Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

США не можуть задовільнити Україну потрібною кількістю артилерійських ракет

Категорія:

Україна могла б використовувати більше руйнівних артилерійських ракет, але Lockheed Martin каже, що проблеми з інструментами, робочою силою і ланцюжком поставок заважають зробити великий стрибок у виробництві.

23040102.jpg

Фото: Генштаб ЗСУ

Американська компанія Lockheed Martin зараз працює на повну потужність та виробляє 10 тис. снарядів GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System) на рік, але цього недостатньо. Lockheed Martin має намір до 2024 року наростити виробництво до 14 тис. снарядів на рік, але потрібно два або більше років, щоб подвоїти виробничі потужності, пише Defense One.

Україна охоче використовує важкі артилерійські ракети, і вона не єдина, хто хоче мати цю зброю в національних арсеналах, йдеться у статті видання. Lockheed Martin не може виробляти високоточні боєприпаси великої дальності швидше, поки не отримає більше верстатів, кваліфікованої робочої сили та запчастин, заявив цього тижня представник компанії.

Найбільшим каменем спотикання є наявність верстатів та випробувального обладнання. Також важко знайти працівників для виробничих ліній, багато з яких розташовані далеко від населених пунктів. Компанія працює лише в одну зміну на виробництві ракет, але вона має можливість тимчасово організувати другу зміну.

Певні компоненти для ракет GMLRS потрібні й для інших ракет; в США є лише два виробники ракетних двигунів. Один із субпідрядників GMLRS також виробляє компоненти для іншої затребуваної ракети – протитанкової Javelin – і збільшення виробництва для одного з них означало б забрати робітників у іншого.

Армія США закуповує 5910 боєприпасів для GMLRS у 2023 році та звернулася до Конгресу з проханням надати дозвіл на закупівлю ще 5016 ракет у 2024 році. Служба прагне отримати дозвіл на багаторічні закупівлі ракет, повідомив журналістам 16 березня директор армійського бюджету генерал-майор Марк Беннетт, повторюючи коментарі секретаря Армії США Крістін Вормут. За словами Білла Лапланта, заступника міністра оборони з питань закупівель і забезпечення, такі закупівлі заощаджують кошти та стимулюють промисловість до збільшення виробництва.

За словами Беккі Вітроу, директорки з розвитку бізнесу в галузі тактичних ракет компанії Lockheed, міжнародний інтерес також високий, особливо, в країнах, розташованих поблизу Росії, які переконалися в ефективності цієї зброї в Україні. Державний департамент у листопаді схвалив запит Фінляндії на купівлю GMLRS і супутнього обладнання на суму 535 мільйонів доларів, у лютому – запит Польщі на купівлю GMLRS, пускових установок для GMLRS і супутнього обладнання на суму 10 мільярдів доларів.

Україна використала ракети, надані США, для руйнівного удару по російських військах. Як заявив у вересні генерал Марк Міллі, голова Об'єднаного комітету начальників штабів, ці ракети, що запускаються з пускових установок GMLRS і самохідних пускових установок HIMARS, були особливо корисними. Без GMLRS втрати України були б "значно більшими", йдеться в доповіді аналітичного центру Royal United Services Institute.

Ракети можуть пролетіти 70 і більше кілометрів і донести 200-кілограмову боєголовку до цілі за кілька метрів.

Наші інтереси: 

Знати, на що Україна може розраховувати.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Якщо в США не вистачає для України старої зброї, то могли б дати нову, передусім далекобійну та авіаційну.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Якщо в США не вистачає для України старої зброї, то могли б дати нову, передусім далекобійну та авіаційну.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Костянтин Струк.
0
Ще не підтримано

Я, звісно, оперую старою методологією, але досі думав, що США не мають ворогів, які б могли їм загрожувати. Росія умовно може вважатися таким ворогом. Та я не розумію, чи не було б із боку адміністрації Байдена "пострілом у ногу" надання нам нової зброї. До речі, ми молимося за Дональда Трампа, а для нього зараз настав період особистого чистилища, не інакше. І те, що я чую про республіканців, нібито вони за "притримання" допомоги Україні, мене бентежить. Чим Трамп був би краще?
Йому б свої проблеми зараз вирішити. Сумніваюся, що він щодня думає про Україну.

Поки дихаю - сподіваюсь!

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Він не думає про Україну. А якщо думає, то говорить те, що ми від нього не чекали. На жаль. Правди ніде діти.