Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Українську армію почали озброювати штурмовими гвинтівками TAR-21

24 серпня 2014 року вперше під час військового параду українські військові продемонстрували вітчизняну версію відомої ізраїльської штурмової гвинтівки TAR-21.

TAR-21 або «Тавор» – модель сучасного ізраїльського автомата калібру 5,56 мм, що випускається концерном Israel Military Industries. Назва автомата походить від гори Тавор, на півночі Ізраїлю, що згадується в Старому Завіті.

В Україні з 2009 року випускаються модифікації TAR-21 – Форт-221, Форт-222, Форт-224. Виробник – НВО «Форт». Замовник – підрозділи спеціального призначення СБУ, СЗР і МВС.

Військовий парад у Києві

У 1993 році командуванням ЦАХАЛу було прийнято рішення про заміну застарілого автомата Galil на американську М16, однак за кілька місяців до цього концерн Israel Military Industries (нині Israeli Weapons Industries) в ініціативному порядку почав роботу над новою зброєю під патрон 5,56×45 мм. Проект був визнаний перспективним і робота над ним продовжувалася, незважаючи на закупівлю американських автоматів.

Розробку IMI вперше представили публіці в середині 1990-х років під позначенням «М-203». Пізніше, щоб уникнути плутанини з однойменним підствольним гранатометом, автомат отримав назву в AAR (англ. Advanced Assault Rifle – прогресивна штурмова гвинтівка). Ще через деякий час зброї було присвоєно остаточну назву Tavor TAR 21. На відміну від ряду інших зразків відповідної компанії, новий автомат не став переробкою або модернізацією іншої зброї.

Військові випробування TAR-21 відбулися в кінці 1990-х-початку 2000-х років. Були виявлені деякі недоліки автомата: ненадійність, труднощі при зміні магазину в позиції лежачи, дуже товста пістолетна рукоятка, поганий приціл. У 2004 році доопрацьований варіант TAR-21 поступив на озброєння деяких частин силових структур Ізраїлю.

В 2000 році, після закінчення основного періоду розробки, кілька зразків гвинтівки «Тавор» були передані на випробування в рамках курсу командирів відділень в піхотній школі АОІ. Під час одного з випробувань в одній частині два взводи були озброєні «Тавор», а два інших – М16. І ті, і інші використовували обидва види зброї в однакових навчаннях, наприклад при штурмі укріпленої оборони і в боях у місті.

«Тавор» продемонстрував свою перевагу, зокрема, в точності стріляння і в зручності використання. У 2001-2002 роках були проведені додаткові випробування – «Тавор» озброїли кілька рот в піхотній бригаді «Гіваті». Численні «Тавор» були помічені в руках у солдатів, які брали участь в операції «Захисна стіна» навесні 2002 року.

У липні 2002 року командувач Сухопутними військами генерал-майор Іфтах Рон-Таль оголосив, що «Тавор» буде прийнятий на озброєння Армії оборони Ізраїлю. Офіційне прийняття на озброєння відбулося 31 березня 2004.

Спочатку новими автоматами оснащувалися спецпідрозділи. З серпня 2006 року він став надходити в армійські частини. Першими цю зброю отримали новобранці бригади «Гіваті». У серпні 2008 року на «Тавор» перейшли новобранці бригади «Голані», в 2009 – на «Тавор» перейшли бійці бригади Кфір.

Таким чином завершився перший етап переозброєння АОІ, в результаті якого 16 000 автоматів «Тавор-21» замінять у військах своїх попередниць – американські М16.

30 червня 2010 з'явилося повідомлення про те, що укорочений автомат MTAR-21 замінив TAR-21 на озброєнні бригад «Гіваті» і «Голані».

 

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи