Зображення користувача Василь Тодоров.
Василь Тодоров
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

“Сусіди 3.0″ – новий суспільний вимір

Друзі, надаю інформацію про програму тренінгів з формування місцевх громад і напрацювання міжнародних зв'язків у майбутній Співдружності Міжмор'я. Програма розрахована на людей віком від 18 до 35 років, які мешкають в Польщі, Україні, Білорусі та хочуть розпочати свою пригоду з активізацією місцевих громад. 

 Заявки приймаються онлайн до 8 березня 2016 року

08.02 – 18.03.2016

Польща, Україна, Білорусь

Яким, на твою думку, є ідеальне місце для життя? Безпечне, таке, що надихає, повне доброзичливих людей, які цікаво й творчо проводять час разом? Чи це простір, де можна дискутувати на важливі теми, дізнатися щось нове та зустріти людей з різних культур та середовищ? Місце, де перетинаються різні теорії і стилі життя, а люди хочуть ділитися та співпрацювати?

Якщо ти сповнений енергії та ідей, як зробити, аби таких місць було більше, але не знаєш, з чого розпочати, запрошуємо на польсько-українсько-білоруську програму для місцевих активістів “Сусіди 3.0″.

Даємо поради, підтримуємо, надихаємо, допомагаємо, забезпечуємо конкретними засобами та знаннями, а також створюємо простір для реальної зустрічі активних людей з Польщі, України та Білорусі.

“Сусіди 3.0″ – новий суспільний вимір

Основними цінностями, на яких базується програма, є солідарність, відповідальність, рівність, різноманіття, демократія, відкритість, а також критичне мислення. Підтримуємо тих, хто на практиці хоче довідатися про ці цінності через співпрацю з іншими та реалізацію своєї ідеї.

Ми віримо в доцільність створення доброго сусідства як на місцевому рівні, між сусідами з однієї вулиці, так і на міжнародному, тобто між сусідніми державами. Запрошуємо на зустріч, спільне навчання та обмін досвідом молодих людей з Польщі, України та Білорусі. Використовуємо методи неформальної освіти і “learning by doing” (навчання на практиці) завдяки різноманітним семінарам, співпраці та організації проектів та ініціатив.

Хто може взяти участь у програмі “Сусіди 3.0″

Програма розрахована на людей віком від 18 до 35 років, які мешкають в Польщі, Україні, Білорусі та хочуть розпочати свою пригоду з активізацією місцевих громад.

Запрошуємо до співпраці людей з різних місцевостей та з різним рівнем освіти. Ми відкриті як для студентів, так і тих, хто вже закінчив навчання, волонтерів неурядових організацій і тих, то не має жодного відношення до будь-яких установ, працевлаштованих та безробітних, жителів міст та сіл.

Ми приймаємо індивідуальні заявки та заявки від місцевих груп, що складаються з двох людей, які мають ідею проекту або зміни в своєму оточенні. Діяльність може також мати міжнародний характер, тобто бути втілена спільно учасниками з Польщі, України та Білорусі.

До співпраці також запрошуємо випускників програми Майстерня Громадської Активності. В команді, що подає заявку, може бути тільки один випускник/одна випускниця.

Як ми працюємо?

Програма триває від травня 2016 до червня/липня 2017 року. Протягом цих місяців учасники зустрічаються на міжнародних тренінгах, здійснюють сусідські візити та працюють у своїх місцевих громадах. Програма розглядає місцеві проекти та волонтерство як засоби суспільних змін.

Перші зустрічі:

Обрані команди запрошуються на одну з трьох Перших Зустрічей. Кожна семиденна зустріч в Польщі, Україні чи Білорусі відбудеться в травні 2016 року. Протягом цього часу:

  • ми знайомимося і стаємо ближчими за допомогою спілкування та дій;
  • обговорюємо обрані теми та проблеми, що нас стосуються, з різних точок зору;
  • спільно діємо (організовуємо місцеві дебати, створюємо громадські парки або вчимося на практиці поєднувати старі традиції та нові технології), інтегруємося з місцевими жителями, а також, за підтримки тренерів, спільно втілюємо конкретну зміну;
  • працюємо над ідеєю для проекту та починаємо його планувати.

Під час подачі заявки обираємо одну з поданих тем:

Тема 1: “Старі-нові кордони: міграція, інтеграція, ізоляція”

07.05 – 14.05.2016

Де розташовані наші внутрішні та зовнішні кордони? Що змушує нас їх створювати? Як кордони та бар’єри впливають на прийняття чи відкидання інших? У якій мірі емігранти можуть взяти на себе відповідальність за інтеграцію? Яким чином політичні зміни й катастрофи в наших країнах та країнах цілої Європи впливають на еміграцію? Коли державні кордони мають людську, солідарну природу, а коли – консервативну і фільтраційну?

Важливим моментом зустрічі буде організований спільними зусиллями захід у сфері громадськості, протягом якого люди з різними поглядами спробують мирно відповісти на вищеподані запитання.

Тема 2: “Трансформація мислення: автентичність і технологія”

07.05 – 14.05.2016

Яку роль в нашому житті виконують звичаї та традиції? Як нові технології впливають на наш стиль мислення та життя? Село – місто: твердиня традиції – каталізатор інновації? Сучасні технології й давні традиції – стимулятори особистого і колективного розвитку? Що використовувати, що оминути, від чого відмовитися, а з чим себе пов’язати?

Протягом зустрічі матимемо можливість познайомитися зі старими техніками рукоділля та спробуємо їх поєднати з сучасними технологіями заради місцевих змін.

Тема 3: “Для чого нам сусідство? Виклики та рішення”

14.05 – 21.05.2016

Що таке сусідство і що воно означає для мене особисто? Де воно починається? Яку відстань і який простір охоплює поняття “сусід”? Що можна зробити, змінити, створити за допомогою сусіда? Як повинні виглядати стосунки з сусідами по блоку, а як – з сусідами з України чи Білорусі? Чому нас вчать давні добросусідські традиції?

В ході зустрічі будемо працювати над створенням міського громадського парку. Дізнаємося, що собою являє таке місце, як його заснувати, що потрібно для того, щоб воно постало та виконувало свої функції.

Детальний графік програми 2016/2017:

  • ПЕРША ЗУСТРІЧ
  • Місце: Польща, Україна, Білорусь
  • Дата: 7 – 14.05.2016 та 14 – 21.05.2016

Обов’язкова присутність на одній із зустрічей

  • ПРОЕКТНА ЗУСТРІЧ
  • Місце: Україна, Білорусь
  • Дата: 16 – 22.07.2016 та 23 – 29.07.2016

Обов’язкова присутність на одній із зустрічей

  • ВТІЛЕННЯ ПРОЕКТІВ
  • Дата: 08.2016 – 05.2017
  • ПРАКТИКА: сусідські візити та візити до організацій
  • Дата: 09.2016 – 04.2017

Для всіх на вибір

  • ТРЕНІНГИ
  • Дата: 4 – 6.11.2016 та 24 – 26.02.2017

Одне на вибір, теми будуть представлені пізніше.

  • ВЕБІНАРИ
  • Дата: 10.2016 та 04.2017

Для всіх на вибір

  • СУСІДСЬКИЙ ФОРУМ

Місце: Польща

Дата: 20 – 26.06.2017

Заявки приймаємо онлайн, достатньо заповнити цей формуляр для реєстрації https://docs.google.com/forms/d/10pjZmi1O0WdSMzBG6Eci7lvgAWheFcylY9F0Z0p9wMA/viewform

Детальніше:

dialogue-for-change.org

facebook.com/susidy3.0

http://insha-osvita.org/project/susidy_3-0

Контакти:

Марта Ґавінек-Даґарґулія

[email protected]

Іванна Чупак

[email protected]

Катажина Дорота

[email protected]

Наші інтереси: 

Нашому стартапу потрібна участь у подібних заходах для пошуку однодумців і просуванні ідеї структурування громад, отримання практичного досвіду та залучення фінансування наших проектів. Закликаю долучитися самим та запрошувати друзів.

В тему: 
Міжмор'я
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи