Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Розвиток спостережливості.

Далеко не всі з нас помічають подробиці звичайних предметів. Чи багато хто з вас знають, де саме вуха у корови: знизу, зверху, ззаду або попереду рогів? Чи багато хто може сказати, як злазить кішка з дерева, хвостом або головою? Чи багато хто знає, з якої ноги починають бігати кінь або корова: з задньої або ж з передньої? Чи багато хто знає, як позначено число чотири на циферблаті годинника? Більшість з вас скажуть IV- погляньте на годинник!

louisagassiz.jpg

Луї Агассіз Jean Louis Rodolphe Agassiz
Луї Агассіз Jean Louis Rodolphe Agassiz

Знаменитий учений Агассис (цілком можливо що це Жан Луї Агассіз — швейцарський та американський іхтіолог, гляціолог, палеонтолог та геолог) славився вмінням привчати своїх учнів до спостережливості. Високорозвинута  ним здатність сприймати в значній мірі сприяла успіху великого числа його учнів, які придбали собі згодом ім'я і стан.

Кажуть, що одного разу улюблений його учень просив вказати йому додаткові вправи в цьому напрямку. Агассис дав йому в горнятку рибу з тим, щоб він уважно оглянув останню, а потім, прийшовши до нього, розповів, що бачив. Учень бачив і раніше таких риб і не міг зрозуміти, чому професор задав йому таку дріб'язкову роботу; він подивився на тварину, але не побачив нічого цікавого. Не знайшовши професора, він повинен був залишатися з рибою протягом декількох годин, до свого превеликого незадоволення. Прочекавши трохи, він вийняв рибу з кухля і почав малювати її. Це було досить легко, поки він не поринув в подробиці. Тоді він, на свій подив, помітив, що риба не мала вік, і примітив деякі інші подробиці, до сих пір йому невідомі.

Коли Агассис повернувся, він був, здавалося, в розпачі, що учень так мало міг розповісти про рибу, і попросив його продовжувати свої спостереження ще кілька годин. Студент, побачивши, що йому не позбутися цього, старанно взявся за роботу, пам'ятаючи слова Агассіс, що «олівець - кращий очей». Він знаходив все більше і більше цікавого в рибі і захопився роботою. Професор входив іноді в кімнату і вислуховував нові повідомлення студента, але майже нічого не говорив. Він змусив студента попрацювати три дні над рибою, і той був дуже здивований, що спочатку так мало бачив, тоді як насправді було так багато цікавого.

Через багато років він сам став відомим і мав звичку розповідати описаний випадок з рибою, помічаючи при цьому, що отриманий ним урок при дослідженні риби застосовував і він при розгляді подробиць кожного предмета, і що набута звичка дала цінні результати. Кажуть, що Агассис міг читати популярну лекцію про яку-небуть комаху на кшталт коника, так зацікавити слухачів, що вони захоплювалися, як ніби були присутні на якомусь змаганні.

Наші інтереси: 

Вчимося спостережливості.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Той, хто смикає кішок за хвіст, знає про них на 30% більше, ніж інші.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Той, хто смикає кішок за хвіст, знає про них на 30% більше, ніж інші.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!