Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 2
  • Переглядів: 2

Сучасні підлітки дорослішають по-іншому – The Washington Post

Коли сімнадцятирічний Куатро Массер проводить час з друзями, їх компанія не ходить по барах і не катається з дівчатами по місту. Вони, скоріше, виберуть розваги без вікових обмежень - альпінізм або розмови про книжки.

І, згідно з недавнім дослідженням, в цьому хлопці не самотні. Справа в тому, що все більше підлітків не прагнуть до розваг, які довгий час вважалися ритуалом на шляху дорослішання. У статті з журналу Child Development від 18 вересня 2017 року говориться, що з 1976 року в США різко скоротилася кількість підлітків, які отримали водійські права, котрі пробували алкоголь, що перебували у стосунках або працюють за гроші. В останнє десятиліття ця тенденція стала особливо помітною.

Ці зміни, як виявилося, не залежать від раси, географічного та соціально-економічного становища. Це не впливає на дані та місце проживання: місто, передмістя або село.

Зрозуміло, більше половини підлітків все ще прагнуть до не самих хороших розваг, але тепер вони не становлять абсолютну більшість. Дослідження показує, що в період з 1976 по 1979 рр. у відносинах перебували 86% підлітків, а з 2010 по 2015 рр. - тільки 63%. У ті ж періоди частка працюючих за гроші старшокласників знизилося з 76% до 55%. Відсоток підлітків, які вживали алкоголь, знизився з 93% до 67%. Спостерігається також і стійке зниження підліткової статевої активності. За даними Центрів контролю і профілактики захворювань, за останні 25 років кількість старшокласників, які займалися сексом, знизилася на 13%.

«Люди кажуть: "О, так це тому, що підлітки стали більш відповідальними, а може, ледачими або нудними". Але одна важлива тенденція залишається непоміченою», - вважає Джин Твендж, провідний автор дослідження, яке об'єднало в собі сім опитувань американців за великий проміжок часу. Вона зазначає, що підлітки, можливо, стали менше цікавитися відносинами, водінням або працевлаштуванням тому, що сучасне суспільство більше не вимагає від них цього.

Відповідно до теорії еволюційної психології «життєвий план» людини сповільнюється або прискорюється залежно від його оточення. «Суворе і непередбачуване» середовище веде до прискореного розвитку, а безпечне і багате ресурсами - навпаки, до сповільненого.

«У першому випадку людина заводить багато дітей в молодості, перемикається на режим виживання, очікуючи того ж від своїх нащадків, і розраховує на те, що хвороб буде більше, а ресурсів менше», - стверджує Твендж, професор психології Каліфорнійського університету в Сан-Дієго і автор книги «iGen: чому сучасні діти виростають більш слухняними, терпимими, менш щасливими - і абсолютно не готовими до дорослого життя».

Твендж продовжує: «Сто років тому, коли тривалість життя була нижчою, а вища освіта - не так поширеною, головною метою було виживання, а не уроки гри на скрипці в п'ять років».

У дослідженні говориться, що, відповідно до цієї моделі, юнак міг сприймати шлюб серйозніше, а водіння і оплачувана робота відігравали важливу роль в «збільшенні його привабливості як майбутнього чоловіка на основі здатності забезпечувати ресурсами».

Твендж вважає, що США поступово приходить до «повільної» моделі. Найбільше це відчувається в соціально-економічній сфері: «Навіть сімей, в яких у батьків немає вищої освіти ... стає менше. Ідея про те, що дітей необхідно виховувати з великою обережністю, дійсно прижилася ».

У публікації наголошується, що відкладання «дорослого способу життя» не можна віднести до більшої кількості домашньої роботи або позанавчальних занять. У порівнянні з 1990-ми роками, сьогодні підлітки витрачають менше часу на домашню роботу, як і на позанавчальну діяльність (за винятком громадської роботи, тут показники дещо зросли). Єдиною причиною також не можуть бути інтернет і смартфони, так як спад почався до їх повсюдного поширення.

Массер живе в Портленді, штат Орегон. Він підробляв влітку, але ніколи не вживав алкоголь, і особливого бажання спробувати у нього нема. Він не розуміє, чому раніше підлітки витрачали вільні вечори на розпивання спиртного.

Массер каже: «Не чув, щоб хтось спеціально ходив випивати з друзями. Ніхто не говорить собі: "О, так, сьогодні я піду і нап'юся" ».

У місті, де можна їздити на велосипеді, автобусі або попутці, він не бачить сенсу в самостійному водінні. Що стосується відносин, його думка така: «Безглуздо будувати з кимось стосунки в старших класах. Ну, тобто, який тут план? Продовжувати зустрічатися в коледжі і в кінці кінців одружитися? Звучить неправдоподібно».

І хоча в дослідженні нічого не сказано про підлітків молодше 13 років, Твендж переконана, що причини для того, щоб не прагнути до дорослої поведінки, закладаються вже в ранньому дитинстві. Це проявляється в тому, що, наприклад, все менше і менше дітей ходять до школи одні або грають без нагляду. В останні роки батьки все сильніше обмежують самостійність своїх дітей, а в деяких штатах це закріплено на законодавчому рівні: дітям заборонено відвідувати публічні місця  поодинці або залишатися вдома без дорослих.

Закони обмежили і ще один аспект дорослішання. У 1970-х в деяких штатах купувати алкоголь можна було вже з 18 років, тепер же вживання алкоголю заборонено до 21 року майже повсюдно.

Як вважає Деніел Сігел, підлітковий психіатр і автор книги «Мозковий штурм: сила і цілі мозку підлітка», цілком логічно, що мозок юнаків і дівчат по-своєму адаптувався і підлаштувався під суспільство, яке дуже змінилося з 19 століття.

«Раз вже вся наша культура говорить: "Добре, спочатку закінчи школу, потім коледж, отримай вищу освіту, пройди практику, і тільки потім, коли тобі буде далеко за 20, ти візьмеш відповідальність за своє життя на себе", - то чому б мозку не реагувати відповідно?", - пише психіатр.

До кращого ці зміни чи ні? За словами Сігела, це залежить від причини такого тривалого дорослішання.

Якщо людина відкладає дорослішання, тому що їй потрібно більше часу для творчого розвитку або встановлення більш міцних емоційних і громадських зв'язків - що ж, це добре. Але якщо це відбувається «через внутрішні страхи», - продовжує вчений, - «це безумовно повинно викликати тривогу».

Сьогодні серед підлітків «поширені думки на кшталт "Хм, цей дорослий світ якийсь занадто серйозний, з чого мені в нього занурюватися? Чому б краще не побути з друзями і просто триматися подалі від усього, що може закінчитися чимось поганим, наприклад, вагітністю або ЗПСШ?"».

За словами Стефані Кунц, керівника центру досліджень в Раді з сучасним сім'ям, підлітки стали серйозніше сприймати можливі негативні наслідки своїх дій.

«Раптово вони почали усвідомлювати, що, на диво, але їм дійсно варто турбуватися про власне резюме. У них більше нема того нерозважливо-зневажливого ставлення до майбутнього, яке відрізняло покоління більш впевнених у собі дітей. А раніше підліток міг вирішити: «До біса все - кину школу і приєднаюся до руху на захист миру, кому яке діло?»

Кунц каже, що сьогодні відсутність диплома з коледжу істотно обмежує кар'єрні перспективи, і молоді люди більше не можуть дозволити собі безпечність подібного роду.

«Вони начебто переймають у своїх батьків побоювання за власне майбутнє», - припускає Стефані.

П'ятнадцятирічна Кьяра Пауер, яка живе на острові Сан-Хуан, штат Вашингтон, не хоче починати відносини, отримувати водійські права, шукати заробіток або пробувати алкоголь. Однак спати їй не дає зростання цін на навчання в коледжі.

«Я починаю панікувати, коли думаю про це, витрати цих грошей мені ніяк не уникнути. Це сниться мені в нічних кошмарах. Боюся, що в якийсь момент я стану бездомною», - розповідає дівчина.

Батьки намагаються її заспокоїти. «Але вони просто говорять щось на кшталт: "Послухай, до цього ще 3 роки, розслабся". Але я не можу розслабитися, не можу заспокоїтися. Стільки людей говорять мені: "Тобі буде дуже важко після вступу"», - зізнається Кьяра.

Мати Кьяри, Пенелопа Хескью, відчуває змішані почуття щодо того, що її дочка воліє проводити весь вільний час вдома з родиною.

«З одного боку я можу бути впевнена в тому, що з нею все в порядку, що вона не "залетить", що не буде палити травичку, не потрапить в аварію і взагалі не буде займатися тими небезпечними речами, якими зазвичай займаються люди в її віці», - розмірковує Хескью. Але раптом її дочка прогавить життєві уроки, які дають «ці речі»? «раптом це обов'язкова частина нашого розвитку? І ризик в молодості - запорука успіху в дорослому житті?»

І все ж вона згодна з К'ярою в тому, що за часів її молодості світ був не такий небезпечний. Пенелопа продовжує: «Зміни дійсно відчутні. Коли ми з нею говоримо про це, вони стають очевидні. Можливо, доросле життя зараз настільки лякає, що безпечніше просто не дорослішати ніколи».

Наші інтереси: 

Світ змінюється, і міняється спосіб дорослішання. Завдання батьків – знайти шлях до серця дитини. Знання дитячої та підліткової психології допомагає у цьому.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Оксана Колосовська.
0
Ще не підтримано

У наших підлітків тенденції ті ж самі, я думаю.
Я особисто спостерігаю за дорослішанням своїх дітей - все написане в статті - правда.

Коментарі

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Було б цікавіше читати про українських підлітків.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Оксана Колосовська.
0
Ще не підтримано

У наших підлітків тенденції ті ж самі, я думаю.
Я особисто спостерігаю за дорослішанням своїх дітей - все написане в статті - правда.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

І це дуже дивно, що в різних країнах маємо ті ж самі тенденції.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

1. Світ стає складнішим, відтак вимагає розвиненіших людей.

2. Людина найінтенсивніше розвивається в дитинстві.

3. Що довше триває дитинство, то кращі шанси для вищого розвитку.

"Затягнуте дитинство" - вимога часу. "Будьте як діти!" - розвивайтеся!

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

"Затягнуте дитинство" веде до інфантільності і нахлібництва.

Цитата:
3. Що довше триває дитинство, то кращі шанси для вищого розвитку.

"Затягнуте дитинство" - вимога часу. "Будьте як діти!" - розвивайтеся!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Колись читав статтю про те,що у сучасних підлітків йде тенденція до мінімалізму в потребах матеріальної складової у житті...
Також мені здається,що теперішні підлітки є більш розумово розвинутими за попереднє покоління,але поступаються у фізичному розвитку...

Вірю в те, що розумію.