Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Україна втрачає своїх останніх помічників через корупцію - Die Welt

МВФ та інші донори закривали очі на корупцію і олігархів, однак тепер це терпіння вичерпано. Європейський суд аудиторів у спеціальній доповіді вказав, що багатомільярдна допомога Україні мала незначний вплив. Боротьба з корупцією застопорилася, правоохоронні органи не стали достатньо незалежними, а олігархи впливають на політичні партії.

Німецьке видання Die Welt пише, що розчарування поступово поширюється і на Заході, повідомляє ZN,UA.

Захід вперше оцінив, наскільки ефективними були вливання в Україну. Але ЄС не найбільший український донор. Цю роль зайняв МВФ. Два роки тому він відкрив для України програму на 17,3 мільярди доларів і до цього часу видав Києву майже половину цих грошей.

Фонд весь час наполягав на питанні ефективності використання допомоги. Голова МВФ Крістін Лагард застерегла, що програма може бути скорегована, а також закликала Київ інтенсивніше боротися з корупцією, впливом олігархів і проводити реформи, врешті-решт.

Die Welt пише, що ті, [то знають країну зсередини, мають сумніви щодо здатності української сторони прислухатися до всіх цих закликів. Іноземні технократи, на яких після Майдану покладалися надії на проведення реформ, подали у відставку. Так зробила не Хатія Деканоїдзе, Михайло Саакашвілі і колишній фінансовий директор шведської інвестиційної компанії East Capital Айварас Абромавічус. Останній перед звільненням поскаржився на "різке зростання зусиль, націлених на протидію ключовим реформам", а також на втручання депутата і важливого бізнес-партнера президента Петра Порошенка - Ігоря Кононенка.

Але не лише іноземні помічники, зрештою, відмовилися від участі в допомозі Україні. Так зробив і її перший міністр економіки Павло Шеремета, який очолив міністерство після Майдану, але звільнився вже через півроку.

Україна сьогодні - це не Грузія чи Литва, де стійкий фундамент був створений в найкоротші терміни і радикальними методами. Звісно, не можна недооціювати мобілізацію українців після революції проти авторитарного режиму. Крім того, російська агресія теж сповільнює прогрес.

Але не можна закривати очі на те, що корупція продовжує шкодити Україні. Нещодавно Європейський суд аудиторів назвав Україну найбільш корумпованоюкраїною Європи.  

У звіті суду містяться рекомендації для Києва: робити більший акцент на управлінні державними фінансами, поліпшити конструкції умов і виплат фіндопомоги, посилити контроль за використанням допомоги, робити більший акцент на ефективній реалізації і стабільності реформ, вжити заходів для збільшення ефективності допомоги ЄС в газовому секторі.

Раніше МВФ назвав боротьбу з корупцією в Україні ключовою умовою надання міжнародної допомоги. Фонд задоволений запуском системи електронного декларування.
 

Наші інтереси: 

Поки на чолі держави буде ця паразитична верхівка, всі західні фінансові вливання йдуть в пісок.  

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи