Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 2
  • Переглядів: 2

Треба будувати паралельну державу - Андрій Длігач

Спецтема:

Кулуарні домовленості уряду, компенсація власних прорахунків за рахунок громадян припинять його існування за декілька місяців, каже економіст Андрій Длігач. Він є співзасновником громадянської платформи Нова країна, ініціативи "Перший професійний уряд реформ".  

За 2014 рік падіння ВВП склало більше 7%, відбулося падіння експорту, при чому втрачається не тільки російський ринок, а й азійський. Але є й позитив - збільшується експорт до Європейського Союзу (це близько 10%). Падати далі вже нема куди.

Зараз уряд намагається врятувати те, що має бути остаточно знищено і побудоване наново. Уряд займається постійним проїданням того, що ще залишилося в країні. 

Що має бути зроблено:

1. Прийняти рішення щодо дерегуляції української економіки

2. Реформа державних закупівель, які мають стати прозорими.

3. Податкова реформа, яка була б спрямована не на "віджим" бізнесу, а виведення з тіні зарплат, прибутків, дивідентів від доходів. Уряд не сприймає тиску з боку громадянського суспільства в питанні ПДВ та адмініструванні цього податку. 

Ці три рішення дозволять побачити, що держава рухається у правильному напрямку, а інвестори зрозуміють, що можна вкладати в ці ринки.  

Головне, щоб очільники держави почали комунікувати зі своїм народом.

Зараз на руках у населення приблизно 70 млрд. доларів, каже Андрій Длігач. Цього року люди забрали з банків близько 8 млрд. доларів. Це - набагато більше того, що ми очікуємо від МВФ. 

Він прогнозує, що вже у лютому-березні матимемо зовсім новий уряд, який складатиметься не по квотах, а за принципами професійності та доцільності.

Затягування прийняття бюджету робиться свідомо - це все з минулого. В "пакеті", якій пропонують проголосувати 30 грудня у Верховній Раді, містяться страшенні для бізнесу і громадян речі.  Квапитися треба було у березні-квітні, вважає експерт.

Багато європейських компаній зараз починають повертати свої виробництва з Китаю до Європи. І Україна тут має великий шанс. Україна може стати великим логістичним хабом, з'вязуючим центром між Азією та Європою. 

Але Європа та США дуже розчарувалися в Україні. 

Реформи не повинні бути популярними чи непопулярними. Вони повинні бути вірними, такими, що дають результат. Вже багато років ми не вирішуємо проблем системно. 

Уряд не хоче лібералізувати видобуток українського газу, заохочувати всіх тих, хто прямує до енергоефективності. Натомість уряд пропонує збільшити податкове навантаження і вартість ліцензії на видобуток власного газу, щоб й далі відпрацьовувати корупційні схеми на російському газі, на якому це легше робити. 

України не потрібно 45 мільярдів кубометрів газу. Навіть 35 багато, можна було б в 30 вкластися, вважає Длігач. 

Влада продовжує заганяти бізнес в тінь. Тому експерт закликав об'єднуватися, шукати ідеї і розбудовувати мережевий бізнес. МИ побудуємо паралельну державу. Ми вже самі платимо за освіту дітей та медичне обслуговування, ми самі підтримуємо армію. Ми можемо побудувати нову ефективну державу, яка замінить цю стару неефективну систему, яку отримали в спадок від Радянського Союзу. 

Аудіозапис від 23.12.2014

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи