Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Вчені назвали 5 причин, чому корисно бігати в холодну погоду

Світ:

Для шанувальників активних занять спортом, любителів пробіжок на природі та українців, які тільки роздумують, чи варто взувати кросівки та починати займатися спортом на вулиці у хуртовину та мороз, є гарна новина.

23112904.jpg

Фото: ua.depositphotos.com

Вчені з Midwest Orthopaedics at RUSH заявляють, що бігати в холодну погоду насправді дуже корисно, пише УНІАН, посилаючись на Newsweek 90.

Є мінімум 5 причин, чому варто це спробувати.

"Холодна погода не повинна змушувати бігунів сидіти в закритих приміщеннях, я заохочую своїх пацієнтів до пробіжок на свіжому повітрі", заявляє ортопед Джошуа Бломгрен.

Він стверджує, що фізичні вправи це немов "ліки" для людини навіть при мінусовій температурі повітря. Холод допомагає нашому організму долати більші дистанції. І якщо порівняти стрес та зусилля, які докладає тіло людини при заняттях спортом у спеку та холоді, то зима є більш виграшним сезоном для бігуна.

Головне зважати на кілька правил не бігати при дуже низькій температурі та підібрати для себе теплий спортивний одяг.

Біг на холоді має 5 переваг:

1. Чим холодніше, тим легше бігти. Вчені Midwest Orthopaedics at RUSH стверджують, що влітку, коли людина займається спортом у спеку, вона суттєво збільшує серцево-судинне та метаболічне навантаження на організм. Це стосується і пробіжок. Також біг у спеку змушує наше тіло більше пітніти. Тобто відбувається процес тепловіддачі: організм, замість того щоб зосередитися на русі м'язів, починає мобілізувати ресурси для охолодження тіла. Цим частково пояснюється те, чому людині важче пробігти однакову дистанцію при різних градусах температури повітря.

2. Біг на холоді прискорює метаболізм. Вчені кажуть, що насправді "морозні" пробіжки можуть допомогти прискорити метаболізм в нашому тілі. В стані спокою метаболізм людини зазвичай не такий активний, але поєднання спорту та холодної температури змушує його працювати "на повну". Це означає, що люди, які прагнуть схуднути, гіпотетично швидше досягнуть цілі, якщо почнуть бігати взимку, ніж влітку.

3. Біг – це ваш "квиток" у хороший настрій. Не секрет, що зимовий сезон часто супроводжують доволі похмурі дні без появи сонечка. Деякі люди мають в цей час гірший настрій. Науковці також кажуть про таке явище, як сезонний афективний розлад (САР), який частіше виникає взимку. Боротися із "депресією" фахівці радять пробіжками. Біг, як і інші фізичні вправи, здатний підвищити рівень серотоніну та ендорфінів в організмі. Ці сполуки дехто називає гормонами щастя. Отже, біг взимку може стати вашим природним антидепресантом від поганого настрою.

4. Біг допоможе влізти в штани після різдвяного застілля. Зима, особливо, її перший місяць грудень це навала "великих" релігійних та сімейних свят, які українці звикли святкувати у колі родини та з друзями. Досить калорійна святкова вечеря навряд чи зашкодить організму. А от їхня велика кількість, плюс залишки смачних салатів та новорічних смаколиків після кожної "дати" можуть наробити "біди" вашій фігурі. Тому зима це чудова пора року, щоб почати давати своєму організму додаткові фізичні навантаження хоча б для того, щоб підтримати себе в формі в період свят. Більш того, вчені заявляють, що бігуни мають на 25-40 відсотків менший ризик померти молодими. Отже, є ймовірність, що завдяки регулярним пробіжками вам вдасться прожити довше.

5. Вбиває жир в організмі. Біг це той вид спорту, який вважається чудовим жироспалювачем. За рахунок тривалого кардіонавантаження (наприклад, повільний біг) він допоможе розпрощатися з ненависними складками на животі, які так важко відпускає наш організм. Взимку цей ефект посилюється завдяки низьким температурам. Вчені стверджують, що саме під час "зимових" пробіжок організм активніше перетворює небажаний білий жир на коричневий. Відбувається складний метаболічний процес: з непотрібного жиру, у вигляді якого наше тіло зазвичай відкладає для себе калорії, утворюється коричневий жир сполука, яку починає спалювати наше тіло при відчутті холоду.

Отже, є мінімум 5 аргументів, які варто на собі перевірити, спробувавши пробігатися у вільний час взимку. Тільки не забудьте важливу пораду про теплий зручний одяг і правильне взуття. Якщо ви новачок, почніть з маленьких навантажень на рівні швидкої ходьби. Поступово збільшуйте навантаження та інтервали занять. Наприклад, можна бігти 1 хвилину і потім йти 3 хвилини, таким чином чергуючи навантаження.

Наші інтереси: 

Корисні поради.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Костянтин Струк.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Я віддаю перевагу ходьбі, бо вона не така стресова для хребта. От лише останнім часом ходжу все більше на місці вдома з американськими тренерами.

Поки дихаю - сподіваюсь!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Мені дуже подобається біг, особливо взимку. Бігаю майже щодня.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Іван Андрійович.
0
Ще не підтримано

Ага, а ще вчені "дослідили що вакцини корисні".
Та бігати справді корисно, і без досліджень брехунів.

Зображення користувача Костянтин Струк.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Я віддаю перевагу ходьбі, бо вона не така стресова для хребта. От лише останнім часом ходжу все більше на місці вдома з американськими тренерами.

Поки дихаю - сподіваюсь!