Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 6
  • Переглядів: 6

Як перестати боятися втратити людей, гроші та все решту

Всі ми боїмося двох речей – втратити гроші і втратити людей з нашого оточення. Обидва страхи сковують і не дають нам рухатися далі: йти з поганої роботи, говорити правду поганим начальникам і розлучатися з людьми, які витирають об нас ноги. Фрагмент лекції Михайла Лабковського «Як перестати хвилюватися і почати радіти життю».

Ці страхи теж з дитинства, як і всі наші проблеми, але тут зовсім необов'язково мати якийсь страшний, екстраординарний випадок, жорстоких батьків або дитбудинок. Цілком могло статися, що ви дитиною потрапили в інфекційну лікарню, куди батьків не пускали, і тепер на все життя у вас в душі страх втрати людей. Ви чіпляєтеся за кого завгодно.

Або ще простіша історія – ви виросли в чудовій родині, все було добре, вас любили і плекали, але батьки самі по собі були тривожними людьми. Постійно турбувалися. І ось тепер ви живете з цим почуттям.

Тривога – головна причина отруєння життя, і в буквальному, і в фігуральному сенсі. Вона веде до онкології і серцевих хвороб, вона заважає отримувати задоволення від життя. Ці страхи і тривоги паралізують нас, ми не можемо жити на всю силу, реалізувати себе, тому що з усіх сторін є страх.

Як це працює? Людина вранці прокидається, у неї такий стан дуже некомфортний, неприємний, і вона не може зрозуміти, чому. Що робить мозок? Він тут же знаходить, чим би замістити тривогу. Війна, діти-підлітки вночі гуляють, невлаштоване особисте життя, неприємності на роботі. А всі ЗМІ в цьому підіграють. Тому що тривога має в чомусь розташовуватися. І ви думаєте, що ваш стан залежить від того, що це все відбувається, хоча насправді все відбувається у вашій голові.

Ще один поширений страх – страх втратити гроші, страх перед бідністю. Я чесно вам кажу, якщо ви хоч раз в житті заробили гроші, значить, знайдете спосіб зробити це ще раз. Але ми в це не віримо і тримаємося щосили за дурні офіси, уявну стабільність і поганих начальників. Але будьмо відвертими самі з собою: якщо ви найманий працівник, то вас тримають на роботі тільки з однієї причини. Зі 100 гривень, які ви приносите начальнику, ви забираєте тільки 5. Як тільки ви захочете 20 – вас звільнять.

Що зазвичай робить людина, яка незадоволена своєю зарплатою, але відчуває страх перед бідністю? Це цілий танець. Вона запитує в секретарки: «Ну як у нього сьогодні настрій?» Ні, сьогодні погано, краще наступного тижня приходь. Натупного тижня вона приходить і здалеку тремтливим голосом починає: «Я вже 18 років у вас працюю, у мене дуже багато всього». Я б жодної копійки після такого не дав. Впевнена в собі людина спокійно приходить, без секретарки, і називає ціну. Не виправдовується, а просто говорить. Якщо ні, значить ні. Схема проста, але треба перестати боятися.

Є ще страх фізичний – страх агресивних дій інших людей. Це трохи простіше, хоча з ним теж треба боротися, і для цього безліч можливостей. Ви можете піти спортом зайнятися, підготуватися. А в голові важливо програти найгірший сценарій до кінця. Повністю продумати всі варіанти – що буде, якщо на вас, наприклад, нападуть. Це поступово допоможе. Якщо ви будете уявляти ситуацію зсередини, ніби вже з того моменту, коли страшне сталося, ви ситуацію приймете, і поступово страх буде йти.

Що ж робити з серйознішими страхами? Одного разу я розмовляв з людиною, яка лікує від аерофобії. Я кажу: «Ну, це ж напевно якісь пережиті в дитинстві випадки, крило загорілося, наприклад, всі закричали». А він: «Мені взагалі все одно, що там було у кого раніше. Вони позбавляють страху так: наприклад, людина боїться собак. Її приводять у довгий коридор, там інструктор з собакою. Собака в наморднику, нашийнику і на повідку. І вони зближуються, от хоч цілий рік. Скільки вона може зробити їй на зустріч кроків – стільки робить. Потім, через рік, вони можуть ще рік витратити на те, щоб доторкнутися до собаки, зняти нашийник. Не треба копирсатися в дитинстві, потрібно робити зараз, аби позбутися проблеми, яка вас гальмує».

У моєї дитини в дитинстві була страшна фобія – вона боялася метеликів. І я, як повний ідіот, при тому, що я психолог, намагався засунути їй в руку метелика і показати, що він не страшний. У доньки починалася істерика. Вам не треба так робити.

Вам потрібно орієнтуватися на себе. А в цьому допоможуть мої шість правил, які я повторюю раз у раз.

Робити, що хочеться, не робити, чого не хочеться, орієнтуватися тільки на себе. Ці правила в принципі категорично проти страху, вас дійсно почне відпускати. Ви перестанете думати «можу я це чи ні», вам доведеться виконувати правила, і страх відійде на другий план.

Щоб перестати чіплятися за людей – скажіть собі, що це не останнє кохання в житті, що це не єдина людина на землі. Щоб піти з поганої роботи – домовтеся з собою, адже все у ваших руках.

Ви знайдете собі іншу роботу, рано чи пізно, це питання часу, але ви повинні бути до цього готові. Ви повинні бути готові до того, що деякий час доведеться позичати у друзів. А ось до того, щоб постійно терпіти неприємну поведінку інших, не можна бути готовим. Це ще більше збільшує у вас страхи. Щобільше ви погоджуєтесь з ситуацією, яка вбиває вас, то більше культивуєте свої тривоги. Краще тримати в голові один страх – що, можливо, доведеться деякий час пожити одному або побути без грошей, аніж тисячу дрібних тривог, що ось тут підвели, премію не дали, а він знову напився, а там прорвало трубу.... Ви замучитеся від такого життя.

Наші інтереси: 

Вчимося бути собою. Вчимося бути впевненими в собі, Вчимося виходити на вищі рівні і у вищі простори.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи