Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 3

Українська Армія: від 1991-го до сьогодні

Світ:

У 1991 році чисельність Збройних сил України становила 980 тис. чоловік, проте влада взяла курс на скорочення військ. У 1993 році ЗСУ вже налічувала 445 тис., у 2000-му — 400 тис. Особливо завзято за скорочення армії взявся біглий президент Віктор Янукович, який до 2013 р. зменшив ЗСУ до 165 тисяч.

В перший рік незалежності Україна мала 14 мотострілецьких, чотири танкові, три артилерійські дивізії та вісім артилерійських бригад. Загальна кількість танків становила 9293, а бойових машин — 11 346. В ЗСУ служили дев'ять бригад ППО, сім полків бойових вертольотів, три повітряні армії, які налічували близько 1500 бойових літаків і окрема армія ППО, пише у своїй статті на "Діловій столиці" Вікторія Білявська.

Тоді "реформування" ЗСУ торкнулося і військової техніки: багато зразків були продані, багато просто прийшли в непридатність з часом.

Україна вступала у свою незалежність ядерною державою, маючи 1272 міжконтинентальних балістичних ракет і близько 2500 одиниць тактичної ядерної зброї.

Протягом 1991-1996 рр. Україна реалізувала програму ядерного роззброєння.

Звичайний український солдат в 90-х роках носив форму радянського зразка — так званий "дубок", високі армійські чоботи зі шнурівкою, незручні каски. У нього не було практики, і армія сприймалася як втрата часу, півтора року вирваного життя. Щоб уникнути призову сина, батьки купували липові довідки про поганий стан здоров'я, застосовували всі можливі зв'язки й платили хабарі з декількома нулями.

Але все змінила війна. У 2014 році, після збройної агресії з боку Росії, армію довелося у швидкому темпі реформувати. Сьогодні в Збройних Силах України працює 246 160 осіб, з яких 193 800 військовослужбовців і 52 360 цивільних працівників.

Україна почала міняти озброєння. І хоча точна інформація про кількість і силу військової техніки засекречена, відомо, що українська армія користується бронетехнікою вітчизняного і західного виробництва: броньованими машинами "Будка", БТР-3Е, БТР-80, і БТР-4Е "Буцефал", ББМ "Дозор-Б ", американськими" Хаммерами.

Крім того, ЗСУ мають на озброєнні 100-мм протитанкові гармати МТ-12 "Рапіра", 152-мм гаубиці 2А36 "Гіацинт-Б", 152-мм гаубиці 2А65 "Мста-Б", 152- мм гаубиці 2С19 "Мста-С", 122-мм гаубиці 2С1 "Гвоздика", 203-мм гаубиці 2С7 "Піон", БМ-21 "Град", БМ-30 "Смерч".

Варто згадати також тактичний ракетний комплекс 9К79 "Точка-У ", БТР-3 і БТР-4 ПТУР" Стугна ", системі захисту літаків і вертольотів "Адрос ", бронеавтомобілі "Спартан "і "Кугуар ". І це ще далеко не все!

У 2016 р. була проведена реформа харчування військових. Стандарт польового раціону в Україні не змінювався з 1974 р. Тепер же оновлений каталог продуктів для військових складається з більш ніж 350 найменувань: два види хліба, булочки, крупи, макарони, мед, цукор, сіль, чай, спеції, картопля, овочі, м'ясо, риба, жири тваринні, масло, сухофрукти... Крім того, був також розроблений сучасний сухпайок для української армії, в який включили готові страви, в тому числі супи.

Україна суттєво поглибила свою співпрацю з НАТО і працює над впровадженням стандартів Північноатлантичного альянсу в нашій армії. Сучасний український солдат носить "піксельну" форму типу "Варан", зручні черевики, якісну термобілизну. Він має бойовий досвід і вміє поводитися з новітньою зброєю.

Згідно з даними Головного управління персоналу Генерального штабу Збройних Сил України, станом на 2008 р. у Збройних силах України служили всього 1800 жінок, сьогодні ж в армії служать і працюють понад 55 тис. дівчат, причому 29760 служать за контрактом, а 1090 є старшими офіцерами.

Зростає і кількість жінок, які несуть службу в зоні Операції об'єднаних сил — сьогодні їх 10% від загальної кількості притягнутих військових. За останні шість років державні нагороди отримало близько 200 жінок-військових, вісім з них — посмертно. Статус учасника бойових дій отримали майже 9136 тисяч жінок. У 2019-му українські дівчата отримали можливість навчатися у військових ліцеях та активно розвивати свою кар'єру в ЗСУ.

Наші інтереси: 

Сильна Армія — сильна держава.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача cBіт Розумний.
0
Ще не підтримано

Чого буде варта тисяча гаубиць, коли важливим буде проліт бомбардувальника?..

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"

Коментарі

Зображення користувача cBіт Розумний.
0
Ще не підтримано

Чого буде варта тисяча гаубиць, коли важливим буде проліт бомбардувальника?..

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"