни були високопоставленими діячами ворожих до СРСР організацій.

У реальній ієрархії ОУН Ріхард Яри був другою людиною після Євгена Коновальця.

У квітні 1940 року була створена ОУН(б) – бандерівці. Членом РПОУН(б) і керівником зовнішньополітичної референтури став Ріхард Яри. Ключову роль у новій організації відігравали 4 особи: «Бандері припало "очолення", цебто загальне ведення і репрезентація. Ріхард Ярий перебрав зовнішні справи, що в конкретному випадку і в даному часі зводилися до німецьких зв'язків. Роман Шухевич став властивим інженером — організатором кадрів диверсії, а на долю Стецька припало ідеологічне підмурування всієї акції»(Зиновій Книш. Розбрат).

Яри переконав німецьку військову розвідку у березні–квітні 1941 р. створити батальйони «Нахтігаль» і «Роланд» у складі полку спеціального призначення Абверу «Бранденбург-800». «Нахтігалем» командували з німецької сторони Ганс-Альбрехт Герцнер і професор Теодор Оберлендер, від бандерівців – Роман Шухевич. На чолі «Роланда» стояв колишній підстаршина УГА і капітан польської армії Євген Побігущий, а від бандерівців – вже згадуваний Ріхард Яри.

«Нахтігаль» комплектувався добровольцями тільки з числа бандерівців. Саме Яри проводив переговори з німцями і домігся згоди на створення обох формувань. Пізніше – 5 липня 1941 року – Голова Українського державного правління Ярослав Стецько присвоїв Ріхарду Яри за заслуги в організації Українських збройних сил звання полковника Українських Збройних сил.

5. Заохочували «радикальні дії», закликали до крайнощів.  

У 1932 році відбулась подія, яка фатально змінила долю українського патріота Степана Бандери: під час проходження ним навчання у розвідувальній школі в німецькому місті Данціг (нинішнє польське Гданськ) він особисто познайомився з Ріхардом Яри, який тут проводив заняття з розвідки і контррозвідки. Яри звернув увагу (скоріше всього, за рекомендацією Габрусевича) на амбіційного молодого чоловіка з брендовим прізвищем Бандера, що значить «прапор, стяг, банер». Дослідники вважають, що саме завдяки підтримці 35–річного Ріхарда Яри 24-річний Степан Бандера став головою Крайової екзекутиви в Західній Україні і що саме завдяки його впливу Бандера почав відстоювати внесення такої форми боротьби як терор у програму діяльності ОУН.

У 2003 році Науковий і документальний журнал «З архівів ВУЧК-ГПУ-НКВД-КГБ» №1 (20) опублікував статтю Олександра Кучерука «Ще одна версія вбивства міністра внутрішніх справ Польщі Б. Перацького». У ній наводяться важливі дані для розуміння діяльності Ріхарда Яри – глибоко укоріненого агента НКВД.  

Серед іншого, дослідник цитує документ нацистських спецслужб від 3 вересня 1934 р. під назвою «Доповідна записка про шахрая Р.Ярого в Берліні». У згадуваній «Записці...», – пише О. Кучерук, – на підставі інформації з українського середовища в Данцігу повідомлялося, що «ініціатором Варшавського замаху являється Р.Ярий, він же його і фінансував... Передбачалося кинути бомбу під час публічного виступу міністра Геббельса у Варшаві, щоб убити також і Геббельса».

Миколу Лебедя, який був безпосереднім організатором теракту проти Б. Перацького, О. Кучерук називає людиною Ярого. Ріхард Яри був зверхником Лебедя і дбав про його безпеку.

9-10 лютого 1940 року в Кракові група членів ОУН на чолі з Бандерою проголосила створення Революційного Проводу ОУН (РПОУН), підписавши т. зв. «Акт з дня 10 лютого 1940 року». З 14 підписантів всі були молодими людьми: найстаршому – Ленкавському було на той момент 36 років, наймолодшому – Стецькові – 28. Семеро вийшли з польської тюрми, четверо були помічниками Яри в Німеччині. Яри тоді мав 42 роки, в цій молодіжній компанії він був найдосвідченішим і найхитрішим, на порядок впливовішим і в тисячу разів багатшим. Яри фінансував створену ним організацію, всі її члени були від нього фінансово залежними.

«Водночас на таємному засіданні створюється Служба безпеки ОУН(Б), на яку, зокрема, було покладено виконання смертних вироків бандерівців лідерам мельниківської частини ОУН (ОУН(М)). Головою СБ ОУН(Б) став Микола Лебедь, а його заступником М.Арсенич (1910—1947 рр.).

«В цілому за передвоєнний період жертвами усобиць в ОУН стало до 400 мельниківців і близько 200 членів ОУН(Б)» (Дмитро Вєдєнєєв, Володимир Єгоров (Київ). Меч і тризуб. Нотатки до історії служби безпеки Організації Українських Націоналістів, 1998).

6. Попри усе це після війни спокійно жили у комфортних умовах на підконтрольній Москвою території і померли своєю смертю.

Про те, чим займався Ярий у роки війни, достовірних відомостей нема. Після окупації Австрії військами антигітлерівської коаліції в 1945 році справа Ярого розглядав австрійський народний суд, який він благополучно пройшов, отримав довідку, що є «жертвою нацизму», підтвердження в правах на нерухомість і навіть компенсацію.

Пізніше Ярий оселився в Гльогніце, в садибі площею більше 220 га, де займався господарством, створив конеферму і школу верхової їзди. Помер Р. Ярий в лікарні м. Ноекірхен 20.05.1969 року на 71 році життя і був похований на місцевому кладовищі за римсько-католицьким обрядом».


Докладніше у статтях:

Попередні відеофільми-розслідування:


Над фільмом працювали:

Якщо вас цікавить розвиток цієї теми, ви можете підтримати наш проект щедрими дарами.
Наші інтереси: 

Знання історії - одна з основ майбутнього

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Знайшов те село Ґлоґґніц (Gloggnitz) на GoogleMaps. А ще натрапив на сайт Школи верхової їзди, яка до нині існує, досить відома і у 2011 році відзначала своє 50-річчя. Тобто була заснована у 1961 році і наш "герой" серед засновників на чільному місці. Там йдеться також, що він хотів її відкрити ще у 1956-му. Яка пристрасть до коней? З коней почав і кіньми закінчив. А в результаті український націоналістичний рух до сих пір не може стати на ноги. У всьому винні коні! Хоча у класика "Коні не винні..."
Ще є одна інформація, але не розібрався до кінця (німецької не знаю). У ній є цікавий факт. Говориться про якийсь маєток котрий "...після Другої світової війни належав радянському військовому командуванню, а пізніше був повернутий оберсту (полковнику) Ріхарду Яри".

Si vis pacem, para bellum

Коментарі

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Гарна робота! Чудова бесіда, тема. Ще би хтось знав німецьку мову, та з'їздив до Австрії? Розглянувся на місці, побував в архівах, побалакав, записав і т.д. Може хтось з українських істориків йде паралельним курсом?
Взагалі, у мене таке відчуття, що на ці теми накладено негласне табу. По крайній мірі, ніхто не говорить голосно. Десь там, тихенько. Мені дуже сподобався фільм Світлани Усенко про Бандеру, а відгуків було дуже мало. Сама вона казала, що її мало не прибили за цей фільм...
Що це? Неготовність людей чути правду, чи чиясь зла воля?

Si vis pacem, para bellum

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Ти правильно помітив, друже Андрію!

І неготовність почути і зрозуміти правду; і певна прихильність/заангажованість в націоналістичному русі бандерівського напрямку; і антинімецька/антинацистська налаштованість в силу багаторічного знаходження під впливом радянської пропаганди...

Цитата:
Взагалі, у мене таке відчуття, що на ці теми накладено негласне табу. По крайній мірі, ніхто не говорить голосно. Десь там, тихенько. Мені дуже сподобався фільм Світлани Усенко про Бандеру, а відгуків було дуже мало. Сама вона казала, що її мало не прибили за цей фільм...
Що це? Неготовність людей чути правду, чи чиясь зла воля?

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Анатолій Творець.
0
Ще не підтримано

а можете написати назву фільму і надати лінк? Друже

В мудрості - сила

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Надзвичайно цікаві й потрібні історичні теми!
Особливо на тлі розпаду світових ідеологій, Україна вибудовується як двигун нової цивілізації. І вона розробляє, саме на Народному Оглядачеві, чесну дослідницьку працю, врівноважену й доброзичливу...

Для «непосвячених» добре було б також почути, чим відрізняється наша передова права течія від сьогоднішніх рухів, які розвиваються у ЄС та на інших суходолах, щоби вони знали, як боротися з брехнею.

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Зірко, щоб тобі відповісти, треба цілу дисертацію написати!

Цитата:
Хотілось би також почути, чим відрізняється наша права течія від сьогоднішніх рухів, які розвиваються у ЄС та на інших суходолах - дякую заздалегідь!!!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Дивися, Володимире.
Але питання не тільки до тебе.

Бачу довкола себе, як люди затривожені підсиленням крайньоправих рухів.
Але не стільки тому, що їх підтримує Москва, як тому, що :

- бояться позбутися історіографічних кайдан,
- і не мають чим їх замінити.

А європейські, і не тільки, вибори - не за горами!

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Москва підтримує не крайньо-праві і праві рухи, а екстремістські і терористичні рухи!

Цитата:
Бачу довкола себе, як люди затривожені підсиленням крайньоправих рухів.
Але не стільки тому, що їх підтримує Москва, як тому, що :

- бояться позбутися історіографічних кайдан,
- і не мають чим їх замінити.

А європейські, і не тільки, вибори - не за горами!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Та на жаль, не тільки екстретмістські!

Наприклад, право-центристський Союз за народний рух

Кремль лізе скрізь, де може...

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Якщо ширше, то Москва підтримує антисистемні рухи - в надії, що хаотизація існуючої системи дозволить Москві перехопити управління нею.

Володимир Федько каже:
Москва підтримує не крайньо-праві і праві рухи, а екстремістські і терористичні рухи!

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Правильно. + підкуп керівництва !

Як приклад:

"Перебуваючи на посаді прем'єр-міністра Франції, Франсуа Фійон використовував службове становище для організації за гроші зустрічі ліванського мільярдера Фуада Махзумі з президентом РФ Володимиром Путіним і гендиректором нафтевої компанії Total Патріком Пуянне (Patrick Pouyanné). Обидві зустрічі відбулися в Санкт-Петербурзі в рамках Петербурзького міжнародного економічного форуму в червні 2015 року. Франсуа Фійон виступив у цій афері в ролі посередника, який має близьки відносини з Путіним. З цю угоду від одержав від Фуада Махзумі платню у розмірі $50.000"
Джерела:
http://ru.rfi.fr/rossiya/20170321-fiion-prodal-vstrechu-s-putinym-i-glavoi-total-za-50-tysyach-dollarov
https://www.ukrinform.ru/rubric-world/2197466-fijon-prodal-vstrecu-s-putinym-i-glavoj-total-za-50-tysac-smi.html

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Гарна вийшла розмова...Є над чим задуматись і спроектувати ситуацію на сьогодення...Проясняються прості питання стосовно теперішніх деяких націоналістів;подекуди їхні нелогічні дії, неможливість об'єднання в єдиний правий фронт і т.п...

Стосовно агентів у високих просторах буття,то вони там в принципі неможливі,бо люди там один одного бачать наскрізь...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Друже, я працював на інформаційно-пропагандистській ниві з ОУН-р з 1987 по 1993 рік (УЦІС, Лондон). Починав при Голові Проводу ОУН другу Василю Олеськіву і полишив організацію при Голові Проводу подрузі Славі Стецько. Можу відповідально стверджувати, що ставлення до комуністів було більш толерантним, ніж до мельниківців.

Оскільки ще з радянських часів був знайомий з журналістом і політологом Аркадієм Кирєєвим (до речі, він у часи "перебудови" був першим Головою УКК), який очолив журнал ОУН-м в Україні "Тризуб" та підтримував організаційні стосунки з Головою Проводу ОУН-м Миколою Плав'юком, то незважаючи на приналежність до "ворожих організацій" ми продовжувати підтримувати інформаційні стосунки. На мене донесли п. Славі і вона зробила мені "виволочку" за стосунки "з ворогами". В той же час, ряд активних колишніх комуністів увійшли в її оточення.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Знайшов те село Ґлоґґніц (Gloggnitz) на GoogleMaps. А ще натрапив на сайт Школи верхової їзди, яка до нині існує, досить відома і у 2011 році відзначала своє 50-річчя. Тобто була заснована у 1961 році і наш "герой" серед засновників на чільному місці. Там йдеться також, що він хотів її відкрити ще у 1956-му. Яка пристрасть до коней? З коней почав і кіньми закінчив. А в результаті український націоналістичний рух до сих пір не може стати на ноги. У всьому винні коні! Хоча у класика "Коні не винні..."
Ще є одна інформація, але не розібрався до кінця (німецької не знаю). У ній є цікавий факт. Говориться про якийсь маєток котрий "...після Другої світової війни належав радянському військовому командуванню, а пізніше був повернутий оберсту (полковнику) Ріхарду Яри".

Si vis pacem, para bellum

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Друже Андрію, дай, будь ласка, посилання на Школу...

Цитата:
А ще натрапив на сайт Школи верхової їзди, яка до нині існує, досить відома і у 2011 році відзначала своє 50-річчя. Тобто була заснована у 1961 році і наш "герой" серед засновників на чільному місці.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

http://gloggnitzer.wixsite.com/reitverein/geschichte
Сайт Школи верхової їзди Ґлоґґніц.

Si vis pacem, para bellum

Зображення користувача Анатолій Творець.
0
Ще не підтримано

Вельми вдячний за інформацію. Для мене було загадкою наступне:
1. чому українські поліцаї пішли до лісу в 43-му році, коли відбувся перелом у війні
2. Звідки в німецькому тилу у оунівців(б) надсучасна радянська зброя і набої,якщо солдати фронтових частин отримували 1 мосінку на кожного п'ятого в 44-му (що батько спостерігав)
3. чому брати Собки і Дубчаки (мельниківці з Пішатинець під Кременцем) в 44р повернулися з лісу до садиб прочитав в НО
4. Чому С.Бандера в совагітпропі є більшим пугалом за А.Мельника, що намагався співпрацювати з гітлерівцями!!!

В мудрості - сила

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Гарні запитання. Тепер маємо на них відповідь.

Анатолій Творець каже:
Вельми вдячний за інформацію. Для мене було загадкою наступне:
1. чому українські поліцаї пішли до лісу в 43-му році, коли відбувся перелом у війні
2. Звідки в німецькому тилу у оунівців(б) надсучасна радянська зброя і набої,якщо солдати фронтових частин отримували 1 мосінку на кожного п'ятого в 44-му (що батько спостерігав)
3. чому брати Собки і Дубчаки (мельниківці з Пішатинець під Кременцем) в 44р повернулися з лісу до садиб прочитав в НО
4. Чому С.Бандера в совагітпропі є більшим пугалом за А.Мельника, що намагався співпрацювати з гітлерівцями!!!

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Якщо Степану Бандері давати Героя України - то лише разом з Ріхардом Яри.

Все, що робиться з власної волі, – добро!