Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 7
  • Переглядів: 7

Всесезонні шини: за і проти

Деякі автовласники з метою економії купують всесезонну гуму. Це універсальна автомобільна гума, яка розрахована для літнього чи зимового сезону. На такій гумі можна їздити круглий рік. Таким чином, автоматично відпадає потреба купувати літні чи зимові шини на авто: подвійна економія.

Виробники такої гуми запевняють в її високих експлуатаційних якостях. Наприклад, в теорії вона має забезпечувати хорошу керованість автомобіля при будь-яких погодних умовах. Дощ, сніг, сонячна спека – все це не повинно впливати на безпечність руху. Але чи насправді все так відбувається на практиці. Перше, ніж купити автогуму всесезонну, доцільно вивчити її основні характеристики та умови експлуатації.

Температурний діапазон експлуатації

qc3XsX6SqX-svFWJTZGSL4GLj_4_1bEbSGLtBrt2iYwPEMri5a91WHNkWUkefXhKMUxny33D1Ocs4GSokA5D9nT1W3nsoY_QmjIh6aSz5BavHacIfFmbCBTXW_G8fOjhhY-b5i2JDu-h_OZZ0VChHF9JOOgPljA99-nqREXA18aogvyXJeIX_VJDGoYAoA

Якщо уважно прочитати всі пункти інструкції, то така гума призначена для використання при температурному режимі від -10°C до +25°C. Якщо температура буде нижчою чи вищою можливо виникнуть якісь проблеми. Для сурової зими, при постійних снігопадах і низьких температурах, така гума абсолютно не підходить.

Таким чином, можна зробити висновок, що оптимальним варіантом використання являється регіон помірного клімату: з не дуже холодною зимою та спекотним літом. А ось їздити на таких шинах при хурделиці або сильному морозі може потягнути за собою серйозну аварійну ситуацію.

І ще один важливий фактор – це стан доріг. Така гума більше розрахована на якісне дорожнє покриття. Ось тому не дивно, що такий варіант популярний в європейських країнах та США, де стан доріг просто ідеальний. Отже, в цілому можна відмітити, що всесезонні шини м’якші за літні, але більш жорсткі, аніж зимові.

Експертні рекомендації

jzv-2oLwQ0EkCnWju4EV5na2CbYoHdEon1iaKRmpNCz561kbjSE0hZru0hH4KpUSQVprD7WfAq3fTroLlsT1kCwH0aCFmGdTEzOYPR73KUDAxyvylMBTUc3ZW667aObb_X_X3m0ZQJCp35jSBG5dRn9C4f6WpvgHGFbdxLEE93r6MfYF5ZGAI4ahLcx0HA

Автоексперти рекомендують такі поради щодо вибору шин. Наприклад, при теплій зимі, коли температура повітря опускається не більше ніж до -5С і на дорогах не спостерігається ожеледиці, то їзда на всесезонній гумі виправдана. Для сурової зими – це небезпечний варіант, який може потягнути за собою аварії на дорогах. Адже при доволі сильних морозах коефіцієнт зчеплення з дорогою буде набагато нижчим, а це дуже небезпечний аспект.

Другий аспект – це керованість авто при великій швидкості. В цьому випадку вона теж буде нижчою.

По-третє – збільшення витрати палива в літній період та зменшений термін використання. На такі шини припадає подвійне навантаження: вони експлуатуються в літній та зимовий період, а отже термін їх придатності буде у два рази менший у порівнянні з класичними літніми чи зимовими шинами.

Тому, перш ніж вибрати хороші шини на автомобіль, потрібно все проаналізувати: стиль та активність їзди, тип автомобіля, протектор, експлуатаційні умови. Хороші всесезонні шини в Україні також коштують недешево. І враховуючи все це, вже робити чітко обмірковане рішення чи доцільно купувати всесезонні шини.

Наші інтереси: 

Корисні поради.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи