Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як вибрати керамічну плитку

Керамічна плитка – міцний та зносостійкий матеріал для облицювання стін і підлоги. На які лише експерименти не йдуть виробники, щоб вразити споживача формами та рельєфами. Плитка дуже популярна.

Рідко знайдеш квартиру, де б не було кахлю у ванній чи «кухонного фартуха», тож не дивно, що керамічна плитка є в кожному, навіть у дуже маленькому магазині будівельних матеріалів. Продавці можуть запропонувати, як мінімум з десяток варіантів, та якщо ви бажаєте побачити дійсно широкий асортимент, завітайте до КЛУБУ КЕРАМІКИ.

Як правильно вибирати керамічну плитку? Визначити розмір і колір достатньо легко, та це ж далеко не все. Звісно, перш ніж надійти у продаж, виробники ретельно перевіряють плитку. Вона має відповідати зазначеній формі та іншим параметрам. Щоб впевнитись у відповідності характеристикам, які були зазначені виробником, служба перевірки якості робить вибірку матеріалу:

  • плитку для підлоги тестують, щоб визначити чи стійка вона до стирання та механічного навантаження;
  • плитку для облицювання зовнішніх стін перевіряють на морозостійкість, а також визначають чи здатна вона витримати підвищену вологість і температурні перепади.

Щоб дізнатися результати аналізу, достатньо ознайомитись із властивостями матеріалу. Вони зазначені на упаковці.

Розшифровуємо знаки

Ретельно вивчивши інформацію на етикетці, можна побачити певні позначки. Ступня на чорному фоні означає, що матеріал призначений для покриття підлоги. Якщо вона на світлому тлі, можна впевнено сказати, що плитка має підвищену зносостійкість. Її доцільно придбати для помешкання, в якому живе сім’я як мінімум із 3 осіб, чи для офісного приміщення.

Позначка з рукою попередить про те, що матеріал призначений для облицювання стін. Чи можна його покласти на підлогу? Так, але в цьому не має сенсу, бо термін експлуатації покриття буде надзвичайно короткий. Сніжинка на упаковці – явна ознака морозотривкої плитки, яка ідеально підійде для зовнішнього використання. Полум’я ж на обгортці «розкаже» про кількість обпечень. Якщо поруч є цифра 2, то матеріал пройшов подвійний випал. Стара технологія не здатна забезпечити надто високий рівень міцності, тож така плитка підійде для стін, а для підлоги чи кухонного фартуха варто придбати матеріал одинарного випалу.

Щоб визначити рівень стійкості до хімічних речовин та вологи, механічного впливу, слід звернути увагу на літери. АА, А, В, С або D – на початку – найстійкіші варіанти, тож обираючи матеріал для облицювання вологих приміщень, шукайте плитку з маркуванням АА чи А. Матеріал розрізняють і за класами зносостійкості. Їх всього 5. Для кухні слід замовляти виріб як мінімум 3 класу, а для коридору бажано – 4 або 5.

Сортність – ще одна характеристика керамічної плитки:

  • Для першого сорту характерна наявність до 5% елементів, які не відповідають зазначеним характеристикам. При цьому маркування мають червоний колір.
  • В плитці другого сорту десь 5 частина партії не досягає ідеалу. Типове маркування – синього кольору.
  • Керамічна плитка третього сорту має найдемократичнішу ціну, адже вона низькоякісна. Маркування виділяється своїм зеленим забарвленням.

Якщо виробник не зазначив на упаковці приналежність до певного сорту, він мав на увазі, що матеріал – найвищої якості.

Купуючи плитку в магазині, слід обов’язково оцінити її зовнішній вигляд, як з лицьового, так із «внутрішнього» боку. Внутрішня сторона повинна бути ідеально рівною – без западин чи випуклостей. Щоб побачити реальну ситуацію, варто притулити плитку одна до одної. Відсутність же рельєфного малюнка навпаки має насторожити, бо саме він гарантує надійність щеплення. Лицьова ж сторона не повинна мати сколи чи патьоки.

При виборі керамічної плитки будь-яка дрібниця має значення. Важливо перевірити в тому числі і відповідність партій, адже колір покриття може відрізнятися. Це особливо буде кидатися у вічі після облицювання поверхні. Ретельний вибір матеріалу – запорука тривалої експлуатації.

Наші інтереси: 

Корисні поради.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи