Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як купити криптовалюту Ripple (XRP) в Україні?

Є низка криптовалют відомих кожному — від досвідченого трейдера до новачка, який тільки освоює криптосвіт. Потрапляють до цього списку унікальні монети із цікавими для галузі можливостями, інноваціями та сферами використання. До цього списку більшість експертів відносять і Ripple (XRP). Поговорімо про те, що забезпечує XRP популярність і стабільну позицію на ринку, а також про те, де і як купити Ріпл.

Що таке Ripple (XRP)?

Як і будь-який інший масштабний проєкт Ripple має досить серйозну історію розвитку. Основу було покладено ще 2004 року канадським програмістом Райаном Фаггером, який створив засновану на довірчій піринговій мережі фінансових зв'язків платіжну систему Ripplepay. У 2011 році на тлі розвитку мережі біткоїн компанія змінила пріоритети у бік децентралізації мережі. При цьому, у зв'язку з використанням консенсусу учасників мережі, система могла похвалитися суттєвою перевагою — вищою швидкістю обробки транзакцій у порівнянні з біткоїном. Надалі до команди проєкту приєдналися Джед Маккалеб, Кріс Ларсен, а також програміст Артур Брітто та криптограф Девід Шварц. У 2012 році було засновано корпорацію OpenCoin (надалі Ripple Labs), яка зайнялася удосконаленням платіжного функціонала та розробкою криптовалюти.

Результатом їх роботи став децентралізований публічний блокчейн XRP Ledger, анонсований як швидша та енергоефективна альтернатива блокчейну біткоїна. Своєю метою творці платформи назвали модернізацію глобальної інфраструктури, яка використовується для цифрових транзакцій, розрахунків та обміну фінансовими активами.

У 2013 році був представлений XRP — нативна монета Ripple, яка використовується для проведення операцій у мережі проєкту. Кожна монета поділена на мільйон частинок, що називаються краплями (drop). Кожна транзакція у системі оподатковується комісією 0,00001 XRP. Ці суми згодом згоряють і зменшують кількість монет. Замість майнінгу творці вирішили використати одноразову емісію у 100 млрд монет у момент запуску мережі. При цьому 35% монет надійшли у вільний обіг, а 65% були переведені на ескроу-рахунок компанії Ripple Labs. Щомісяця підтримки ліквідності з ескроу-рахунку звільняють деяку кількість XRP.

Технічні рішення Ripple (XRP)

Екосистема Ripple функціонує на базі децентралізованої мережі XRP Ledger (XRPL). До її переваг відносять високу швидкість (середній час створення блоку — 3–4 секунди), масштабованість та низькі комісії за перекази. Автори проєкту заявляють, що XRP Ledger підходить для мікротранзакцій у застосунках, NFT та розгортання DeFi-протоколів, а також для випуску стейблкоїнів та CBDC. Також, у XRPL можна токенізувати «традиційні» активи,як-от цінні папери або фіатні гроші, завдяки чому мережа є альтернативою платіжним системам типу SWIFT і т. д.

Мережа використовує власний алгоритм консенсусу XRP Ledger Consensus Protocol. Працює блокчейн на базі нод, під управлінням валідаторів. На момент написання матеріалу активними є понад 150 валідаторів. 35 валідаторів входять до групи Unique Nodes List (UNL), яка відповідає за зміни протоколу. 

До екосистеми Ripple входить також RippleNet — глобальна мережа проєкту. До цієї мережі підключаються фінансові організації, які мають на меті використовувати інструменти Ripple для проведення транскордонних розрахунків. RippleNet містить:

  • xCurrent — інструмент проведення транскордонних платежів, що вбудовується в інфраструктуру організацій, що підключаються до RippleNet.
  • On-Demand Liquidity (ODL) — сервіс для транскордонних перекладів у XRP.
  • xVia — API-інтерфейс для роботи з RippleNet.

Курс ріпл

Криптовалюти характеризуються високим рівнем волатильності — фінансовим показником, що характеризує мінливість ціни на щось. XRP у цьому плані вигідно відрізняється відінших криптовалют унаслідок своїх партнерських взаємин із великими фінансовими організаціями. Проєкт займає власну унікальну нішу та покриває певні потреби учасників ринку.

Усе це разом дає змогу XRP не так сильно залежати від зовнішніхчинників і мати певний ресурс стабільності. Максимуму ріпл ціна досягла у 2018 році — $3,40. На момент написання цієї статті курс ріпл становить$0,3434 і демонструє невелике зростання, навіть на тлі загального низхідного тренду на ринку. Згідно з рейтингом CoinMarketCap монета посідає 6 місце з ринковою капіталізацією $17 289 844 283 USD.

Де купити криптовалюту Ripple (XRP)? 

Як із будь-якою іншою криптовалютою для купівлі XRP найкраще користуватися надійними майданчиками, зокрема, централізованими криптовалютними біржами. Якщо вивдавалися в питання, як отримати криптовалюту в Україні, то увагу варто звернути на українську біржу WhiteBIT.
Функціонал біржі дає змогу купити криптовалюту за кілька простих кроків. Для початку необхідно:

  • Бути зареєстрованим на WhiteBIT;
  • Пройти KYC верифікацію (громадяни України можуть зробити це за допомогою сервісу Дія);
  • Мати кошти на рахунку або поповнити баланс у гривні за допомогою відповідної платіжної системи.

Як купити криптовалюту Ripple (XRP) на WhiteBIT? 

Процедура купівлі XRP також не займе багато часу. Розглянемо найпростіший спосіб:

  • Обміняти UAH на USDT у розділі «Швидкий обмін»;
  • Обміняти USDT на XRP у розділі «Швидкий обмін» і одразу отримати XRP на свій гаманець.

Доступний також варіант із ширшими налаштуваннями умов купівлі:

  • Обміняти UAH на USDT у розділі «Швидкий обмін»;
  • У розділі «Спот» обрати торгову пару XRP/USDT у вікні Ринки;
  • Обрати відповідний тип ордера (Market, Limit, Stop-market, Stop-limit);
  • Після заповнення необхідних полів натиснути «Купівля».

Завдяки безлічі партнерських взаємин проєкту та унікальній альтернативі традиційним платіжним системам XRP заслужено вважається одним із найбільших гравців на ринку криптовалют.
Безумовно, XRP має попит не тільки у сфері криптовалют, а й у традиційному фінансовому секторі. Цей чинник позначається на стабільності монети та її курсі. Однак, не варто забувати, що рішення про купівлю криптовалюти має бути вашим особистим і ґрунтуватися на глибокому аналізі та вивченні ринку.

Наші інтереси: 

Фінансова грамотність.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи