Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 71
  • Переглядів: 83

Традиції предків. Копне право

Державний устрій наших предків був у вигляді народно-монархічного самодержавства (відична монархія). При самодержавстві народ сам себе утримав, тобто було самоврядування громад за допомогою монарха, і ознакою істини в споконвічному самодержавному праві Київської Русі була єдина (стовідсоткова) думка миру, або копи.

Копа - давньослов'янське збори Сходотаїв.  Значення поняття Копа можна виявити з слів: скопом, сукупність, скопище, копиця, докопатися (до істини), скупчення (укр.: сКУПчення), купно - всі разом, купа - купа, багато (купа грошів) в галицькому діалекті збереглося слово «копнути»- дати під зад щоб з ладу не виходив, староукраїнське  «Копа» = 60 (яєць, курей, кіз ...), сьогодні «Копиця» це такий стіг з 60-ти стіжок хліба складених разом, 60 = 5 дюжин, в несильно порушених цивілізацією селах на Поліссі та в Карпатах рахунок такої: «копа »= 60 штук,« десяток »= 12 штук, Скоп'є - столиця Македонії. Звичай Копи довгий час зберігали козаки. Нині цей звичай частково проявлений в козачому колі.

Для слов'янина думка Копи була вищим духовно-моральним орієнтиром.  У Копу входили від чотирьох до дев'яти довколишніх сіл, Сходотаї які збиралися в особливому місці - «містечку». Звідси назва головного села - містечко, Місто. З часом містечко переростало в місто, яке зберігало за собою копне Право, а жителі звалися міщанами. Більшість старих міст виросло з Коп, крім прикордонних, які відразу ж будувалися як фортеці.

Чисельність Копи коливалася від 100 до 300 осіб. Місце збору громади називалося КОПовище, Копище, капище. Займалася вирішенням спірних питань та інших справ під відкритим небом. Зазвичай це відбувалося в Священної діброві з природним або штучно насипаним пагорбом. Поруч були криниця, річка, озеро чи ставок. Коповище було улюбленим місцем, де справлялися народні свята - Масляниця, Коляда, Купала та інші.

РІШЕННЯ КОПИ

Копа збиралася на наради, тобто на Віче (звідси слова - віщий, віщати, сповіщати). Правом голосу в Копі користувалися тільки господарі, що мали постійну осілість. Це були сімейні старійшини - Глави Родів. Їх ще називали Сходотаї, судді копні, Общинні Мужі. Брати, які не мали окремих господарств, сини і жінки права голосу не мали і запрошувалися на особливу вимогу Копи, для надання пояснень  та свідчень з питань, що розглядалися Копою.

На Копі були присутні Старці. Старці не були сходотаями, вони не мали права голосу на Копі, але їх поради могли відігравати вирішальну роль. Думка Старців запитували в таких випадках, коли потрібно було винести вирок на підставі стародавніх рішень Копи. Старці також суворо стежили за дотриманням звичаїв Предків.

Віче в Копі було одночасно і навчанням, і досвідом для вивчення права. Священні положення копиці Права зберігалися в пам'яті Сходотаїв і передавалися з покоління в покоління.

На Копі узгоджувалися всі сторони життя села: термін початку і закінчення сільськогосподарських робіт, сінокіс, лагодження доріг, чистка колодязів, наймання пастухів і сторожів, стягнення за самовільні порубки лісу, порушення суспільних заборон, збір грошей на суспільні витрати поселення, розкладка податей, проведення виборів, питання користування лісом, будівництво гребель, поповнення суспільних запасів на випадок стихійних лих, неврожаю та багато іншого.

Копа знаходила і переслідувала злочинців, судила і карала їх, присуджувала винагороду за піймання. Якщо справа була кримінальною, то Копа вела «розпитування», встановлювала «лик» злочинця. На Копі заохочувалося прощення кривдника, а також щире всенародне каяття злочинця. Обов'язково враховувалося прощення смертельно пораненого і його остання воля. Судові справи розбиралися по Совісті, намагаючись схилити які сперечаються до примирення.

Рішення Копи виконувалися всіма сумлінно і з великим бажанням. Порушення копиці Права, постанов Копи, ніколи не спостерігалося, а якщо це і траплялося іноді, то сприймалося як надзвичайна подія. При цьому кожен слов'янин, зіткнувшись з порушенням Копного Права чи звичаїв, зобов'язаний був докласти всі свої сили для припинення порушення. Якщо він цього не робив, то вважався учасником злочину, свідком якого був, і ніс за це повну відповідальність нарівні з порушником. Жили, дотримуючись заповідь: «Недозволено прощати того, хто навмисне чинить зло, бо зло, яке залишилося без покарання, множиться, а вина за примноження зло лежить на тому, хто залишив зло не покараним і не привів його на правий Божий суд».

Такий прояв копного Права можливо тільки при досконалої гласності та любові до народу. На Копі забезпечувалася повна незалежність думок виступаючих. Кожен мав змогу відкрити свою Душу. На Копі все йшло начистоту, і якщо хто-небудь намагався звільнитися мовчанням, його безжально виводили на чисту воду.  Копа робилася відкритою взаємною сповіддю, взаємним викриттям і покаянням, проявом самої широкої гласності. У ці хвилини приватні інтереси кожного досягали вищого ступеня напруги, суспільні інтереси і справедливість, у свою чергу, досягали найвищого ступеня контролю.

ВИБОРИ НА КОПІ

Значення широкого самоврядування посилювалося виборними посадами десятника - по одному з 10 дворів і сотника - від 100 дворів. Сотник, за сприяння десятників, спостерігав за чистотою в оселях, за чистотою води в річках, за пожежною безпекою, за порядком під час торгів, базарів, за продажем доброякісних продуктів, за проведенням торгівлі.

Вхідні в Копу сільські громади утворювали Волость. На Копі вибиралися: волосний старшина, правління і суд (як правило, на три роки). Волость вела книги для записування рішення сходу, угод і договорів, в тому числі трудових, укладених селянами між собою і сторонніми особами. Вся паперова робота велася волосним писарем, який був важливим особою в Копі. Коли Старшина починав зловживати довірою суспільства, селяни могли його переобрати чи применшити в жалуванні.

Згідно давньослов'янським звичаям, для захисту своїх земель від зовнішнього ворога Копою обиралися Князі. Князі вибиралися з міцних Родів потомствених воїнів, які складали Честь і Славу нашої Вітчизни. Копою виділялася десятина для утримання Князя і його дружини, прикордонних застав, для будівництва прикордонних міст і оборонних ліній. Селяни добровільно несли трудову повинність по будівництву особливо важливих або терміново необхідних військових об'єктів, а у воєнний час всі воїни-селяни піднімалися на захист Вітчизни.

На всеземскому Соборі з Князів вибирався Монарх - глава усієї країни, Великий Стольний Князь Всієї Русі. Від Монарха вимагали дотримання Права, виконання законів всеземського Собору, захист народу від іноземних ворогів.

Це - один з варіантів державного устрою наших Предків. У різні часи існували й різновиди цього пристрою, а також їх різні переплетення. Ось, наприклад, ще один такий варіант - Общинний, який більше різниться назвами, ніж змістом.

Громадою вважається духовне об'єднання різних родів і кланів, які поклоняються своєму Богові-Роду (предків). Общинно-родового укладу життя людей включав в себе декілька рівнів управління. У ній по сучасній термінології було світське (цивільне), військове та духовне правління.

В Громаді були Глави Родів і глави поріднених Родів - Рада. Збори Раданів називалося РАДА. Вона вирішувала всі адміністративні питання. Князі з дружинами вирішували військові проблеми. Духовним життям Громад правили Жерці, забезпечуючи духовне супровід життя її членів, спрямовуючи її на збереження Стародавньої Віри, Законів і Звичаїв. Однак найважливіші питання вирішувалися трьома рівнями управління спільно.

СУСПІЛЬНИЙ УСТРІЙ – ЗАМІСТЬ ВЛАДИ АВТОРИТЕТ

Цікаво простежити піраміду в суспільному устрої. Самими малозабезпеченими були, звичайно ж, самотні люди похилого віку, діти-сироти, багатодітні вдови, каліки і т. п. Але про них дбали Громада і Капища. І їх було не так вже й багато. Тому їх в якості основи не розглядаємо. А основою в більшості своїй були люди праці (Землероб, ремісники, пастухи, мисливці, рибалки) - заможні та духовно стійкі миряни.

Наступною за чисельністю в суспільстві була військова дружина - духовності більше, а багатства менше. Ще вище і менше за чисельністю були глави громад та інші керівники - доходу менше, а духовності більше, ніж у звичайних працьовитих людей. Волхви та інші духовники були ще менше забезпечені, але стояли духовно вище голів громад. Ще вище духовно і ще більшою мірою матеріально невимогливі були Жерці капище, які трималися відособлено від решти жителів поселень. І зовсім вже небагато було самих духовно розвинених осіб - Жерців, Хранителів Давньої Мудрості, які найчастіше вели самітницького життя.

Таким чином, на кожному рівні було приблизно зворотне співвідношення багатства і духовності: чим вище по ієрархічній драбині стояв чоловік, тим більше духовним він повинен був бути. Навіть владою це назвати не можна - скоріше авторитетом. Людини, що має низьку духовність і прагнучого до багатства, не тягнуло вгору, на вершину піраміди суспільства, оскільки багатства він там знайти не міг. Тому, приміром, торговці мали багатства більше, ніж у простих людей праці, а духовності менше. Одне інше як би врівноважувало.

Якщо ж подивитися на сьогоднішню структуру влади, то можна побачити перевернуту вістрям вниз піраміду, в якій малі за кількістю і низькі по духовності верхи володіють найбільшими багатствами. Тут боротьба за багатства поєднується з боротьбою за владу, а висока духовність, начебто, повинна діставатися низам. Але жебраки низи не в змозі мати глибокі знання, а тим більше, високу духовність. Так і виходить бездуховне суспільство, причиною виникнення якого є дії Темних Сил. А потрібно поставити все на свої місця, перевернути піраміду на своє природнє місце.

ЗНИЩЕННЯ КОПНОГО ПРАВА

Копа спочатку була властива всім слов'янським народам. Але з початком християнізації, несучої на своїх плечах те, що прийнято називати феодалізмом, вона починає витіснятися спочатку із Західної Європи, а потім і з території Київської Русі. Так до XYI-XYII ст., Наприклад, в Південно-Західній Русі від копного права вже нічого не залишилося. Саме тоді і спробували відродити давні звичаї козаки, утворивши за дніпровськими порогами знамениту Запорізьку Січ. А те, що козачий спосіб життя є вищою формою розвитку громади - так вважають багато дослідників козацтва. Саме козаки і пронесли через століття «Звичай нашого копного права». 

Копне право чекає на своїх дослідників.  До середини XIX століття збереглося близько 400.000 книг в таких містах, як Київ, Вільно, Луцьк, Вітебськ, Володимир, Житомир. Але на територію колишньої Київської Русі із Заходу активно почало наступати писане, Посполитне (польське) право, а також Магдебурзьке право для великих міст . Ті жителі міст, що прийняли таке "право" на Копу більше не з'являлися, а управлялися вже за іншими законами. Навколишні ж села довільно приписувалися до такого міста. Але все ж копне право продовжувало діяти, але на Копі повинен був бути присутнім Возний з міського уряду, який і складав протокол Копи і віз його в місто для внесення в актові книги.  Разом з Магдебурзьким правом на сільські громади почала поширюватися і владу поміщиків. Спочатку поміщик володів землями лише формально; він збирав податки, а влада належала Копі.  А час ішов, і під натиском кріпосного «права» Копа перероджується поступово в сільський суд, на який запрошуються від кожного села по одному представнику, а поміщик зі священиком, урядником і декількома своїми приятелями, котрі мали більшість, вершать справи так, як їм потрібно. А з 1557 р. поміщики одержують право навіть вбивати своїх селян. У деяких місцях Копа, будучи все ще життєздатної, зберігалася, хоча і в ослабленому вигляді в структурах нового управління. Але сходотаї вже не могли довести справедливість своїх вимог, окрім як давністю свого права. Іноді поміщики просто забирали своїх селян з Копи, а в XYII столітті і зовсім заборонили їм відвідувати коповище. 

Про те, що Копа несла в собі і всіляко оберігала високі духовні начала, говорить і те, що разом із знищенням копного права розпочалася деградація суспільства, яка слідувала неминуче за знищенням общинного володіння Землею Матінкою. і Селяни, замість того, щоб запобігати злочинам, відкривати і карати злочинців, самі розбійничали, підпалювали і грабували селища багатих власників. Звідси і наступ смутного часу, спалахи народних повстань.  Ще за Володимира Мономаха на Русі з'явилася «Руська Правда» - перший писаний кримінально-правової феодальний кодекс нашої старовини. Його аналоги давно вже існували в Західній Європі. «Руська Правда» всіляко захищала інтереси удільних князьків (феодалів, майбутніх поміщиків). Саме вони і були першими гонителями Копи як виразниці народних інтересів. Нові Князі боролися не тільки з копами на селі, а й у містах. Читаючи «Руську Правду», можна простежити сліди громади і народних юридичних звичаїв, але вже з домішкою німецького права, настільки милого серцю князів (а потім і царів). 

 

Наші інтереси: 

Вивчаємо закони предків. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи