Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Випереджуюча модернізація: впровадження спочатку передових, а потім вже базових технологій

При наздоганяючій модернізації кожний новий технологічний рівень дозволяє розвиненим країнам рухатися вперед ще швидше, що посилює розрив з менш розвиненими країнами. Виходом з такої ситуації може бути орієнтація на впровадження спочатку передових, а потім вже базових технологій.

Критично налаштовані економісти давно говорять про феномен "наздоганяючої модернізації". Його суть полягає в тому, що менш розвинені країни, бажаючи покроково повторити шлях більш розвинутих, приречені на постійне відставання. 

Справа в тому, що кожний новий технологічний рівень дозволяє розвиненим країнам рухатися вперед ще швидше. Виходом з такої ситуації може бути орієнтація на впровадження спочатку передових, а потім вже базових технологій. Саме такий сценарій був запропонований керівництву Бангладеш і Гаїті.

Зокрема, уряд Бангладеш щороку витрачає $9 млрд на держзакупівлі. Це непрозорий і дуже корумпований вид діяльності.

Вчені пропонують владі замінити його на електронні онлайн-закупівлі. У пілотному проекті конкуренція зросла до небувалих висот, а ціни впали на 10%. За дослідницькими прогнозами, онлайн-держзакупівлі знизять рівень корупції на 12% і допоможуть щорічно економити $670 млн — це розмір бюджету міністерства транспорту Бангладеш.

Гаїті вже тривалий період часу страждає від соціальних та природних катаклізмів. Доступ до інтернету має лише 4% жителів. Підводний оптоволоконний кабель зміг би у півтора рази збільшити кількість користувачів, система цифрових митниць дозволила б перемогти контрабанду та оптимізувати потоки товарів через величезне узбережжя, і навіть один комп'ютер на село дозволив би прискорити процеси реєстрації та вирішення майнових та інших спорів.

Рекомендації такого характеру були розроблені Copenhagen Consensus Center, міжнародною некомерційною організацією BRAC і датським економістом Бьорном Ломборгом.

Джерело

Наші інтереси: 

Україна повинна впевненіше впроваджувати випереджуючі технології.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи