Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Зброя як бізнес

Світ:

Уряд підготував законопроект, який дозволяє приватним підприємствам виробляти зброю.
Кабінет Міністрів вніс на розгляд парламенту зміни до законів "Про підприємництво" і "Про державне оборонне замовлення", які відміняють заборону для недержавних підприємств виробляти зброю та боєприпаси. В уряді вважають, що така заборона мала сенс в минулому, коли більшість підприємств належали державі, а за сучасних умов вона є надмірним виявом державного контролю.

Згідно з пропозиціями уряду, планують розподілити ліцензування виробництва зброї військового та невійськового призначення. Міністерство промислової політики, що відповідає за якість виробництва "військової" зброї, дістане право ліцензувати підприємства, що розробляють, виробляють, модернізують, випробовують, здійснюють експертну оцінку та ремонт військової техніки і боєприпасів.

Натомість за МВС залишиться ліцензування виробництва і ремонту зброї невійськового призначення (спортивної, мисливської, службово-штатської, відомчої, пневматичної, газової зброї, пристроїв для відстрілу набоїв, споряджених гумовими та іншими небойовими метальними снарядами).

Як очікує уряд, прийняття змін до законів дозволить організувати чітку систему оформлення ліцензій на виробництво озброєнь та боєприпасів, а також дасть змогу державі здійснювати ефективний контроль за дотриманням умов ліцензій.

Звичайно, контроль за виробництвом полегшиться. Ймовірно, що від пропозицій уряду матимуть користь і дрібні виробники невійськової зброї. Однак головна причина появи таких законопроектів має міститися поза органами влади.

Запропоновані зміни повинні створити умови для роботи українських підприємств ВПК після їх приватизації. Тому лобістами урядової ініціативи мають бути власники великих українських і російських компаній, що мають намір брати участь у приватизації підприємств українського ВПК.

В Україні це можуть бути власники холдингів Києва, Донеччини і Дніпропетровщини, яким стало "тісно" на продовольчому, металургійному і нафтогазовому ринках. До того ж такі підприємства, на відміну від збройних, вимагають великих внесків, а дають мало прибутків. Та й викуп українського військового машинобудування дозволить створити замкнені виробничі ланцюги від виплавки металу до виробництва готової продукції.

У змінах до закону можуть бути зацікавлені російські авіакосмічні, танкобудівельні та хімічні концерни, що прагнуть відновити втрачені за радянських часів виробничі ланцюжки і зменшити свої витрати за рахунок перенесення деяких виробництв в Україну.


----------------------------------------------------

В тему:

Чи витіснить “Вепр” “Калаша”?

Сьогодні презентовано перший український автомат “Вепр”

Більше зброї — менше злочинів

Зброя для генофонду

Людина і пістолет. Хто винний і що робити?

Селекція погрозою

У моєї дівчинки є одна маленька штучка


----------------------------------------------------------------------

Дискусія про право на володіння вогнепальною зброєю на форумі
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи