Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Відзначення у Львові 150-ї річниці від дня народження Степана Федака

У Львові відзначення памяті визначного громадського й культурного діяча, політика, правника та фінансиста Степана Федака (* 9.01.1861 - † 6.01.1937) розпочалося 15 січня зранку із служби Божої в Храмі Пресвятої Трійці. По завершенні відправи учасники вшанувань вирушили на Личаківський цвинтар, де до могили С.Федака поклали квіти, вінки та запалили лампадки.
В цей же день у приміщенні Українського товариства охорони пам’яток, відбулась Урочиста Академія до 150-річчя Степана Федака, що зібрала представників українських громадських організацій та політичних партій Львова. Вів вечір провідник Львівської обласної ОУН О.Гринюк. Розпочали вечір виконанням Гімну України. Після вшанування світлої памяті одного з апостолів нашої державності хвилиною мовчання, слово про життєвий шлях С.Федака виголосив гість з Івано-Франківська – історик, дослідник-краєзнавець, засновник музею С.Федака у Ворохті, Мирослав Нагірний. Доповідач детально зупинився на початках своїх досліджень про перебування С.Федака у Ворохті, а потім на глибших дослідженнях неймовірно широкої його громадської діяльності як адвоката, просвітянина, філантропа, мецената, українського патріота і державного діяча. Учасники зібрання мали змогу побачити, завдяки мультимедійній презентації, маловідомі широкому загалові фотопортрети С.Федака, його родини (адже його зятями були Є.Коновалець та А.Мельник), пам’ятні місця, пов’язані з його життям.

Про С.Федака як банкіра та мецената розповіла кандидат історичних наук, доцент Львівського інституту банківської справи Університету банківської справи Національного Банку України Зоряна Комаринська.

Про взаємини С.Федака з Митрополитом Андреєм Шептицьким, в якого він був радником з юридичних справ, розповів заслужений вчитель України, науковий співробітник Центру досліджень визвольного руху, член національної спілки краєзнавців України Ігор Федик.

Про діяльність С.Федака, як відомого у Львові адвоката, доповів кандидат юридичних наук викладач юридичного факультету Львівського Національного Університету ім. Івана Франка Тарас Андрусяк.

На вечорі також виступили: Василь Шпіцер – Львівський міський Голова 1990-1994 рр., Богдан Горбовий – член Товариства наукових викладів ім. Петра Могили, Богдан Панкевич, Степан Пахолко. О.Гринюк зачитав рішення Міського голови Львова про надання ОУН дозволу на встановлення меморіальної таблиці на будинку С.Федака у Львові на вул. Дорошенка, 48. В перервах між виступами авторські та стрілецькі й повстанські пісні виконував львівський бард Орест Тучковський. На завершення А.Салюк, голова обласного Товариства охорони пам’яток, передав вітання учасникам від Ольги Кузьмович, онуки Степана Федака.

Присутні на урочистій Академії (що за глибиною доповідей вийшла на рівень наукової конференції) зійшлись на спільній думці, що всі виголошені доповіді заслуговують на окреме наукове видання (збірник праць). Унікальна постать Степана Федака безперечно заслуговує на широке висвітлення його діяльності в друкованих виданнях, яке могло би зробити видавництво ім. О. Теліги. Тим більше, що С. Федака часто називають “тестем” ОУН.

>Львівська обласна ОУН


ФОТОГРАФІЇ ДИВИТИСЯ ТУТ


ДОКЛАДНО ПРО СТЕПАНА ФЕДАКА ЧИТАТИ ТУТ
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи