Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Ракетні системи HIMARS, що постачаються зі США, змінюють розклад сил на передовій в Україні – The Washington Post

Категорія:

Високомобільна артилерійська ракетна система M142, більш відома як HIMARS, є однією з чотирьох, які українці отримали минулого місяця від Сполучених Штатів у рамках пакета військової допомоги на 700 мільйонів доларів.

22070201.jpg

A M142 HIMARS launching a GMLRS rocket. Фото: Вікіпедія

Після громадського розчарування з приводу затримок Заходу з передачею обіцяного важкого озброєння, зокрема, реактивних систем залпового вогню, таких як HIMARS, українці швидко запустили свою нову техніку в роботу через понад чотири місяці після того, як Росія розпочала своє повномасштабне вторгнення, пише The Washington Post.

Цілі поки що зосереджені на російських командних пунктах — складах, де були розміщені офіцери ворога та озброєння.

Українські офіційні особи кажуть, що нова західна техніка вже приносить перевагу на полі бою — це свідчить про важливість безперервної допомоги у сфері безпеки та болісні витрати повільних постачань, оскільки російські війська помалу розширюють свій контроль на східному Донбасі України.

Повідомляється, що артилерійські удари з французьких самохідних гаубиць, дислокованих у портовому місті Одеса, змусили росіян у четвер відступити від стратегічно важливого острова Зміїний у Чорному морі.

HIMARS є найдосконалішою системою, яка має найбільший радіус дії (майже 50 миль), що дозволяє точно вражати російські військові цілі, не створюючи загрози для власних цивільних осіб на окупованих територіях.

Україна просила зброю близько двох місяців до того, як передачу було схвалено. Україна запевнила адміністрацію Байдена, що не використовуватиме її для здійснення транскордонних атак на Росію.

Адміністрація Байдена пообіцяла надіслати Україні ще чотири HIMARS в рамках додаткової допомоги в розмірі 450 мільйонів доларів, оголошеної минулого тижня.

За словами речника Пентагону, всі чотири були попередньо розміщені в Європі, і вже розпочато навчання на цих системах українських військових, які їх використовуватимуть.

За словами солдатів, HIMARS приносить більше душевного спокою. За допомогою свого старого обладнання вони уникали траєкторій, які проходили через будь-які населені пункти, обмежуючись стріляниною лише через поля та ліси, щоб уникнути потенційної шкоди цивільному населенню.

HIMARS керується супутником і відхиляється від координат цілі щонайбільше на один ярд (91,44 см – примітка моя, О.К.).

Солдатам доводиться постійно переміщувати HIMARS, тому що є ризик виявити його місцеперебування, якщо довго залишатися на одному місці.

Пускова установка вміщує шість ракет і прикріплена до темно-зеленої рами вантажівки. Бойові дії в основному ведуться вночі – солдати стоять на відстані і роблять відлік перед вигуком «Вогонь!». Під час зльоту кожної ракети спалахує яскраве світло.

За дві хвилини установки готові рухатися далі, оскільки росіяни можуть швидко визначити джерело пострілу та стріляти у відповідь. Мобільність вражає — громіздкий автомобіль може рухатися зі швидкістю до 60 миль (96 км) на годину.

Український підрозділ з нетерпінням чекав на прибуття HIMARS протягом місяця. Українські воїни разом з американськими інструкторами протягом приблизно двох тижнів вчилися опанувати техніку.

Українські воїни кажуть, що було б добре мати 50 HIMARS, щоб Україна могла розгорнути по чотири в кожному напрямку великого фронту, який охоплює майже весь її східний кордон з Росією.

Нагадаємо, зенітні ракетні комплекси Starstreak британського виробництва Велика Британія почала постачати ще в березні.

Наші інтереси: 

Нарешті приходить обіцяна високоточна важка техніка зі США. Не пройшло й 4 місяців...

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи